Favorité z Itálie udolali Rakušany až v prodloužení a postoupili do čtvrtfinále

Čekalo se před osmifinálovým zápasem s Rakouskem, že Italové svoji roli favorita potvrdí se stejným přehledem, s jakým si poradili se svou základní skupinou A. Jenže naši jižní sousedé fotbalisty z Apeninského poloostrova řádně potrápili. Navíc klidně mohli i postoupit, kdyby jim byl uznán gól Arnautoviče z druhého poločasu, ale nakonec duel došel po bezbrankové remíze až do prodloužení. V něm se Italům podařilo dostat se do dvoubrankového náskoku a i když se pak Rakušům zásluhou Kalajdžiče ještě podařilo snížit, na víc než na úpravu skóre na 2:1 pro Italy to už nestačilo.

Že to nebudou Italové v osmifinále hraném v londýnském Wembley nikterak jednoduché, to se ukázalo po úvodním oťukávání z obou stran. Jako první se do příležitosti dostávali Rakušané, ale všechno nakonec skončilo Arnautovičovým útočným faulem na hranici italské šestnáctky. V 11. minutě se dostal do šance v úvodu aktivní Spinazzola, ovšem ten střílel mimo.

Za chvíli to byl opět Spinazzola, který se tentokráte vyskytl v roli nahrávače, když přenechal balón Barellovi, jenž se rozhodl ke střele šajtlí. Gólman Bachmann nakonec musel tento pokus vykopnout do bezpečí špičkou své kopačky. Přestože tehdy měla Itálie daleko více ze hry, dokázali se Rakušané dostat taktéž ke střele, konkrétně se do zakončení z dálky dostal po míči za obranu Arnautovič, ale ten vystřelil vysoko nad. Dalším, kdo mohl jako první v tomto zápase skórovat, byl Immobile, ale ten doplatil na nezvládnuté zpracování míče ve 26. minutě a obránce Alaba tak tehdy měl jednoduchou práci dostat míč mimo nebezpečí.

Když se zdálo, že jakoby oba týmy v první půli pomalu usínaly na vavřínech, přišla na řadu 32. minuta. To se totiž ke střele ze zhruba 25 metrů rozhodl Immobile, který nakonec Rakuššany pořádně vystrašil, neboť právě tato jeho střela zamířila do spojnice břevna a tyče. V závěru prvního dějství se po pauze předvedl svým zakončením opět Spinazzola, ale na gólmana Bachmana si tehdy svou ukrytou střelou nepřišel.

Po příchodu z kabin sice mírně aktivněji začali favorité z Apeninského poloostrova, postupem času ale byla na Rakušanech vidět, že si řekli, že nemají co ztratit a dostávali Italy pod tlak. Nejprve Alaba zahrával z hranice šestnáctky volný přímý kop a jen těsně italskou branku přestřelil. Poté Alaba musel zabraňovat nabíhajícího Domenica Berardiho v rakouském předbrankovém prostoru.

A pak tu byla další příležitost Rakouska. To se Arnautovič z pravé stran rozhodl prozkoušet brankáře Donnarummu. V 65. minutě se dokonce největší rakouské hvězdě podařilo hlavičkou i rozvlnit síť a i když se zprvu žádný ofsajd nemával, systém VAR mírné porušení ofsajdového pravidla odhalil a rakouská radost byla rázem ta tam. Za chvíli ale byli Rakušané oopět v italském pokutovém území, kde vše nakonec skončilo zákrokem na Lainera a i když se pak dožadovali naši jižní sousedé penalty, nedočkali se jí.

Jak se blížil konec základní hrací doby, dostávali se ke slovu zase Italové. V 82. minutě se pro zakončení nůžkami rozhodl Verratti, ale nezadařilo se. Do hvizdu sudího se stav nezměnil i přes větší italskou převahu a tak se za bezbrankového stavu šlo do prvního prodloužení na tomto Euru.

V něm už se fanoušci gólové radosti dočkali. Nejprve ti italští, protože už po pěti minutách tohoto prodloužení otevřel skóre Chiesa, 1:0. A druhou branku pak v závěru první části prodloužení ještě přidal z přímého kopu Insigne.

Rakušané ale hráli sympaticky dála v žádném případě zbraně neskládali. A zasloužená odměna proto přišla. Nejprve sice ještě Sabitzer ve své možnosti úspěšný nebyl, ale pak zahrávali Rakušané rohový kop, po kterém se k míči u bližší tyče dostal Kalajdžiš a milimetrově přesnou hlavičkou ještě utkání zdramatizoval, 2:1.

Protože se ale ani jednomu týmu už stav změnit nepovedlo, mohli se po skončení zápasu naplno zaradovat z postupu Italové.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečný výsledek (26.6.2021):

Osmifinále:

Itálie - Rakousko 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)Branky: 95. Chiesa, 105. Pessina - 114. Kalajdzic

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy