MS V HOKEJI 12. den: Bělorusko zvládlo porazit Norsko a rozhodlo o konečné stanici Slovenska, Finsko na nájezdy zdolalo Rusko a bude tak soupeřem českého týmu ve čtvrtfinále

Praha/Ostrava - Běloruskému týmu se podařilo těsně zdolat Norsko 3:2 a postoupit tak do vyřazovací fáze turnaje na úkor sousedního Slovenska, to s USA sice prohrálo v prodloužení, ale ani v případě výhry za tři body by nemělo šanci postoupit. Výhra Finů nad Rusy znamená, že právě Finsko potkáme ve čtvrtfinále.

Výsledky dnešních zápasů našim nejbližším sousedům vůbec nepřejí. Před dnšekem mělo Slovensko poslední šanci, jak si zajistit postup do čtvrtfinále turnaje. Aby byli Slováci úspěšní, potřebovali pomoc od Norů, kteří museli porazit Bělorusko v základní hrací době. Pokud by se tak stalo, už by bylo jen na Slovensku, zdali dokáže stejným stylem porazit posledního soupeře USA.

Bohužel pro Slovensko se ale nestalo ani jedno. První zklamání přišlo hned v duelu Běloruska a Norska. Bělorusové se už v osmé minutě dokázali prosadit a s využitou přesilovkou šli do vedení 1:0. Norům se dnes v oslabení vůbec nedařilo. Ve druhé třetině inkasovali ještě dvakrát a pokaždé při hře čtyři na pět.

Za stavu 0:3 se sice seveřané ještě sebrali a dvěma góly snížili na 2:3, ale srovnat už nedokázali, natož aby ještě Bělorusy přestříleli v základní hrací době. Prohrou Norska tak skončili slovenské naděje na postup.

Slovensko zázračně dostalo zápas do prodloužení

Pro slovenský výběr muselo být utkání s USA opravdu smutné. Slovákům už o nic nešlo a jediné, co mohli ještě získat, byl lepší pocit a alespoň nějaká ta výhra navíc. 

Jejich snažení se z kraje zápasu moc neprojevilo, už ve třetí minutě se puk klepal v síti po Smithově střele. Za dvě minuty se situace opakovala, s tím rozdílem, že tentokrát zakončoval Jones a nad Ostravou se stahovala mračna, která sídlila nad hlavami slovenských fanoušků.

Převahu zámořského týmu dokonal z kraje druhé periody Lee gólem na 3:0. Zlomený slovenský tým ale ještě neřekl své poslední slovo. S dvacátou sedmou minutou přišel Gáboríkův gól, který s sebou strhl lavinu slovenských šancí a světe div se, Evropané se ze stavu 0:3 prodrali k vedení 4:3. K jejich smůle ale Coyle ještě na konci druhé třetiny srovnal na konečných 4:4.

O vítězi rozhodla až poslední minuta prodloužení, ve které se prosadil Eichel a připravil tak fanoušky o nájezdy a Slovensko o symbolický bod.

USA - Slovensko 5:4 pp (2:0, 2:4, 0:0 - 1:0)Branky a nahrávky: 3. Smith (Moore, Arcobello), 5. Jones (Eichel, Lewis), 21. Lee (Faulk, Bonino), 40. Coyle (Redmond, Lee), 65. Eichel - 27. Gáborík (Dravecký, Meszároš), 31. Jánošík (Gáborík, Sersen), 37. Dravecký (Ďaloga, Kopecký), 39. Bartovič (Graňák)

Lotyšsko - Francie 2:3 sn (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)Branky a nahrávky: 12. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 26. Galviš (Darzinš, Daugavinš) - 49. S. da Costa (Fleury), 56. S. Treille (Hecquefeuille, Huet)

Norsko - Bělorusko 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)Branky a nahrávky: 33. Thoresen (M. Olimb, Hölös), 46. Nörstebö (M. Olimb, Thoresen) - 8. Kaljužnyj (S. Kosticyn, A. Kosticyn), 30. Korobov (S. Kosticyn, Kaljužnyj), 33. A. Kosticyn (Kaljužnyj, Stěpanov)

Kanada - Rakousko 10:1 (4:0, 2:0, 4:1)Branky a nahrávky: 7. Barrie (O'Reilly, Giroux), 10. Duchene (Spezza, Muzzin), 12. Hall (Burns), 15. Ekblad (Eberle), 22. Spezza (Duchene, Wiercioch), 36. Eberle (Burns), 43. MacKinnon (Muzzin), 44. Spezza, 47. B. Schenn (Duchene), 55. Duchene (MacKinnon, Spezza) - 43. Heinrich (Rotter)

Finsko - Rusko 3:2 sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)Branky a nahrávky: 25. Barkov (Pesonen, J. Jokinen), 58. Donskoi (Barkov, J. Jokinen), rozhodující sam. nájezd Donskoi - 19. Mozjakin (Malkin, Kuljomin), 55. Panarin (Dadonov, Čudinov)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS BLR Tým Hokej MS SVK Tým

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy