Patrik Eliáš opět míří do NHL! Bude v ní působit jako asistent trenéra

New Jersey/Praha - Bývalý český hokejista Patrik Eliáš se vrací do zámořské NHL. V nejprestižnější hokjeové soutěži na světě bude totiž působit jako asistent trenéra a to v New Jersey, kde působil většinu let během své hráčské kariéry. Stane se tak ještě před koncem právě probíhající sezóny.

V klubu bude Eliáš zastávat konkrétně pozici tzv. zvláštního asistenta Johna Hynese, jenž v současnosti stojí u kormidla na lavičce New Jersey. Podle klubového webu by pak měl mít na starosti sledování a hodnocení hráčů na trénincích, připravování videí či dělat společnost trenérovi brankářů Rolliemu Melansonovi v tiskovém boxu. Po působení u reprezentace hráčů do 20 let, kde figuroval taktéř jako asistent, to tak bude pro tohoto rekordmana NHL další zkušenost s trénováním, kam míří Eliášovy cesty.

Není pak rozhodně bez zajímavosti, že první takovou nabídku od New Jersey dostal Eliáš již během loňského léta. "Jsem jen spolujezdec, jen pozoruju. Když se mě na něco zeptají, odpovím. Pořád se učím a tohle je úžasná možnost, jak je můžu sledovat, a mám radost, že mi to umožní. Do ničeho se ale nebudu plést, pokud si neřeknou," řekl sám Eliáš.

Kouč hokejistů Devils však v Eliášově osbnosti vidí mnoho zkušeností, které týmu může předat. "Z našeho pohledu je skvělý. Byl to tak úžasný hráč, skoro jako trenér, když byl na ledě. Jeho náhled na systém, na to, jak věci děláme, a zhodnocení hráčů, to všechno se nám bude hodit," uvedl Hynes.

V kanadsko-americké NHL je Eliáš respektovanou osobností, vždyť zaznamenal běhemkariéry hned několik rekordů. V počtu branek (408), asistencí (617), bodů (1025), branek v přesilových hrách (113), bodů v početních výhodách (333) i vítězných gólů (80). V play off drží maxima v počtu gólů (45), přihrávek (80), bodů (125) a branek (21) i bodů (52) v přesilovkách. K tou pak přidejme i dva zisky Stanleyova poháru z let 2000 a 2003. V dresu New Jersey se naposledy objevil v sezóně 2015/16, kdy však kvůli potížím s pravým kolenem odehrál pouhých 16 duelů a přestože se snažil v další sezóně se do týmu vrátit, nepodařilo se mu to v květnu loňského roku ukončil svou kariéru. Že si v zámoří a zvlášť v New Jersey váží, to dokumentoval i fakt, že klub slavnostně vyvěsil jeho dres s číslem 26 pod střechu své haly.

Dodejme, že v současnosti se New Jersey ve své Metropolitní divizi nachází na posledním místě a už tak je tedy jisté, že se letos do play-off nepodívá.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Patrik Eliáš NHL

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy