Komise rozhodčích pod Chovancovým vedením se ještě kompletně nesešla. Žádné problémy nejsou, tvrdí nový šéf

Praha - Česká nejvyšší fotbalová soutěž míří do další sezóny 2018/19, která přichází s řadou novinek, přičemž mezi nimi je i nový titulární partner, jímž se stala sázková kancelář Fortuna či že první liga nyní nově spadá pod Ligovou fotbalovou asociaci (LFA) a že po základní části čítající 30 kol bude nově následovat i nadstavbová část, ve které se bude hrát nejen o mistrovský titul, ale především i o účast v evropských pohárech. Novinkou je také nové složení Komise rozhodčích, kterou má stále na starost Fotbalová asociace ČR (FAČR) a kterou nově vede fotbalový internacionál Jozef Chovanec. Ten se ale už nyní musí potýkat s problémy. Ještě nikdy se totiž pod jeho vedením rozhodcovská komise nesešla kompletní, navíc z prvního zasedání nečekaně předčasně odešel Roman Hrubeš, pod jehož kuratelou je projekt videorozhodčího. Přesto všechno Chovanec tvrdí, že právě zmiňovaný projekt videorozhodčího, jenž chce nový šéf této komise, který tak před nadcházející sezónou nahradil Poláka Michala Listkiewicze, dostat do všech zápasů v jednotlivých kolech, není v žádném případě v ohrožení.

„Já jeho odchod moc nepochopil. Jeho první dotaz byl, kdo bude dělat zapisovatele a druhý, proč na jednání není pan (Petr) Mlsna, který v tu dobu ještě nebyl kooptován do komise a navíc byl na dovolené. Dostal odpověď na tyto dvě otázky, pak se zvednul a odešel. Od té doby jsem ho neviděl. Je na dovolené a čekám, až se ozve,“ vrátil se k odchodu Romana Hrubeše z jednání sám Chovanec na úterní tiskové konferenci a pokračoval: "Projekt videorozhodčího to v žádném případě neohrozí. To jsem sám garantoval, když jsem přijal tuto funkci. Chtějí to všechny kluby. Já sám považuji video za jednu z pozitivních myšlenek, které v poslední době zasáhly český fotbal, a věřím, že se nám to bude dařit dále rozvíjet. Je to samozřejmě především otázka financí, ale věřím, že se bude dařit postupně zvyšovat počet zápasů."

Pro začátek by se mohlo jednat o tři zápas v jednotlivých kolech, ve kterých by mohl být přítomen i videorozhodčí a jednalo by se konkrétně o ty zápasy, které by vysílala O2 TV Sport, která má k dispozici potřebný přenosový vůz. Ředitel LFA Tomáš Bárta už stihl zaslat žádost o toto Mezinárodní pravidlové komisi IFAB. V 1. kole, jež je na programu již tento víkend, by se jednalo o duely Dukla Praha vs. Plzeň, Sparta Praha vs. Opava a Olomouc vs. Slavia Praha. "Jsme v úzkém kontaktu s panem Bártou, který je od začátku u tohoto projektu. Neobávám se, že by došlo k nějakému problému," řekl k tomu Chovanec.

Na zasedání rozhodcovské komise dorazili i dva členové výkonného výboru FAČR. Mezi nimi i Damková

Není rozhodně bez zajímavosti, že na úvodním zasedání nové rozhodcovské komise byli přítomní i dva členové výkonného výboru FAČR, kteří však rozhodně nejsou členy právě komise dohlížející na muže a ženy s píšťalkou. Jednalo se o bývalé sudí Dagmar Damkovou, jež je jak známo životní partnerkou kontroverzního asociačního místopředsedy Romana Berbra, a Miroslava Libu.

Chovanec hodlá totiž s Damkovou spolupracovat i proto, že má zkušenosti z Mezinárodní fotbalové federace FIFA a Evropské fotbalové unie UEFA, kde je jednou z členů komise rozhodčích. "Chci se obklopit odborníky. Paní Damková nám může přinášet informace z FIFA a UEFA hned za čerstva a nemusíme čekat, až k nám se zpožděním přijdou materiály. Proto k nám bude docházet podle naší potřeby. Pan Liba zase školí rozhodčí na nižších úrovních, proto se občas bude účastnit jednání komise. Navíc si myslím, že bude dobře, když výkonný výbor FAČR bude mít přehled, jak komise pracuje," okomentoval Chovanec účasti těchto dvou osob na prvním zasedání Komise rozhodčích.

Chovanec doufá "v dobré klima" a chce více českých sudí na mezinárodní scéně

Protože v těchto dnech jsou rozhodčí plně koncentrováni na nadcházející fotbalový ročník, Jozef Chovanec věří, že poslední poněkud divočejší dění v rozhodcovské komisi jejich koncentraci nikterak nenaruší. "Chci mít mezi sudími dobré klima. Budu se k nim snažit být maximálně otevřený a informace, které pro ně budou důležité, dostanou přímo od nás. Chci, aby cítili podporu. Samozřejmě musí být pod tlakem a necítit, že mají své jisté, ale chceme jim dát prostor i na vlastní vyjádření," řekl Chovanec, jenž tak tedy nebude sudím bránit, aby své výkony okomentovali ihned po utkáních. Bude při tom záležet na samotných rozhodčích, jestli budou chtít s novináři krátce po zápasech hovořit.

Dalšími cíly Jozefa Chovance pak jsou nejen hledat nové talenty, ale i dostat na mezinárodní listinu sudích, kteří pak mají možnost pískat v evropských pohárech a na další mezinárodní scéně, více tuzemských rozhodčí. "Úroveň českých rozhodčích byla vždy dobrá, vídali jsme je i na vrcholných akcích a na tom bychom chtěli zapracovat, abychom je mohli vidět i na evropské scéně včetně skupinové fáze Ligy mistrů. Musíme vychovat nové rozhodčí. Všichni vidí jen ligu, ale nikdo nevnímá, jestli máme sudí i v nižších ligách. Já se budu snažit být v maximálním kontaktu s komisemi v Čechách a na Moravě, abych měl ucelené informace. My jsme jako komise především servis pro rozhodčí a musíme jim vytvářet maximální podmínky pro to, aby mohli ukázat, že na to mají," dodal k tomu Chovanec.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Jozef Chovanec (fotbalový trenér) Fotbal

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy