Spustila Slavia lavinu? Mistr ligy rozvázal spolupráci s FAČR a k jejímu návratu si dal podmínku

Kdekdo se pořádně už nemohl koukat na čachry, jaké dělali rozhodčí v barážových zápasech, ve kterých tak napomohli svými výroky k záchraně prvoligových klubů Příbrami a Karviné. A trpělivost došla i samotnému nejvyššímu bossovi pražské Slavie, nového mistra ligy, Jaroslavu Tvrdíkovi. Ten totiž v úterý na svém twitterovém účtu oznámil, že se rozhodl nejen coby předseda klubového představenstva, ale i jako zástupce dozorčí rady CITIC Europe spolupráci s Fotbalovou asociací ČR (FAČR) ukončit. Pokud se ale nalezne širší shoda v případě zavedení videosystému VAR na všechna ligová utkání, ke spolupráci je ochoten se Tvrdík vrátit. „Citic Europe ke 30.6.2019 ukončila smlouvu o partnerství s FAČR. Platí však naše nabídka, že v případě širší shody na zrychleném zavedení VAR na všechny zápasy jsme připraveni účelově spolufinancovat tento jeden konkrétní projekt,“ napsal konkrétně slávistický boss na Twitteru.

Právě o Jaroslavu Tvrdíkovi je dlouhodobě známo, že je pro zavedení videosystému VAR na všechna ligová utkání na všech stadionech, nikoli pouze na třech vybranýchb v každém kole jak je tomu doposud. „Mohu potvrdit, že mě pan Tvrdík v tomto směru oslovil, celou situací se budeme určitě dál zabývat, už jen proto, že FAČR dlouhodobě deklaruje, že rozvoj systému podporuje,“ nechal se v reakci na Tvrdíkův krok slyšet sám předseda FAČR Martin Malík.

Rozvázání spolupráce Slavie s FAČR přišlo pár dní po barážových zápasech, zvlášť po těch odvetných, ve kterých jak sudí Martin Nenadál, tak Petr Ardeleánu tlačili ve svých zápasech jak Příbram, tak repektive Karvinou, přičemmž oba týmy se nakonec v lize udržely na úkor druholigových celků Brna a Jihlavy. V obou ovetných zápasech  muži s půíšťalkou několikrát otočily faul i rohy, v případě duelu v Jihlavě napřříklad nevyloučil dva karvinské hráče včetně gólmana za evidentní hru rukou mimo vápno, v Příbrami zase sudí nenastavili vzhledem k častým prodlevám ze strany fanoušků tolik, kolik měli. Kapitán Jihlavy Lukáš Vaculík pak nazval rozhodčí následovně: „prodejné ku*vy bez špetky studu“. A samotná Jihlava vydala prohlášení, ve kterém vyzývá mimo jiné ke konci Jozefa Chovance i Martina Wilczka v Komisi rozhodčích.

Připomeňme, že za projektem videorozhodčího stojí Ligová fotbalová asociace (LFA), provozovatel profesionálních soutěží. Vzhledem k tomu, že má ale hlavní vysílatel ligy O2 TV pouze tři přenosové vozy s potřebnou technikou pro videorozhodčí, dosud je tomu tak, že v každém ligovém kole bylo video k vidění jen na třech zápasech (většinou na duelech Slavie, Plzně a Sparty).

A kolik by český fotbal přišlo na zavedení videosystému VAR na všechny ligové stadiony? Před časem Jaroslav Tvrdík hovořil o zhruba 190 milionech korun pro jednu sezónu. „Požádal jsem předsedu asociace (FAČR), aby zvážil svolání jednání vybraných partnerů (vedení LFA, akcionáři největších klubů - Sparty, Plzně a Slavie, představitele nejvýznamnějších sponzorů) k diskuzi o zrychleném zavedení videa na všech stadionech ligy a hledání cest jeho financování,“ napsal na Twitteru v minulosti.

Zda z rozvázání spolupráce s FAČR nakonec něco velkého bude a nebo zda zůstane vše při starém, na to si musí fotbaloví fanoušci iveřejnost počkat.

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Jaroslav Tvrdík FAČR

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy