Čeští hokejisté na úvod MS zaskočili domácí Rusy a rozdrtili je 3:0

Moskva - Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Moskvě výhrou 3:0 nad domácím Ruskem. Čistým kontem se na vítězství nad úřadujícími vicemistry světa při své premiéře na velké mezinárodní akci podílel brankář Dominik Furch. O góly se postarali obránce Tomáš Kundrátek a útočníci Roman Červenka s Michalem Birnerem, který pojistil výhru při power play.

Češi porazili sbornou pošesté z posledních sedmi zápasů. Rusové potvrdili, že se jim v dějišti šampionátu v Ledovém paláci nedaří. V nové hale pro turnaj prohráli páté ze šesti utkání, Češi v ní v prosinci díky vítězství právě nad sbornou (4:2) slavili triumf nad Channel One Cupu.

V druhém zápase na šampionátu čeká svěřence trenéra Vladimíra Vůjtka v sobotu od 19:15 SELČ Lotyšsko, které v úvodním duelu prohrálo se Švédskem 1:2 v prodloužení.

Do české branky se postavil Furch, který v Ledovém paláci vychytal proti sborné vítězství na Channel One Cupu, a Vůjtkův tým se v úvodu vyvaroval náporu sborné. Naopak jako první zahrozil Birner, jehož pokus mířil vedle levé tyče. Na druhé straně se natlačil před Furcha Burmistrov. Češi byli nadále nebezpečnější a Bobrovského po spolupráci s Plekancem prověřil Červenka.

Furcha vyzkoušel z otočky Dadonov, pak krátký nápor sborné odstartovala Marčenkova tečovaná střela, ale Češi odolali. Po špatném střídání Rusů se v přesilovce odhodlal k průniku Kovář, ale nestihl bekhendem lépe zakončit.

Pět vteřin po skončení přesilovky Češi udeřili a z pravého kruhu se trefil mezi betony Bobrovského bek Kundrátek, jeden z dvanácti debutantů na šampionátu v české sestavě. Český tým se ubránil při trestu Kempného, při kterém pálil Mozjakin.

V úvodu druhé části v pokračující přesilovce při Čudinovově vyloučení Kašpar ještě Bobrovského neprostřelil, ale Červenka už z dorážky po Jeřábkově pokusu zvýšil. Furch sice musel následně zasahovat po Kalininově teči a Burmistrovově pokusu, ale jinak Češi forčekinkem dlouhou nepouštěli Rusy z jejich obranného pásma.

Ve 27. minutě mohl zvýraznit náskok kapitán Plekanec, ale netrefil odkrytou branku. V polovině utkání při Červenkově trestu zlikvidoval Furch Vojnovův pokus. Už po vypršení trestu trefil osamocený Mozjakin z mezikruží horní tyč. Bobrovskij měl práci s Pastrňákovou ránou.

Následoval téměř tříminutový velký tlak domácích, při kterém za celou dobu nestihla česká pětice vystřídat. Furch se štěstím vytěsnil Marčenkovu ránu a další šance měli Burmistrov se Zajcevem. Vzápětí neuspěl ani z mezikruží Panarin.

V úvodu třetí třetiny zkoušel sebral Furchovi čistý štít Bělov. Ve 44. minutě při Šimkově pobytu na trestné lavici neukryl Furch mezi betony Dadanovovu střelu z mezikruží. Po Kolářově faulu se Češi bránili i 18 vteřin ve třech proti pěti a Furch lapačkou vychytal u levé tyče Dacjuka.

V pokračující přesilovce nepřekonal gólmana Omsku zblízka ani Ljubimov. Sborná se pak ubránila při Šipačovově trestu, ale Češi nadále úspěšně bránili náskok. Navíc 92 vteřin před koncem při power play podtrhl výhru střelou do prázdné branky Birner, další debutant na MS.

Skupina A - Moskva:

Rusko - ČR 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Kundrátek (Jan Kovář, Kempný), 21. Červenka (Jeřábek, Pastrňák), 59. Birner. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Nieminen (Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 12.100 (vyprodáno).

Sestavy:

Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Bělov, Čudinov, Zajcev, Marčenko, Antipin - Tělegin, Dacjuk, Mozjakin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Plotnikov - Burmistrov, Širokov. Trenéři Oleg Znarok, Ilja Vorobjov, Harijs Vitolinš, Igor Nikitin a Rašit Davydov.

ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Filippi, Koukal. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Související

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS RUS Tým

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 32 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy