Německý fotbalový brankář Robert Enke spáchal sebevraždu

Hannover - Zatímco policie vyšetřuje okolnosti úterní sebevraždy německého fotbalového brankáře Roberta Enkeho, národní svaz odvolal středeční trénink reprezentace a zvažuje, zda nezrušit sobotní přípravné utkání s Chile. Informovala o tom agentura Reuters.

Dvaatřicetiletý Enke zemřel v úterý večer na železničním přejezdu mezi Hamburkem a Brémami nedaleko Hannoveru poté, co do něj v rychlosti okolo 160 kilometrů za hodinu narazil vlak. Podle policie se jednalo o sebevraždu, neboť brankářův vůz stál zaparkovaný jen několik metrů od trati, zůstal odemčený a vevnitř nechal Enke peněženku a doklady.

Později navíc muži zákona potvrdili, že nalezli brankářův dopis na rozloučenou. "Enke po sobě nechal dopis na rozloučenou. S ohledem na hráčovu rodinu ale nebudeme uvádět další podrobnosti," nechal se slyšet mluvčí policie Stefan Wittke.

Německý fotbalový svaz pak ve svém prohlášení uvedl, že ruší veškeré středeční akce národního týmu. "Trénink reprezentace, stejně jako následné rozhovory s členy týmu byly zrušeny. Další informace budeme mít k dispozici ještě během dneška," píše svaz. Také hannoverská policie potvrdila, že více informací ohledně Enkeho úmrtí poskytne později ve středu. Německý národní tým a bundesligový celek Hannover 96 plánují na středeční odpoledne tiskovou konferenci.

Enke odchytal v národním týmu osm zápasů, přičemž byl na nejlepší cestě zúčastnit se červnového mistrovství světa. Po letech boje se zraněními a osobními problémy, když mu v roce 2006 zemřela na srdeční onemocnění dvouletá dcera, se Enke těšil, že jednoho dne stane v brance reprezentace jako gólman číslo jedna. Dlouho totiž žil ve stínu Olivera Kahna a Jense Lehmanna a teprve poté, co oba ukončili reprezentační kariéru, se Enkemu naskytla příležitost pravidelně nastupovat v brance národního týmu, ačkoliv první pozvánku do mužstva obdržel už v roce 1999. Poprvé pak za Německo nastoupil v roce 2007.

Po angažmá v Borussii Mönchengladbach hrál Enke v zahraničí, kde prošel celky Benfiky Lisabon, Barcelony a Tenerife. V roce 2004 se pak vrátil do bundesligy. Fotbalisté Barcelony uctili brankářovu památku před výkopem úterního duelu Španělského poháru minutou ticha, hráči Tenerife zase navléknou ve víkendovém ligovém zápase černou pásku.

Ke stadionu fotbalistů Hannoveru přišly během úterý a středy stovky fanoušků a položením květin a zapálením svíček zde uctily Enkeho památku. "Milovali jsme ho, byl to náš idol," uvedl jeden z příznivců Hannoveru 96. "Nikoho takového už nikdy mít nebudeme. Nejen pro nás, ale pro fotbal jako takový je to velká tragédie," dodal.

Enke po sobě zanechal manželku Teresu a osmiměsíční holčičku, kterou pár adoptoval v květnu letošního roku.

Robert Enke Fotbal sebevražda

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy