Premier League 35. kolo: Liverpool zvítězil venku nad Norwichem a vede tabulku o pět bodů. Chelsea prohrála s posledním Sunderlandem, David Moyes skončil jako trenér Rudých ďáblů po porážce v Evertonu

Londýn – Překvapivé výsledky i zásadní události se udály o velikonočním víkendu na britských ostrovech během i po 35. kole tamní Premier League. Nejdříve očekávaný výsledek. Liverpool, jenž před tímto kolem byl na prvním místě, venku nad Norwichem zvítězil 2:3 a tak je stále i po 35. kole vedoucím celkem tabulky anglické nejvyšší soutěže. Londýnská Chelsea, která je nejbližším pronásledovatelem liverpoolského celku, hostila na svém Stamford Bridge poslední celek tabulky Sunderland a tak fotbaloví fanoušci nečekalo nic jiného než právě výhru Londýňanů. Ovšem tým Blues, jenž do tohoto duelu nastoupil bez Petra Čecha, na Sunderland však nestačil a prohrál 1:2. A fanoušci Manchesteru United se konečně dočkali konce kouče Davida Moyese, který tak opustil lavičku Rudých ďáblů poté, co o víkendu prohrál manchesterský klub venku s Evertonem 0:2 a tak ztratil možnost dostat se do Ligy mistrů pro příští rok.

První gól v duelu mezi Norwichem City a Liverpoolem padl už ve čtvrté minutě. To před šestnáctkou přihrál Sterlingovi Coutinha a anglický forvard ve službách týmu z Anfield Road krásně zakončil k tyči a míč tak musel krátce po začátku utkání ze své sítě tahat gólman domácích Ruddy. O sedm minut později už se liverpoolští fandové radovali podruhé. Aktivní Sterling poslal krásný pas na uruguayského kolegu v útoku Luise Suáreze, ten už jen nastavil nohu a šajtlí zvýšil na 0:2. Třetí pojišťovací branku tým Reds v prvních pětačtyřiceti minutách nepřidal a toho tak mohl využít ve druhé části zápasu soupeř. V 54. minutě nacentrovali hosté balón před Mignoleta, gólman Liverpoolu kulatý nesmysl vyrazil tak nešťastně, že se od obránce Škrtela dostal k nohám Garyho Hoopera a ten už dorazil do prázdné brány. Třetí branku hostů šťastnou tečovanou střelou nevstřelil nikdo jiný než Sterling. To se psala 62. minuta utkání. Poté si domácí jakoby uvědomili, že prohrávají a mnoho času do konce už nezbývá a tak na nějaký čas zavřela favorita před vlastní brankou. Nejdříve tak ohrozil hostující svatyni svou střelou Snodgrass, jeho zakončení nakonec musel Mignolet dokázal vyrazit. Poté stříleli domácí dvakrát těsně vedle liverpoolské branky. Nejdříve střílel Redmond a následně i Martin. Kontaktní branka domácích nakonec na svět přišla. V 77. minutě hlavičkoval Snodgrass poté, co do vápna nacentroval Olsson. Následně mohl Norwich klidně i vyrovnat, ale akce, která začala po chybě Glena Johnsona a pokračovala centrem do pokutového území, kde byl přítomen Van Wolfswinkel. Tento nizozemský útočník se dostal k hlavičce, ale skvělý zákrok Mignoleta vyrovnání zabránil. V závěru duelu už Liverpool prakticky jenom bránil, jen jednu šanci si v poslední desetiminutovce vypracoval, když se k nebezpečnému zakončení dostal Lucas. Liverpool ale nakonec vedení udržel a tak nad Norwichem vyhrál 2:3.

Bez nemocného brankáře Petra Čecha nastoupila Chelsea k ligovému utkání proti Sunderlandu. To, že by londýnský klub měl tento zápas prohrát nic ze začátku nenasvědčovalo. Na první tohoto utkání diváci nemuseli dlouho čekat. Již ve 12. minutě poté, co zahrával Willian rohový kop, úspěšně zakončil Kamerunec Samuel Eto´o. Poslednímu celku tabulky se však podařilo záhy vyrovnat, když Wickham dorazil balón po Alonsově dalekonosné střele za záda gólmana Schwarzera. V utkání hrozilo londýnskému mužstvu, že by dohrávalo o desíti. Nakonec Ramires poté, co zasáhl loktem Larssona, červenou kartu od sudího neviděl. V závěru zápas se sice snažili modří o vedoucí gól, jenže Azpilicueta na začátku poslední desetiminutovky podklouzl a tak se k míči dostal hostující Altidore, jenž následně uháněl směrem k domácí svatyni. Toho ještě sice Azpilicueta dokázal doběhnout, ovšem obránce domácích zastavil Altidorea nedovoleným způsobem a rozhodčí odpískal penaltu. Tu v 81. minutě proměnil Borini a i díky tomu Sunderland zvítězil nad Chelsea, která tak ztratila další body v boji o ligový titul.

I když mohl Everton nad Manchesterem United prohrát vyšším rozdílem, nakonec se mohli domácí radovat „alespoň" z výhry 2:0. Jednak měl liverpoolský klub v zápase kopat pokutový kop poté, co v šestnáctce zahrál rukou Evans, sudí Clattenburg ji však neodpískal. Poté mohl skórovat i Naismith, jenže ten poslal míč těsně nad. Everton vstřelil první gól ve 28. minutě, kdy Jones zahrál rukou poté, co vystřelil na branku Lukaku a tentokrát, na rozdíl od toho předchozího zákroku, hlavní arbitr s penaltou nezaváhal. Následně se z puntíku trefil Baines. Krátce před poločasovou pauzou se podařilo zvýšit Kevinu Mirallasovi, zakončoval z úhlu po Colemanově přihrávce. Ve druhém dějství se ani jednomu týmu nepodařilo skórovat a tak Manchester United po této prohhře nejenže nemá už šanci na to dostat se do Ligy mistrů, ale také přišel o kouče. David Moyes byl po velikonočním víkendu odvolán a do konce této sezóny mužstvo povede Ryan Giggs.

Konečné výsledky 35. kola anglické Premier League:

Chelsea - Sunderland 1:2Branky: 12. Eto´o - 18. Wickham, 81. Borini (z pen.)

Everton - Manchester United 2:0Branky: 28. Baines (z pen.), 43. Mirallas

Hull City - Arsenal 0:3Branky: 31. Ramsey, 45. a 54. Podolski

Tottenham Hotspur - Fulham 3:1Branky: 35. Paulinho, 48. Kane, 62. Kaboul - 37. Sidwell

Aston Villa - Southampton 0:0

Cardiff - Stoke 1:1Branky: 51. Whittingham (z pen.) - 45+3. Arnautović (z pen.)

Newcastle - Swansea City 1:2Branky: 23. Shola Ameobi - 45+1. Wilfried, 90+2. Wilfried (z pen.)

West Ham - Crystal Palace 0:1Branky: 59. Jedinak (z pen.)

Manchester City - West Bromwich Albion 3:1Branky: 3. Zabaleta, 10. Agüero, 36. Demichelis - 16. Dorrans

Norwich City - Liverpool 2:3Branky: 54. Hooper, 77. Snodgrass - 4. a 62. Sterling, 11. Suárez

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Liverpool FC Chelsea FC

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno před 1 hodinou

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 2 hodinami

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

před 2 hodinami

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 3 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 7 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 7 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 8 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Třináct zemí včetně EU vyzvalo Izrael, aby neprováděl ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy