Fortuna liga 8. kolo: Mistra spasila až ruka Zapalače, Slavia slavila na Slovácku, Dukla má první body

Praha - Po reprezentační pauze se opět rozeběhla nejvyšší fotbalová soutěž. Mistrovská Plzeň se proti nováčkovi z Opavy dlouho trápila, hubenou výhru vystřelil až z penalty Hrošovský. Vedoucí Slavia si bez větších potíží dokráčela v Uherském Hradišti pro vítězství 3:1. První tři body si do tabulky zapsali na Dukle, pomohla jim k tomu porážka Liberce (2:0). Pražští Bohemians opět nezvládli duel před vlastním publikem, tentokrát podlehli 0:1 Zlínu.

Reprezentační pauza se českým fotbalistům vůbec nevydařila. Po dvou prohrách, konci trenéra Jarolíma a nástupu Jaroslava Šilhavého se oči fanoušků ale opět přesunuly na ligové trávníky. A opět se bylo na co dívat.

Vysvobození mistra přišlo až z pokutového kopu, Slavia porazila Slovácko

Před reprezentační přestávkou schytala Viktoria Plzeň těžký direkt na Edenu od Slavie, na prohru 0:4 tak musela na vlastním stadionu jasně zareagovat. Podle výsledku se tak stalo, s předvedenou hrou už kouč Vrba spokojený být nemohl.

Do Štruncových sadů dorazila Opava a dlouho to vypadalo, že si odveze bod. V některých fázích zápasu byli Slezané dokonce lepším týmem. Mistra ale vysvobodila ruka Zapalače, kterou ještě potvrdil videorozhodčí. Kapitán Hrošovský se následně nemýlil a zařídil svému týmu další tři body.

Plzeň je tak druhá, protože po výhře 3:1 na hřišti Slovácka si vedoucí pozici podržela pražská Slavia. U týmu kouče Trpišovského se nepotvrdily obavy ze značného vytížení hráčů během reprezentační pauzy a po brankách Kúdely, Coufala a Tecla si Sešívaní jasně dokráčeli pro všechny body. Za domácí pouze snížil z penalty Daníček.

Zlín vyloupil Bohemku, Boleslav zase Jablonec

Pouze jedinou výhru ze čtyř domácích zápasů mají na svém kontě fotbalisté Bohemians. Naposledy v Ďolíčku vyhrál rozjetý Zlín. Jedinou branku zápasu zařídila parádní akce, kterou rozjel argentinský záložník Fastavu Podio. Jeho dlouhý centr sklepl Poznar Hronkovi a ten prostřelil Valeše.

Trochu překvapivě doma padl také účastník základní skupiny Evropské ligy z Jablonce. Hostující Boleslav zde triumfovala jasně 3:0 a její obrana tak vůbec poprvé v tomto ročníku udržela čisté konto. Nikolaj Komličenko zase vstřelil už osmou branku a vede tabulku střelců.

Sigma padla po šesté v řadě, Dukla slaví první body

Zkušený veterán Miroslav Slepička vstřelil jedinou branku zápasu mezi Příbramí a Sigmou Olomouc. V minulé sezoně skvěle hrající Hanáci tak prohráli již šesté utkání v řadě a krčí se na předposledním místě tabulky. To nováček z Příbrami prožívá zatím povedený návrat na ligové trávníky, je šestý.

Poslední stále zůstává pražská Dukla, ale po nedělním zápase s Libercem vidí na Julisce alespoň nějakou naději. Severočechy totiž po gólech Djuranoviće a Schrance z penalty Pražané porazili 2:0 a mají tak vůbec první tři body nového ročníku.

Konečné výsledky 8. kola Fortuna ligy:

Bohemians - Zlín 0:1 (0:0)Branky: 74. Hronek (Poznar)

Příbram - Olomouc 1:0 (0:0)Branky: 58. Slepička (Antwi)

Plzeň - Opava 1:0 (0:0)Branky: 87. Hrošovský (penalta)

Dukla - Liberec 2:0 (0:0)Branky: 62. Djuranović (Milošević), 88. Schranz (penalta)

Jablonec - Boleslav 0:3 (0:2)Branky: 27. Přikryl, 33. Komličenko (Konaté), 66. Takács

Teplice - Karviná 2:1 (2:0)Branky: 31. Žitný, 38. Vaněček (Vondrášek) – 79. Ramírez (Panák)

Slovácko - Slavia 1:3 (0:2)Branky: 82. V. Daníček (penalta) – 26. Kúdela (Stoch), 30. Coufal (Zmrhal), 57. Tecl (Hušbauer)Nejlepší střelci:

8 branek: Komličenko (Boleslav)7 branek: Krmenčík (Plzeň)

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Bohemians Praha 1905 FC Viktoria Plzeň

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy