Fotbalové mistrovství začalo "skandální" penaltou, zlobí se Chorvati

Sao Paolo - Máme za sebou první utkání 20. mistrovství světa ve fotbale a hned je pěkně dusno. Domácí Brazílii totiž k výhře 3:1 pomohla více než sporná penalta. "Je to skandál! Takový rozhodčí by na šampionátu neměl co pohledávat," zlobí se Dejan Lovren, autor sporného zákroku na brazilského útočníka Freda.

Sporný okamžik se odehrál v 69. minutě zápasu, když na světelných tabulích svítil stav 1:1. Obránce Southamptonu Dejan Lovren v pokutovém území zlehka položil ruku na záda Freda, který okamžitě upadnul. Japonský rozhodčí Jujči Nišimura neváhal a divadelní představení posoudil jako penatlu, kterou následně s trochou štěstí proměnil Neymar.

"Opravdu netuším, čím si (rozhodčí) zasloužil zde být. Je to pro nás velké zklamání, protože jsme hráli dobrý zápas proti velkému týmu. Myslím, že dvě miliardy lidí vidělo, že to penalta nebyla. Nedotkl jsem se ho. Jsme zklamaní, ale co zmůžete proti dvanácti hráčům? Neuděláte nic. Jsem smutný, protože jsme hráli dobrý zápas a rozhodčí - to nebyla chyba, to byl skandál," rozčiluje se pro BBC čtyřiadvacetiletý Lovren.

Maximálně zklamaný je také Chorvatský trenér Niko Kovać. "Mluvili jsme o respektu, tohle nebyl respekt. Jestli tohle byla penalta, tak nemusíme dále hrát fotbal. Pojďme hrát basketbal."

Úplně opačný názor ale zastává brazilský trenér Luiz Felipe Scolari. "Že miliony tu penaltu neviděly? Rozhodčí ano a on je ten jediný, kdo o tom rozhoduje. My si také myslíme, že to pokutový kop byl. Viděl jsem to desetkrát a myslím si, že to penalta byla," je přesvědčený pětašedesátiletý trenér.

Nezávislý fanoušek může pouze doufat, že se podobné excesy nebudou opakovat a zbytek mistrovství proběhne v duchu fair-play. Na jeden zápas jsme viděli až moc vášní.

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Neymar (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy