Abramovičův majetek je zmrazen. Chelsea tak nemůže prodávat, ani kupovat hráče

Ruskému podnikateli žijícímu v Londýně se zkomplilkoval ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu život. Vyhnout se problémům se chtěl prodejem svého klubu, tedy londýnské Chelsea. Jenže nakonec britská vláda ve čtvrtek rozhodla zmrazit majetek celkem osmi ruským oligarchům a mezi nimi se nachází právě i ten Romana Abramoviče. Jeho klub nyní bude muset fungovat ve vládou nažízeném speciálním režimu.

Nejnovější sankce britské vlády namířené proti ruským oligarchům zahrnují zmrazení aktiv, zákaz transakcí v britskými občany a podniky a také zákaz cestování. Na vládním seznamu ruských oligarchů jsou kromě Abramov také šéf ruské banky VTB Andrej Kostin, generální ředitel Gazpromu Alexej Miller, šéf petrochemického podniku Transněfť Nikolaj Tokarev a jeden ze členů správní rady banky Rossija Dmitrij Lebeděv. Celkem tak tedy sankce míří na majetek v hodnotě 15 miliard liber (zhruba 450 miliard korun).

Právě většinu této částky tvoří jeho majetek Romana Abramoviče, jehož hodnota činí něco přes devět miliard liber.

"Pro ty, kteří podpořili Putinův krutý útok na Ukrajinu, nemůže existovat žádné bezpečné útočiště. Dnešní sankce jsou nejnovějším krokem v neochvějné podpoře Spojeného království ukrajinskému lidu. Budeme nemilosrdně stíhat ty, kteří umožňují zabíjení civilistů, ničení nemocnic a nezákonnou okupaci suverénních spojenců," uvedl britský premiér Boris Johnson, když oznamoval sankce proti ruským oligarchům.

Protože na Chelsea uvalila britská vláda speciální režim, londýnský klub, jenž je úřadujícím šampionem Ligy mistrů, bude moct nadále hrát. Podle britské ministryně kultury a sportu Nadine Dorriesové tento klub bude moct nadále vyplácet plat svým zaměstnancům (mimohchodem mzdy zaměstnanců a fotbalistů činí v Chelsea celkem 28 milionů liber za měsíc), v platnosti nadále zůstávají vstupenky a permanentky.

Speciání režim ale taktéž pro klub neznamená řadu negativních věcí, jako například to, že bnebude moct kupovat, ani prodávat hráče. Zároveň také nemůže obnovovat kontrakty s fotbalisty, stejně tak nemůže prodávat vstupenky. Do konce této ligové sezóny tak budou moct na domácí zápasy Chelsea akorát držitelé permanentek.

Západolondýnský celek také nemůže nově prodávat suvenýry a musel tak tey proto uzavřít svůj fanshop přímo na stadionu Stamford Bridge. Bude se muset šetřit i na dalších nákladech, třeba na cestování na venkovní zápasy.  V tomto přpadě se musí klub nově spokojit vždy jen s 20 tisíci librami, náklady pro pořádání domácích duelů se pak budo muset vejít do částky 500 000 liber.

Vzhledem k tomu, že Chelsea loni hospodařila se ztrátou 145,6 milionu liber, netají se klubové vedení, v němž figuruje i bývalý český brankář Petr Čech, že klub je v současnosti závislý na finanční podpoře, kterou mu poskytuje společnost Fordstam Limited. Právě prostřednictvím této firmy Abramovič chod svého klubub kontroloval. Proto se dá tedy očekávat, že finančníí potíže v klubu jen tak neskončí, spíše se ještě prohloubí.

Televizní fanoušci o přenosy ze zápasů s Chelsea nepřijdou. Nadále totiž i přes speciální režim bude moct klub hrát zápasy vysílaných v přímých přenosech. Jen pro připomenutí, nejbližším soupeřem Chelsea je Norwich, s nímž si zahraje čtvrteční duel 30. kola Premier League, příští týden pak hraje odvetu osmifinále Ligy mistrů bna hřišti Lille.

Připomeňme, že Abramovič se stal majitelem Chelsea v roce 2003, kdy klub koupil prý za 140 milionů liber. Nutno přiznat, že právě po jeho příchodu zařily Blues nejúspěšnější odbdobí své historie. Nejenže pod ním získal klub pět ligových trofejí, ale také vyhrál dvakrát Ligu mistrů a pětkrát Anglický pohár.

Britský premiér Boris Johnson se vyjádřil i k chystanému prodeji Chelsea. "Nejsme proti tomu, ale teď jsme především řešili, jak sankcemi potrestat lidi blízké (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi, a ne fanoušky," řekl.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Roman Abramovič (podnikatel) Chelsea FC válka na Ukrajině Fotbal

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy