Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Co se týče Tomáše Hertla, tak ten má již měsíc nulové herní zatížení, protože je po operaci chrupavky v levém koleni. I tak je ale změna působiště v jeho případě poměrně překvapivá vzhledem k tomu, že poměrně nedávno prodloužil se San Jose na dalších osm let smlouvu na 65,1 milionu dolarů.

Pro českého hokejistu se jedná o první změnu působiště v jeho kariéře v rámci NHL. V Las Vegas tak nahradí devatenáctiletého švédského centra Davida Edstroma, kterého Golden Kniths draftovali loni již v prvním kole na 32. místě. Kvůli jeho odchodu Las Vegas obětovalo první kolo draftu v roce 2025. "Je to nesmírně těžký den, když musíte vyměnit hráče, jakým je Tomáš Hertl. Kombinace, kterou snoubí v podobě hráčského talentu na ledě a osobnosti mimo led, bývá vzácná. Tomáše budeme postrádat, ale jeho působení a přínos v organizaci Sharks i vůči fanouškům nebude nikdy zapomenuto. Přejeme jemu, jeho ženě Anetě a jejich dvěma dětem všechno nejlepší v příští kapitole jejich cesty,“ nechal se slyšet Mike Grier, klubový generální manažer San Jose.

Ten prozradil, jak nakonec k přestupu Tomáše Hertla do Las Vega došlo. „Dostali jsme několik nabídek a my se podívali na délku (Hertlova) kontraktu i jeho výšku (8,137 milionu dolarů na rok). Není to pro nás ideální smlouva, i když se navýší strop… Takže jsem cítil, že je vhodná doba, a myslím, že i sám Tomáš si myslel, že je to pro něj dobrá příležitost,“ řekl konkrétně muž, jehož předchůdce Doug Wilson podepsal s Hertlem onen osmiletý kontrakt. „Od té doby, co jsem do klubu přišel, se snažím být upřímný, vést otevřené a upřímné rozhovory o situacích, ve kterých se nacházíme. O tom, jak se Hertl v těchto situacích cítí a jestli by chtěl jít někam jinam. Tomáš se dostal do bodu, kdy chtěl mít možnost vyhrát Stanley Cup,“ pokračoval Grier.

„Je to dobrý hráč. Trochu stárne a my jsme stále ve fázi jakési přestavby, abychom byli týmem pro play off. Myslím, že náš časový plán mu už nevyhovoval. (Ve třiceti) dospěl k závěru, že jeho čas produktivního hráče NHL se s našimi představami neshoduje,“ dodal.

Pro kabinu San Jose je odchod Hertla, dá se říct, šokem. Český hráč totiž byl v kolektivu oblíben, vedle klubu San Jose byl spojen hodně i se samotným městem nacházejícím se blízko Silicon Valley, ve kterém si nejenže pořídil dům, ale hlavně se mu zde narodily děti. V klubu si ho cenily za mentorství vůči mladším spoluhráčům. A proto se tak nemohl nikdo divit emotivní rozlučce. „Mám spoustu smíšených pocitů. Za něj osobně jsem nadšený, že má šanci získat Stanley Cup. Ale je mi moc líto, že odchází. Jsem tu teprve dva roky, ale Hertl je skvělý hráč a ještě lepší člověk. Bude to bolet. Posledních čtyři nebo pět let to tu bylo těžké. Bohužel jsme v bodu, kdy musíme dělat těžká rozhodnutí a nechat některé lidi odejít,“ uvedl trenér David Quinn, jenž prozradil, že kabina nese odchod Hertla těžce a to natolik, že málokdo teď promluví. „Pro všechny kluky je to moc čerstvé,“ zakončil kouč.

Související

Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl se Šimkem nesouhlasí s postojem vlády. Chtějí s Rusy do Prahy, jinak ne

Hodně ostrou reakci si vysloužila ze strany kanadsko-americké NHL a především klubů San Jose a Nashvillu česká vláda za své nedávné doporučení, aby s seboou nebrali do Prahy ruské hokejisty, což by mělo být součástí sankcí vůči Rusku kvůli invazi na Ukrajině. V tomto ohledu česká vláda podniká kroky především na popud bývalého brankáře a velkého kritika Ruska Dominika Haška. Pochopení však česká vláda nenašla ani u českých reprezentantů v San Jose Tomáše Hertla a Radima Šimka.

Více souvisejících

Tomáš Hertl hokej NHL

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy