Pět věcí, které by Hadamczikovi neprošly. Ustojí to Růžička?

Praha - Hokejové mistrovství světa už je minulostí. Pro český hokej skončilo určitě lépe, než to, které Praha hostila před 11 lety. Jenže i přesto nemůže být trenér Vladimír Růžička spokojený. A kdyby byl na jeho místě Alois Hadamczik, spousta věcí by mu rozhodně neprošla.

Určitě si to pamatuje. Nenávist k trenérovi Aloisovi Hadamczikovi byla až dramatická. Trenér hokejové reprezentace se ocitl pod obrovským tlakem a po neúspěchu na olympijských hrách v Soči nakonec sám v jednom regionálním rádiu oznámil rezignaci. Jakoby lidé zapomněli, že v roce 2005 dovedl juniorský tým k poslední medaili na světovém šampionátu dvacítek. V roce 2006 hrál s národním týmem finále MS a v letech 2011 a 2012 získal bronz.

Vladimíra Růžičku si po odchodu Aloise Hadamczika v podstatě hokejový národ vyžádal. Měl dva tituly mistrů světa. Trenér, který se dokáže vyjadřovat jasně a stručně a nedělá z hokeje vědu byl jednoduše jasnou volbou. Nehledě na to, že Růžička si užíval úcty i díky své úspěšné hráčské kariéře, kterou Hadamczik zářnou neměl.

Jenže pozor. Ani Růžička není bez chyb a jeho účinkování v ostře sledovaném roce 2015 i na samotném turnaji bylo hodně rozpačité. Tady je 5 věcí, které by Alois Hadamczik rozhodně neustál.

Věc číslo 1: Jak je to s půlmilionem, který předal trenérovi podnikatel Miroslav Palaščák? Opravdu byly peníze v trezoru? A proč pak putovaly z účtu Růžičkovy manželky zpátky na konto podnikatele? A opravdu bylo ve Slavii možné "kupovat" si místo aspoň na tréninku, když už ne v zápasech?

Věc číslo 2: Kamarádšoft. Hadamczikovi omílali fandové nominaci zadáka Michala Barinky, který je zeťem trenéra. A to tenhle urostlý bek nehrál ani na olympiádě vůbec špatně. Co ale řekne Růžička na to, že v týmu má hned 7 bývalých slávistů? Hejda, Červenka, Sobotka, Klepiš, Krejčík, Hertl a nakonec i Vondrka se vešli do nároďáku. To havířovský talent David Pastrňák, kterého obdivovala za výkony i slavná NHL, seděl zdravý celý týden na tribuně pražské arény. Růžička neměl zájem.

Věc číslo 3: Pamatujete na ty nářky? Proboha, ať už ten Hadamczik tu sestavu nějak nechá, vždyť ti kluci hrají pokaždé s někým jiným... Kdepak, Vladimír Růžička byl úplně stejný. Jágr začal s Kovářem, zahrál si se Sobotkou a nakonec končil s Novotným. Ale důležité bylo, aby bídný Červenka hrál ikoně s číslem 68 na druhém křídle. Růžička nakonec dokázal roztrhnout i jedinou fungující formaci Simon - Koukal - Zaťovič. To proto, že na poslední chvíli přiletěl Tomáš Plekanec a někoho bylo potřeba obětovat. A protože Hertl už seděl na tribuně, tak to odskákal ten nejmladší - Dominik Simon.

Věc číslo 4: Sázka na gólmanskou jedničku nevyšla. Číslo 1 bude Saša Salák, hlásil už dopředu Růžička. Jenže nebyl. Po dvou zápasech došla trenérovi trpělivost. Laciné góly, které mnohdy nešly ani na vrub Saláka, vynutily změnu. Jenže na rovinu. Ani Pavelec nebyl tentokrát eso. I bývalý reprezentant a gólmanská legenda Jiří Holeček označil brankáře Winnipegu za průměrného. Pavelec nakonec prohrál souboj o bronz s chlapíkem, který na farmě Jets čeká na šanci. Kdoví, jestli Hellebuyck v příští sezoně českého brankáře v klubu nevystřídá. Na soupisce tak byl zapsaný nepotřebný Jakub Kovář a aktuální český šampion Pavel Francouz nebo nová česká kometa z NHL Petr Mrázek jen koukali z povzdálí.

Věc číslo 5: Klub a reprezentace zároveň? To ne, to by Hadamczik neustál. Vladimír Růžička sice nebyl po odchodu ze Slavie hlavním koučem jiného týmu, v Chomutově ale oficiálně působil jako konzultant. Ano, seděl na dvou židlích. A vypadá to, že tato situace bude pokračovat. Růžička má totiž smlouvu u reprezentace i na další sezonu.

Vladimír Růžička tak může děkovat hlavně svému charisma. Působí dojmem rovného chlapa, který se dokáže k věci postavit tak, jak se má. Jenže je tu pár nevysvětlených věcí. A třeba tu s podnikatelem Miroslavem Palaščákem by opravdu bylo potřeba vyřešit a postavit se k ní čelem.

Související

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

Více souvisejících

Hokej MS Vladimír Růžička Alois Hadamczik

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy