Anglie si obrázek nevylepšila. Fanoušci se porvali i rasisticky uráželi vlastní hráče

Nedělním finálovým zápasem mezi Itálií a Anglií v londýnském Wembley vyvrcholil další z letošních sportovních svátků, tedy fotbalové mistrovství Evropy. V něm Anglie prohrála s Itálií 1:2 až na penalty, ale finále nakonec kolébka fotbalu neprohrála jenom sportovně, ale i společensky. Metropolitní policie v Londýně jednak ještě před finále zatkla 49 lidí, přičemž hned devatenáct policistů se při šarvátkách s fanoušky zranilo. Především se jednalo o ty fanoušky, kteří se chtěli na stadion ve Wembley dostat i přesto, že neměli vstupenky. Kromě toho pak angličtí příznivci na sociálních sítích po zápase počastovali rasistickými urážkami neúspěšné střelce z penaltového rozstřelu Marcuse Rashforda, Jadona Sancha a Bukaya Saku. Takové jednání fanoušků už odsoudila jak anglická Fotbalová asociace, tak i samotný britský premiér Boris Johnson.

Do startu očekávaného finálového duelu letošního mistrovství Evropy zbývaly ještě dvě hodiny, když angličtí Rowdies dokázali prolomit bezpečnostní bariéry a dostali se do šarvátek nejen mezi sebou, ale i s pořadateli. Cílem některých z Rowdies pak bylo dostat se i na stadion.

Nakonec se to přeci jenom některým z nich podařilo a to i přesto, že policie pak uvedla, že nikdo bez vstupenky se do Wembley nedostal. Svědci hovoří o tom, že v hledišti mezi sedačkami bezpečnostní služba nepatřičné osoby naháněla.

Kromě toho unikla i videa, na kterých bylo vidět, že k potyčkám došlo i během samotného zápasu v útrobách stadionu a až desítky tisíc fotbalových příznivců se pohybovalo v ulicích kolem stadionu. Někteří tito lidé už požili alkohol, ve vlacích při cestě do Londýna zpívali a na nádražích pak nebylo nouze o rachejtle. "Během dne jsme provedli 49 zatčení kvůli různým prohřeškům," nechala se slyšet metropolitní policie.

Bylo vidět, že nezabrala předchozí varovaní policistů, kteří vyzývali lidi bez bvstupenek, aby se nevydávali ke stadionu ve Wembley. Ještě několik hodin před utkáním bylo k vidění plno lidu tahnoucích se od metra k samotnému stadionu a všude kolem létaly lahve a plechovky, stejně tak jako pyrotechnika.

Pokračování pak mělo hrubé chování anglických fanoušků po zápase poté, co trio fotbalistů tmavé pleti Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka neproměnili své penalty a protot tak Anglie nakonec finále prohrála. Právě tito hráči se pak stali na sociálních sítích terčem rasistických útoků, prot čemuž se už stihla ohradit anglická Fotbalová asociace (FA). "Fotbalová asociace silně odsuzuje všechny formy diskriminace a je šokovaná rasismem, který směřoval na některé naše hráče na sociálních sítích. Jasně říkáme, že kdokoliv, kdo stojí za tak odporným chováním, není při podporování našeho týmu vítán. Uděláme maximum, abychom podpořili dotčené hráče, a budeme volat po tvrdém potrestání viníků," uvedla konkrétně ve svém prohlášení.

Stejně tak k tomu své na Twitteru napsali i zástupci anglického národního týmu. "Jsme znechucení, že někteří členové našeho kádru, kteří pro národní dres udělali v létě maximum, se po zápase stali terčem diskriminujících urážek."

Avyjádřil se k tomu i londýnský starosta Sadiq Khan, jenž vyzval sociální sítě, aby takovýto nevhodný obsah i hned mazali. A pozadu s vyjádřením nezůstal ani britský premiér Boris Johnson. "Tenhle anglický tým by měl být oslavován jako hrdinové, ne rasisticky urážen na sociálních sítích. Ti, kdo jsou za to zodpovědní, by se měli stydět," uvedl na svém Twitteru.

Na rasistické urážky pak reagoval i princ William, jenž je zároveň čestným předsedou anglického svazu. "Je naprosto nepřijatelné, že hráči musejí čelit tomuto odpornému chování. Musí to okamžitě skončit a všichni, kteří se do toho zapojili, by měli nést odpovědnost," nechal se slyšet člen britské královské rodiny.

Britská policie už tento případ vzala do svých rukou.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 4 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 7 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 8 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

OSN: Evakuace Rafahu je nehumánní. Utrpení v Pásmu Gazy už je neúnosné

Izraelská výzva Palestincům, aby opustili město Rafah v Pásmu Gazy, je nehumánní. V pondělí to prohlásil Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a dodal, že utrpení a míra destrukce by výrazně přerostla již nyní neúnosnou míru. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy