Fotbalistky v americké lize poklekly při hymně, na protest proti rasismu

Jako první profesionální soutěž v kolektivních sportech v USA po vypuknutí koronavirové pandemie se v sobotu v Utahu rozehrála ženská fotbalová liga NWSL. Velká část hráček využila start soutěže k protestu proti rasismu a policejní brutalitě, což je téma, jež v zemi rezonuje od květnového úmrtí neozbrojeného černošského muže George Floyda po zásahu bělošského policisty.

Jako první se hrál zápas mezi Portlandem a týmem North Carolina Courage a při zahajovací hymně i následné minutě ticha hráčky v často využívaném protestním gestu poklekly. Během rozcvičení před zápasem měly hráčky a trenéři trička s nápisem hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Před druhým zápasem mezi Chicagem a Washingtonem některé fotbalistky zůstaly stát.

"Poklekly jsme na protest proti rasové nespravedlnosti, policejní brutalitě a systematickému rasismu proti černochům a dalším barevným lidem v Americe. Milujeme svou zemi a využíváme této příležitosti, abychom ji pozvedly na vyšší úroveň," uvedly ve společném prohlášení fotbalistky Portlandu a North Caroliny.

NWSL, jež měla začít v dubnu, se kvůli pandemii koronaviru odehraje jako měsíční turnaj za účasti osmi celků. Všechny zápasy se budou hrát bez diváků ve městě Herriman v Utahu.

Související

Juraj Kucka (ještě v dresu Sparty)

Exsparťan na Ostrovech odmítl před zápasem pokleknout. Následně uvedl proč

Před víkendovým ligovým zápasem anglické nejvyšší fotbalové soutěže mezi Leeds a Watfordem se udál moment, který jistě zaujal nejednoho fanouška a vůbec člověka z anglické fotbalové veřejnosti. V dresu Watfordu totiž nastoupil slovenský fotbalista bývalý sparťan Juraj Kucka a právě on před tímto vzájemným duelem nepoklekl na podporu hnutí "Black Lives Matter". A kupodivu nebyl tehdy jediný. Stát zůstal i jeho spoluhráč tmavé pleti Emmanuel Dennis.

Více souvisejících

Black lives matter sport Fotbal USA (Spojené státy americké) hymna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy