Lionel Messi končí v Barceloně

Jeden z nejlepších fotbalistů světa, Argentinec Lionel Messi, už nebude oblékat dres FC Barcelona. Klubu, se kterým byl spojen celou svou kariéru. Oznámil to ve čtvrtek večer ve svém prohlášení samotný katalánský velkoklub. Je to šokující zpráva vzhledem k tomu, že se měly obě strany dohodnout na dalším kontraktu. Ten ale nakonec nemohl být podepsán kvůli finančním pravidlům španělské ligy.

Připomeňme, že Lionel Messi byl součástí tohoto slavnéhob katalánského klub od svých 13 let a již v roce 2004 se poprvé přesunul do tamního A-týmu. Za něj od té doby nastoupil do 778 zápasů, ve kterých dohromady nasázel 672 gólů. To ho tak suverénně řadilo na pozici nejlepšího kanonýra klubu v historii. Kromě toho, že s Barcelonoudokázal vyhrát Messi hned desetkrát ligovou trofej, přidal k nim ještě čtyři trofeje určené pro vítěze Ligy mistrů.

"Ačkoli FC Barcelona a Lionel Messi dospěli k dohodě a obě strany měly jasný zájem podepsat dnes nový kontrakt, nemohlo k tomu dojít kvůli finančním a administrativním překážkám (pravidla španělské ligy). Výsledkem této situace je, že Messi nezůstane v Barceloně. Obě strany hluboce litují toho, že přání hráče a klubu nakonec nebudou naplněna," uvedlo konkrétně ve svém prohlášení k této situaci vedení FC Barcelona a pokračuje se v něm: "Barcelona vyjadřuje hráči srdečný vděk za jeho přínos k zveličení klubu a přeje mu vše nejlepší do budoucna v jeho osobním i profesním životě."

O tom, že by Messi mohl opustit po letech Camp Nou, se spekulovalo už od konce sezóny 2019/20. To byla právě ta sezóna, ve které po dlouhé době Barcelona nezískala ani jednu velkou trofej a z Ligy mistrů byla ostudně vyřazena ve čtvrtfinále Byernem Mnichov po prohře 2:8. V tehdejší době měl žádat tehdejší klubové vedení, se kterým měl dlouhodobé spory, o odchod prostřednictvím faxu.

Z Barcelony chtěl pak odejít na základě klauzule ve smlouvě, kterou ale musel uplatnit do 10. června 2020, jak uvedl nejen barcelonský klub, ale i vedení španělské ligy. Protože se nechtěl ale s velkoklubem soudit, nakonec se rozhodl v Barceloně pokračovat.

Po sezóně 2020/21 vypršel Messimu čtyřletý kontrakt, díky němuž si měl přijít na 138 milionů eur za sezonu (3,5 miliardy korun). Čerstvý mistr Jižní Ameriky, který tento turnaj tohoto kontinentu vyhrál s Argentinou a tudíž to byla tak jeho první velká trofej v národním týmu, se měl během letošních práznin dohodnout na pětileté smlouvě, přičemž se měl ještě s klubem dohodnout na snížení platu o 50 %.

Právě tuto smlouvu ale kvůli již zmíněným finančním pravidlům španělské ligy nemohla ani jedna stranab nakonec podepsat. A jedná dlouhá éra tak rázem končí.

Související

FC Barcelona

Mistr světa i Evropy Piqué oznámil konec kariéry. Naposledy se představí o víkendu

Že fotbalová Barcelona zažívá v současnosti přestavbu mužstva pod trenérem Xavim, to už vnímají fanoušci nějakou dobu, minimálně od momentu, kdy katalánský velkoklub opustil Lionel Messi. Nyní se schyluje k dalšímu konci další barcelonské stálice. Na svém twitterovém účtu totiž ve čtvrtek oznámil onec své hráčské kariéry španělský obránce Gerard Piqué. Ten se tak fanouškům naposledy představí tuto sobotu v ligovém zápase proti Almeríi.
FC Barcelona

Nad novými posilami Barcelony visí otazník. Španělská liga je odmítla registrovat

Téměř týden před začátkem nové sezóny španělské nejvyšší fotbalové La Ligy nemá katalánský velkoklub FC Barcelona jisté to, že bude moct od jejího začátku nasadit své nové posily včetně té největší v podobě Roberta Lewandowského. Naskytl se totiž nečekaný problém a to ten, žee vedení španělské soutěže odmítlo Barceloně registrovat tyto nové posily. To z důvodu, že klub stále nesplňuje požadavky stanové La Ligou spočívající v tom, že platy klubu nesmí přesahovat 70 % celkových výdělků.

Více souvisejících

španělská Primera División (fotbal) FC Barcelona Lionel Messi Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy