Česká dvacítka prohrála úvodní zápas MS se Švédy, další protivník bude Švýcarsko

Toronto - Česká reprezentace nastoupila do zápasu MS proti Švédsku, které v loňském roce získalo stříbrnou medaili. Švédi potvrdili roli favorita a české hokejisty přehráli 5:2. V dalším zápase narazí naši reprezentanti na Švýcarsko.

Po roce je zde opět světový šampionát hokejistů do dvaceti let. V loňském roce se ze zlaté medaile radovali Finové a odvezli si tak ze Švédska nejcennější kov. Letos se dějištěm mistrovství stala země javorového listu, Kanada.Domácí Kanaďané nesporně patří k hokejové špičce světa a ani jejich dvacetiletý výběr není výjimkou, domácí jsou tak jedni z favoritů turnaje.Čeští hokejisté ale nijak výrazně nezaostávají a na jeden ze tří kovů si také klidně mohou dělat nároky. Aby postoupili do vyřazovacích bojů, musí se umístit na jedné z prvních čtyř příček ve své skupině.Ve skupině B bude mimo České republiky bojovat o postup Švédsko, Švýcarsko, Rusko a Dánsko. Je to právě Švédsko, s kým čeští mladíci změřili své síly jako první.Z kraje první třetiny se nic výrazného nedělo, týmy se do výraznějších šancí příliš nedostávaly a hra měla plynulé tempo. První vážné ohrožení branky přišlo v desáté minutě. Kämpf se skvěle sehrál s Vránou a jejich kombinace vyústila v tvrdou Vránovu ránu, kterou ale bohužel švédský brankář zneškodnil.Hned z otočky ukázali Švédi, že také mají drápky a Nylander, po individuální akci, dokázal přihrát na střelu. Puk ale přeletěl brankovou konstrukci a skóre tak neohrozil.O pět minut později se Švédi dostali do tlaku. Jejich snažení vyprodukovalo střelu od modré, kterou ale Vaněček neměl problém chytit. Problém přišel chvíli po jeho zákroku, protože Adrian Kempe si vyjel od mantinelu a Vaněčka propálil.Švédi se nedali zastavit a ve dvacáté minutě se radovali znovu. Jens Lööke vytěžil z chyby v české rozehrávce a upravil na 2:0 pro Švédy. Toto skóre je při odchodu do kabin těžce demoralizující a naši mladíci si měli o přestávce co říci.Evidentně přestávková porada zafungovala, protože ve dvacáté čtvrté minutě dokázal Jakub Vrána ukořistit puk a nemilosrdně ho umístil mezi betony Söderströma.Tento gól zafungoval jako vzpruha pro skleslé Čechy a ihned následoval tlak, který naši reprezentanti vyvinuli. Výsledkem českého snažení byl srovnávací gól, který dal opět Jakub Vrána po Kašově přihrávce.Švédi ale během sedmadvaceti sekund dokázali odpovědět a William Nylander opět zajistil Švédsku vedení.Druhá třetina se už za stavu 3:2 pro seveřany dohrála a na programu byla poslední fáze zápasu, třetí třetina.Třetí třetinu začali čeští hokejisté v početní výhodě, ale skórovat nedokázali. Týmy předváděli vyrovnaný hokej, ale náš tým potřeboval nezbytně dát gól.Bohužel se ale stal přesný opak. Švédsko ve čtyřicáté šesté minutě zvýšilo na 4:2 po skvělém zavěšení puku Adriana Kempeho. O další pohromu pro českou reprezentaci se o dvě minuty později postaral De La Rose, když bekhendem přehodil Vaněčkovu lapačku.

Skóre zápasu už zůstalo nepozměněné a Švédsko si tak připsalo první výhru. Česká reprezentace se nyní musí z první prohry rychle oklepat a vložit veškeré úsilí do zápasu se Švýcary, který je čeká.

Sestavy U20:

Švédsko: Söderström (Ward) – Norell, Hägg, Aho, Lagesson, Bergamn, Forsling,Englund – de la Rose, Blidh, Karlsson – Nylander, Linblom, Holmström – Brodecki, Wallmark, Kempe – Olofsson, Lööke, Ehn – Bristedt

Česko: Vaněček (Svoboda) – Klok, Němeček, Ščotka, Štencel, Košťálek, Mašín, Baránek – Kämpf, Vrána, O. Kaše – Pastrňák, Mandát, Kubalík – Zacha, D. Kaše, Zdráhal – Růžička, Špaček, Gorčík

Související

David Jiricek #5 of Team Czech Republic celebrates his game tying goal late in the third period with teammates on the bench against Team Sweden in the semifinal round of the 2023 IIHF World Junior Championship at Scotiabank Centre on January 4, 2023 in Halifax, Nova Scotia, Canada.

Hokej MS 20: Česko otočilo semifinále se Švédy, bude hrát o zlato

Jakkoli už to vypadalo se svěřenci kouče Radima Rulíka bledě, tenhle tým českým fanouškům ukazuje, že se rozhodně nevzdává a bojuje do posledních minut. Právě závěry třetí třetiny i následného prodloužení rozhodly o tom, že čeští mladíci budou hrát v noci ze čtvrtka na pátek ve finále o první zlato od roku 2001. O vyrovnání se postaral obránce David Jiříček a o vítěznou branku pak 50 vteřin před koncem prodloužení Jiří Kulich.
Hokej, ilustrační foto

Rusové stále trvají na opilých Češích. Ti ale mají zastání u Finů a Slováků

Skandál kolem zpožděného odletu juniorských hokejistů z Kanady, kdy musela být z paluby vykázana personálem jak ruská, tak i česká výprava, neutichá. Alespoň v Rusku, kde stále trvají na své verzi o tom, že opilými pasažéry v letadle byli Češi a ne oni, jak o tom hovořily první zprávy a také svědci z českého týmu. Podle něho to totiž byli Rusové, kteří se tehdy posilnili alkoholem a nedodržovali nošení respirátorů a roušek. Personál aerolinek je pak zaměnil kvůli podobným mikinám s Čechy a oba výběry tak musely z letadla.

Více souvisejících

Hokej MS20 Hokej MS

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy