MS ve fotbale 2018: Skvělý zápas na úvod osmifinále. Messi s Argentinou jede po porážce od Francie 3:4 domů

Moskva - Pokud se někdo bál, že když se jedná o osmifinále mistrovství světa, bude se servírovat spíše opatrný fotbal, tak ho musel první zápas v této fázi turnaje v Rusku mezi Francií a Argentinou vyvést z omylu. Duel nabídl celkem sedm branek, dvě přenádherné branky, přičemž se o ně postaraly oba týmy a nakonec se zaslouženě po dosud nejlepším výkonu na šampionátu radují z postupu do čtvrtfinále svěřenci Didiera Deschampse, jenž mimochodem trénoval svůj jubilejní 80. zápas ve francouzuské reprezentaci. To parta kolem Lionela Messiho, pro kterého byl letošní světový šampionát možná poslední šancí na zisk Zlatého poháru, se s Ruskem loučí.

Osmifinálový program právě probíhajícího mistrovství světa ve fotbale v Rusku začal v sobotu odoledne duelem mezi Francií a Argentinou a přestože veřejnost čekala atrktivní podívanou spíše až večer, kdy se Uruguay střetne s Poortugalskem, tak ani úvodní osmifinále hrané v Kazani nikterak nezklamalo.

Všichni se ptali, jak to bude s Argentinou po jejích ne zrovna podařených výkonech ve skupině, které vyústily i v problémy mezi hráči a trenérem Sampaolim, ovšem po posledním zápase s Nigérií, kde se ukázal jako bojovník Lionel Messi, dával Jihoameričanům jistou naději. Jenže jejím soupeřem byla Francie, která sice ve skupině nijak nezářila, proti Argentině ale předvedla svůj nejlepší fotbal. Plné hřiště bylo Mbappého, jenž udivoval svými sprinterskými dovednostmi, ale stejně tak bylo hrřiště plné i Antoina Griezmanna. Právě tito dva zmiňovaní Francouzi se postarali o první gól v utkání. Zatímco prvního po neuvěřitelném sprintu v šestnáctce faulovali, druhý pak tedy ve 13. minutě proměnil následnou penaltu, 1:0 pro Francii.

V následujících minutách to byli tedy Argentinci, kteří museli na nepříznivý stav zareagovat a na vyrovnávací branku si tak museli počkat až do doby těsně před odchodem do kabin. Na takovou ránu se ale čekat tak dlouho vyplatilo. K míči se před vápnem dostal úplně volný Di María a ten svým projektilem nedal gólmanovi Llorisovi žádnou šanci, 1:1. Krátce po obrátce pak přišel vedoucí gól Argentinců, přičemž nejprve vypálil Messi, jeho ránu však nakonec tečí usměrnil do sítě spoluhráč Mercado, 1:2.

Pak už ale začali úřadovat až zabijáckým způsobem Francouzi, nejdříve v 58. minutě přišel z levé strany centr, do kterého neuvěřitelně opřel Pavárd a svým volejem si řekl o to, aby se  dostal do highlightů nejlepších momentů tohoto mistrovství. Po neskutečné ráně vyrovnal na 2:2. Následně se o obrat v zápase postaral Mbappé, jenž se nejprve ke skórování dostal po kličce ve vápně a který pak skóroval ještě jednou poté, co gólovou situaci připravil svým pasem Giroud. Bylo to tak 4:2 a vypadalo to, že pro finalisty posledního mistrovství světa tento turnaj jistojistě končí. Agüero nakonec v samotném závěru už jen snížil na konečných 4:3 pro Francii.

Lionel Messi, jenž má doma pět Zlatých míčů, se tak nedočkal trofeje ze světového šampionátu. Stale mu tak chybí a není jisté, zda o něj ještě bude někdy bojovat. Není totiž vyloučeno, že se rozolučí s argentinským reprezentačním dresem.

Francie naopak bude čekat na svého čtvrtfinálového soupeře, jenž vzejde ze sobotního večerního a opět zajímavého osmifinálového duelu Uruguay vs. Portugalsko.

Konečný výsledek osmifinále:

Francie - Argentina 4:3Branky: 64. a 68. Mbappé, 13. z pen. Griezmann, 57. Pavard - 41. Di María, 48. Mercado, 90.+3 Agüero

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Lionel Messi Fotbal

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

O kolik se zvýší platy státních zaměstnanců? Středula má "skromný" požadavek

Každým dnem se blíží letní prázdniny, po nichž by si měli polepšit státní zaměstnanci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zástupci odborářů v čele s předákem Josefem Středulou se minulý týden shodli, že platy ve státní sféře ještě letos porotou. Otázkou však je, o kolik se zvýší. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy