Češi se na úvod baráže o fotbalové MS utkají se Švédy. Pak možná Rusko nebo Polsko

V pátek se v sídle Mezinárodní fotbalové federace FIFA v Curychu losovala baráž o fotbbalové mistrovství světa, které se v roce 2022 uskuteční v Kataru. To ale až v listopadu a v prosinci. V březnu je na programu právě baráž a v ní se nakonec po pátečním losu čeští fotbalisté střetnou se Švédskem na jeho půdě. Zároveň je jisté i to, že v případě postupu do barážového finále budou Češi hrát opět venku a to buď v Rusku nebo v Polsku.

V osudí možných soupeřů pro český tým byli takoví fotbaloví giganti jako Itálie či Portugalsko. Právě tuto dvojici si nepřál ani nikdo z fanoušků, ani nikdo ze samotné české fotbalové reprezentace. Dále tu opět byla možnost odcestovat na britské Ostrovy, konkrétně buď do Skotska nebo do Walesu. Nakonec z toho všeho vyšla pro výběr kouče Jaroslava Šilhavého cesta na sever, tedy do Švédska. A proč bude jeho mužstvo dvoukolovou baráž, přičemž každé kolo se bude hrát jednozápasově, začínat venku. Tým se totiž nacházel mezi nenasazenými.

Připomeňme, že do baráže se český tým dostal i přesto, že ve své kvalifikační skupině skončil až třetí. K postupu mu totiž pomohla výhra ve své skupině v rámci Ligy národů, která se hrála už loni na podzim.

Pokud se podíváme blíže na systém této fotbalové baráže, tak ta je rozdělena tří skupin, ve kterých se střetne vždy ten dvojice nasazených týmů proti dvojici nenasazených. Vítězové těchto z těchto soubojů se pak spolu utkají ve finále. Je tak tedy ve hře zaplnění tři prázdných účastnických míst na MS patřící Evropě.

Co se týče historie vzájemných duelů mezi Českem a Švédskem, tak Češi se s těmito Seveřany utkali celkem devatenáctkrát, přičemž z těchto duel jich Češi devět vyhráli, šestkrát v nich remizovali a čtyřikrát z nich odjížděli s prázdnou. Naposledy se oba týmy utkaly 29. března 2016. Tehdy se hrálo  ve Stockholmu 1:1 poté, co se v tomto zápasy ujaly střely Marcuse Berga a Matěje Vydry.

Není pak rozhodně bez zajímavosti, že Čechům může tentokrát hrát do karet je to, že Švédům bude v souboji s Českem chybět jejich největší hvězda Zlatan Ibrahimovic, který tak bude stát kvůli žlutým kartám.

„Střední cesta! Všichni jsme rádi, že nás nenalosovali do céčka k Itálii a Portugalsku, což jsou extrémně silní soupeři. Všichni tři v našem pavouku jsou sice těžcí, ale pokud tam chceme hrát, měli bychom přes ně přejít. Hrozně důležité bude, aby všichni naši hráči byli na březen zdraví, rozehraní a ve formě. Pokud se dokážeme přiblížit výkonům ze začátku kvalifikace a na EURO, tak věřím, že máme šanci,“ okomentoval páteční los gólman národního týmu Tomáš Vaclík.

Kapitán Tomáš Vaclík se nechal slyšet následovně: "S losem jsem velmi spokojený. Vyhnuli jsme se dvěma největším gigantům, což bylo důležité jak v semifinále, tak v případném finále o mistrovství světa."

Podle záložníka Jakuba Jankta jsou šance na postup poloviční. "Švédové mají výborný a kompaktní tým. Skvěle brání, všichni měří metr devadesát, mají dobré individuality. Na neutrálním hřišti by to bylo 50 na 50. Takhle jsou ve výhodě, protože hrají doma. Postupová šance je 25 procent pro každý z týmů. Týmy jsou naprosto vyrovnané, může postoupit úplně kdokoliv. Nás to staví do nevýhody, že při případném postupu přes Švédsko dvakrát pojedeme ven. Bude rozhodovat štěstí, momentální forma a detaily. Stoprocentně je to lepší než venku Skotsko, Itálie nebo Portugalsko, to je jasné," uvedl konkrétně.

"Postupně se možnosti krátily a hrozilo, že můžeme narazit na Itálii nebo Portugalsko. Švédsko je papírově slabší soupeř než tito dva velikáni. Když všichni naši hráči budou ve formě a zdraví, určitě je šance se na mistrovství světa probojovat. Všichni pro to uděláme maximum," přidal pak jiný reprezentační záložník Michal Sadílek.

Trenérský štáb v čele s Jaroslavem Šilhavým mají jistotu. Budou u týmu minimálně do června

Přestože se ještě před pár dny nechal slyšet samotný předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek, že není spokojen s tím, že mužstvo v kvalifikaci skončilo až třetí. Na to sám kouč Jaroslav Šilhavý reagoval tím, že si tak chce o své budoucnosti v následujících dnech s Petrem Fouskem popovídat osobně. „Podrobné vyhodnocení působení reprezentace v kvalifikaci o postup na mistrovství světa bude na programu výkonného výboru,“ řekl k tomu Fousek.

Vypadá to však, že bude mít Šilhavý a spol. důvěru až do června příštího roku a budou se tak všichni věnovat jedinému cíli. Připravit se na baráž a tu následně i zvládnout.

Los play off o MS:

Semifinále:

Skotsko - UkrajinaWales - RakouskoRusko - PolskoŠvédsko - ČRItálie - Severní MakedoniePortugalsko - Turecko

Finále:

Wales/Rakousko - Skotsko/UkrajinaRusko/Polsko - Švédsko/ČRPortugalsko/Turecko - Itálie/Severní Makedonie

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS Fotbal

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy