Hadamczik dosáhl svého. Rozšiřuje se juniorská liga, nově bude čítat šestnáct účastníků

Navzdory hlasitým kritickým hlasům ze všech možných stran se tento týden ve středu rozhodlo o rozšíření juniorské ligy. Nově bude mít od sezóny 2023/24 šestnáct účastníků oproti dosavadním čtrnácti a podle hlavního iniciátora této změny, samotného šéfa českého hokeje Aloise Hadamczika, dojde díky tomu ke zkvalitnění soutěže. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) také během tohoto týdne rozhodl o zúžení dorostenecké extraligy z 24 týmů na 20. 

Již v lednu doporučila sportovní komise založená Aloisem Hadamczikem, jenž je mimochodem zároveň jejím předsedou, výkonnému výboru, aby reformoval mládežnické soutěže. Schválené rozšíření tak znamená to, že v juniorské lize zůstane pro příští ročník jinak sestupující Olomouc, jako noví účastníci přibydou České Budějovice a Přerov.  

"Pokud něco měníme, měníme to z důvodu zlepšení situace v českém hokeji. Čtrnáct je méně než šestnáct, ale jeví se nám to nyní jako soutěž, která má hlavu a patu. Já i celý výkonný výbor za to poneseme zodpovědnost," uvedl k rozhodnutí o rozšíření Hadamczik a pokračoval: "Sice může z různých stran zaznít kritika, že přidáváme další dva týmy do juniorské extraligy, ale já jsem přesvědčen, že děláme kroky pro zkvalitnění soutěže a nachystali jsme lepší formát. Dojde totiž nově k rozdělení 16 klubů podle regionálního principu do skupin Západ a Východ, což bude pro všechny ekonomicky únosnější.“ 

Hadamczik je přesvědčen, že se díky této změně uspoří až 300 000 korun jen na nákladech na cestování, když se juniorská extraliga rozdělí do dvou geografických skupin, přičemž po základní části bude následovat část nadstavbová, do níž se mužstva rozdělí podle výkonnosti. Následně se ve dvou skupinách čtyři nejlepší týmy po základní části utkají čtyřkolově každý s každým, stejným způsobem proti sobě budou hrát i mužstva z horší poloviny po základní části. Proto se tak počítá kromě play-off i s tzv. play-down, po jehož dohrání ten nejhorší celek nakonec sestoupí. Celkem tak tedy v rámci jedné sezóny mužstva juniorské extraligy odehrají 78 zápasů. 

Aby měli hokejisté motivaci vyhrát juniorskou extraligu, svaz má jako cenu pro vítěze zájezd na dva zápasy kanadsko-americké NHL, přičemž cestu na ně uhradí. "Hlavně ve všech částech sezony zůstává každému týmu v extralize motivace, protože bude mít stále o co hrát, což tady dosud nebylo. A zájezd na NHL poslouží jako motivace pro mladé hráče, kam až se mohou dostat," nechal se slyšet Hadamczik. 

Ten také připomíná, že svaz sáhl k novince pro juniorskou extraligu spočívající v možnosti nasazení až tří o rok starších hokejistů. Jedinou podmínkou pro to je, aby daný hokejista alespoň tři roky působil v  tom daném klubu. "Hráči, kteří zůstanou mimo soupisku, pak budou k dispozici ostatní klubům zdarma na roční hostování, bez jakéhokoli odstupného. Juniorky nám hlavně musí začít vychovávat hráče a lepší úroveň soutěže nezajistí jen úpravy počtu účastníků, ale i rapidní zlepšení tréninkového procesu. Navíc už nechci, aby se mladí hráči zabudovali přes nižší soutěže dospělých a posílali jsme je mezi chlapy do první a druhé ligy, ale šli přímo z juniorky směrem ke svým extraligovým klubům, které musí mít mládež jako prioritu,“ řekl k tomu dále Hadamczik. 

Výkonný výbor sáhl ke změnám i v dorostenecké lize, která se naopak nově zužuje z 24 týmů na 20, a i v tomto případě se soutěž rozdělí na regionální skupiny Západ a Východ. Cílem takového rozdělení je, aby v první části soutěže ubylo cestování a tudíž aby se tak snížily náklady klubů na něj a kluby měly dostatek času na tréninky. "Jde o hráče do sedmnácti let, kterým stoupne počet zápasů, ale zvýší se i prostor pro trénink i školu, což je také důležité," sdělil Hadamczik. 

Zároveň se také rozhodlo o zvýšení svazového příspěvku využívajícího na hlavní mládežnické trenéry v hokejových akademiích a sportovních centrech mládeže. "Během sezony však podstoupí opakovaně kontrolní testování. Už nejsou podfinancování, tak musí mít i výsledky. Svaz nebude trenérům v klubech určovat, jaká mají dělat cvičení, ale musí dokládat připravenost a komplexní rozvoj hráčů," řekl dále Hadamczik, jenž by chtěl zabránit masivnímu odchodu mladých hráčů z Česka do zahraničí. "Tento trend mizení talentů do ciziny je nutné zastavit a potřebujeme mít doma takovou soutěž, aby chystala hráče pro naše profesionální soutěže." 

K tomu připomeňme, že za posledních pět sezón odešlo takto z Česka hned 971 převážně osmnáctiletých hokejistů. 

Související

Ilustrační fotografie.

Hokejový svaz navštívili policisté z NCOZ. Zajímají se o hospodaření za Králova vedení

Když šéf českého hokeje Alois Hadamczik oznamoval ve čtvrtek odpoledne rozhodnutí výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) o Karim Jalonenovi, jenž tedy u národního A-týmu skončil a nahradil ho Radim Rulík, ještě netušil, že už tak těžký pracovní den se vyvine ještě v těžší. Během čtvrtečního odpoledne totiž svaz navštívili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), jejichž cílem byly dokumenty týkající se hospodaření z doby, kdy českému hokeji vládl ještě Tomáš Král. 
Alois Hadamczik, český hokejový trenér

Rozhodnuto. Hadamczik a spol. odvolali kouče Jalonena, národní A-tým bude trénovat Rulík

Až po třetím jednání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Aloisem Hadamczikem padlo definitivní rozhodnutí o budoucnosti finského stratéga Kariho Jalonena u české hokejové reprezentace. Čekalo se ale už od samého začátku, že to dopadne tak, jak to nakonec dopadlo. Tedy jeho odvoláním. Skončil celý dosavadní realizační tým, který byl nahrazen tím, který pracoval dosud s juniory. Novým koučem hokejového národního A-týmu se stane dosavadní kouč „dvacítky“ Radim Rulík a k národnímu týmu se po roce vrací do role generálního manažera i Petr Nedvěd. 

Více souvisejících

Alois Hadamczik hokej

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy