Petr Čech se s trofejí neloučí. Ve finále Evropské ligy triumfuje Chelsea

Sen českého gólmana Petra Čecha, že se rozloučí se svou bohatou profesionální kariérou i s trofejí v ruce, se nenaplnil. Ve středu večer totiž finále Evropské ligy konající se v ázerbajdžánském Baku mezi Chelsea a Arsenalem skončilo lépe pro klub ze Stamford Bridge, jenž porazil nakonec Čechův Arsenal. Jakkoli byl první poločas opatrný a pro někoho až nudný, nakonec vše rozhodla půle druhá, ve kterém tedy padly všechny góly zápasu, přičemž rozhodla první dvacetiminutovka této části hry, během níž se Chelsea podařilo vstřelit tři branky. Kanonýrům se sice zanedlouho podařilo snížit, ale na víc už se nazmohli. Svěřencům Maurizia Sarrriho se totiž podařilo dostat se zpátky k tříbrankovému rozdílu ve vedení a nakonec tedy bez větších potížích došli k výhře 4:1.

První poločas mnoho krásy ani z jedné strany nenabídl, jednalo se spíš o opatrnou šachovou partii, kterou v prvním dějství oba kluby praktikovaly. Stojaté vody nakonec rozčeřila až  ve 49. minutě, kdy se k hlavičce dostal Giroud a právě tento bývalý hráč Arsenalu právě tomuto londýnskému klubu vstřelil gól na 1:0, když zamířil přesně k tyči. To, že před brankovou čárou ještě míč skočil, zasahujícímu Petru Čechovi nikterak nepomohlo.

O jedenáct minut později už bylo více než jasné, že se z trofeje učené pro vítěze Evropské ligy budou radovat hráči Chelsea. Do 65. minuty utkání totiž ještě fotbalisté v modrých dresech dva góly, přičemž nejprve se to podařilo Pedrovi poté, co mu Hazard přihrál a především poté, co se soupeř věnoval více debatě se sudím, než by bylo zdrávo. Třetí branku Chelsea pak vstřelil Hazard z penalty, když si Čech proti němu vybral špatnou stranu.

I když pár minut na to se zásluhou povedeného zakončení Iwobiho zpoza šestnáctky podařilo Arsenalu snížit na 3:1, v 72. minutě to byl opět Hazard, který zvýšil na konečných 4:1. A tak si lepší rozlučku ve středu dopřál právě Hazard, jenž se na rozdíl od Čecha neloučil s kariérou, ale s působením v londýnské Chelsea. Bývalý reprezentační brankář se sice v duelu několikrát zaskvěl vydařenými zákroky, třeba v prvním poločase proti Emersonovi či Giroudovi a i ve druhé půli měl práci, k výhře a k zisku trofeje pro Arsenal to ale nepomohlo.

A nepomohlo to ani Spartě, která fandila tento večer Arsenalu a to proto, že by jeho vítězství Pražany posunulo přímo do základních skupin Evropské ligy pro příští ročník. Další sezónu v evropských pohárech tak Sparta začne ve 3. předkole Evropské ligy.

Konečný výsledek finále Evropské ligy UEFA (29.5.20219):

Chelsea FC - Arsenal FC 4:1Branky: 65. (z pen.) a 72. Hazard, 49. Giroud, 60. Pedro - 69. Iwobi

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) Petr Čech Fotbal

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy