Jarolím nominoval na duely s Ukrajinou a Ruskem jediného nováčka. Pak si rýpl do Sparty

Praha - Protože se blíží reprezentační přestávka, během které se český fotbalový národní tým střetne jednak s Ukrajinou v rámci nově vzniklé soutěže Liga národů UEFA a jednak také s Ruskem, přičemž v tomto případě půjde o přátelský zápas, oznámil v úterý kouč reprezentace Karel Jarolím svou nominaci. Do ní se jednak vrací Bořek Dočkal, úplně novým jménem je pak záložník německého Norimberku Ondřej Petrák, v nominaci, která čítá nyní 22 fotbalistů, figuruje i Antonín Barák, ten ale nakonec zřejmě z nominace vypadne kvůli zranění. Karel Jarolím pak také prozradil, že nominační listinu doplní o další dvě jména. Neodpustil si pak poznámku o pražské Spartě, která v nominaci nemá ani jednoho svého zástupce. Jak totiž Jarolím poznamenal, letenský celek nyní spíše zajímá rumunskou reprezentaci.

Dalším, kdo se vedle Bořka Dočkala téměř po roce vrací do národního týmu je obránce Jakub Brabec, ještě déle pak chyběl v národním týmu další bek, jenž taktéž dostal nyní pozvánku, Radim Řezník. Připomeňme, že duel s Ukrajinou se uskuteční ve čtvrtek 6. září v Uherském Hradišti, 10. září je pak na programu zmiňovaný přátelský duel hraný v Rostově na donu proti Rusku.

I tentokrát se Karel Jarolím musel obejít bez zraněných hráčů, mezi nimiž se aktuálně nacházejí jednak záložník Vladimír Darida a jednak taky Marek Suchý nesoucí jinak kapitánskou pásku. Kromě toho pak kvůli zranění nyní v nominaci nefigurují ani další z obránců Jakub Jugas, záložník Jaromír Zmrhal či forvard Václav Kadlec. Na listinu marodících se pak zřejmě podle všeho přesune i Antonín Barák, kterého aktuálně trápí trhlina ve svalu. "Klub (Udine) nám to ještě nedal písemně, proto jsme ho tam nechali. Ale s největší pravděpodobností vypadne, a proto tam zbydou dvě místa," uvedl k osobě Baráka manažer reprezentace Jaromír Šeterle.

"Vzhledem k tomu, že nám kvůli zranění vypadli tři klíčoví hráči, tak to trochu komplikace je. Smutné je, že jsme se naposledy sešli v červnu, tři měsíce člověk nic nemůže dělat, a ještě než to začne, tak vám vypadnou tři hráči ze základu. Nechci ale být pesimistický, musíme se s tím vypořádat. Jsou tam ještě dvě okénka volná. Půjde nejspíše o křídelního hráče a útočníka," pokračoval k tomuto tématu s dalšími podrobnostmi samotný kouč Karel Jarolím.

Ten také do týmu poprvé povolal Ondřeje Petráka z Norimberku, pro něhož to tak tedy bude ve 26 letech premiéra v národním mužstvu. "Podílel se na postupu Norimberku do bundesligy, sledovali jsme ho už v průběhu jara. Nastupoval pravidelně už v posledních přípravných zápasech, takže jsme tušili, že bude v základu. Jeli jsme se na něj osobně podívat a zápas odehrál velice slušně. Navíc může nastoupit jak na pozici v záloze, tak na stoperu," řekl k němu Jarolím.

V týmu se téměř po roce objeví i Bořek Dočkal, jenž z čínského Che-nanu Ťien-jie odešel na hostování do Philadeplhie, kde se mu začalo opět dařit  a řekl si tím tak po delší pauze opět o nominaci. "Bořek má v klubu určitá čísla, co se týče asistencí nebo i gólů. Mluvil jsem s ním osobně, těší se, že se tu po delší době ukáže. Věřím, že když už přijede, budeme moci jeho schopností využít," řekl kouč, jenž se následně vyjádřil i k nominaci Jakuba Brabce, který pro změnu noově působí v tureckém Rizesporu. "Jsme rádi, že si našel klub, kde pravidelně nastupuje. Byli jsme s ním v kontaktu, toužil hodně, aby se vrátil, i když to samozřejmě nestačí. Podává slušné výkony."

Právě Brabec je jedním ze dvou typických stoperů nacházející se v aktuální nominaci Karla Jarolíma, tím druhým je Tomáš Kalas. Pozvánku do reprezentace pak dostali hned čtyři praví obránci, přičemž jedním z nich je plzeňský Radim Řezník. Jak ale uvedl Jarolím, právě Řezník, který má doposud na svém kontě jeden reprezentační start z před čtyř let, by se mohl posunout do středu defenzivy. "Záleží, v jakém rozestavení budeme hrát, ti hráči se dají použít na pozici středních obránců," uvedl k tomu hlavní stratég.

Ani jeden Sparťan v národním týmu? Podle Jarolíma by Pražany spíš měli sledovat Rumuni

Karel Jarolím také na úterní tiskové konferenci novinářům vysvětlil, proč se v nynější nominaci nenachází ani jeden zástupce pražské Sparty. Podle něj Pražanům z Letné škodí, že jejich tým nyní sází spíše na zahraniční fotbalisty. "V minulosti byla reprezentace postavená na hráčích Sparty, Slavie a Plzně, ještě předtím to byla třeba Bohemka nebo Dukla," začal na téma Sparta Jarolím.

Sparta se v posledních letech rozhodla přiklonit k internacionalizaci mužstva, což tak za výsledek to, že v úvodních šesti kolech letošní sezóny české nejvyšší fotbalové soutěže 2018/19 do zápasů z Čechů nastoupili pouze čtyři: Martin Frýdek, Josef Šural a Jiří Kulhánek s Matějem Pulkrabem. Daleko pravidelněji za Spartu v současnosti nastupují hned tři Rumuni, což neuniklo ani Karlu Jarolímovi. "Když se na to člověk dívá, tak to spíš vypadá, že je to příprava rumunského nároďáku. Zápasy Sparty by měl spíš sledovat trenér Rumunska než my. Je to k pousmání, ale je to realita," dodal k tomu.

I proto tak tedy může reprezentační zýálohu tvořit hlavně Slávisté, k čemuž napomáhají i zmiňovaní zranění Vladimír Darida a Antonín Barák. Do středu pole by tak mohl Jarolím postavit Josefa Hušbauera, Tomáše Součka a Jana Sýkoru. "Nějaká součinnost tam je a bylo by dobré ji případně zachovat. Když se nestane nic vážného, tak to je jedna z variant, o které uvažujeme," prozradil Jarolím.

Především pro Slávisty by tak mohl být duel s Ukrajinou ještě pikantnější, pokud si vzpomeneme na jejich nedávné duely s Dynemem Kyjev a kontroverze s nimi spojené, kvůli nimž sešívaní dostali od UEFA nemalou finanční pokutu. "Pro nás je důležité, abychom zápas po sportovní stránce dobře odehráli. Ostatní věci neovlivníme, tak nemá smysl se tím zabývat," řekl Jarolím.

Dodejme, že i z nově vzniklé Ligy národů UEFA se dá kvalifikovat do příštího mistrovství Evropy 2020, konkrétně z nímůže na závěrečný turnaj postoupit čtyři týmy, jež doplní ty, kteří postoupí z klasické kvalifikace. Soutěž je rozdělena do čtyř lig, jež jsou rozděleny do vícero skupin, v nichž jsou zařazeny týmy podle národních koeficientů a proto se tak v první skupině Ligy B vedle Česka a Ukrajiny nachází i Slovensko.

Nominace české fotbalové reprezentace:

Brankáři: Tomáš Vaclík (FC Sevilla), Tomáš Koubek (Rennes), Jiří Pavlenka (Brémy)

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Jakub Brabec (Rizespor), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Vladimír Coufal (Slavia Praha), Radim Řezník (Plzeň), Tomáš Kalas (Bristol City), Jan Bořil (Slavia Praha), Filip Novák (Trabzonspor)

Záložníci: Jan Kopic (Plzeň), Antonín Barák (Udine), Bořek Dočkal (Philadelphia), Tomáš Hořava (Plzeň), Jakub Jankto (Sampdoria Janov), Ondřej Petrák (Norimberk), Josef Hušbauer (Slavia Praha), Tomáš Souček (Slavia Praha), Jan Sýkora (Slavia Praha)

Útočníci: Michael Krmenčík (Plzeň), Patrik Schick (AS Řím)

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Karel Jarolím

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy