MS v hokeji: Slováci si poradili s Maďary 4:1. Češi jdou do dalších bitev s pokorou

Petrohrad - Mistrovství světa v hokeji, skupina B (Petrohrad): Slovensko - Maďarsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0). Čeští hokejisté si včera vychutnali vítězný vstup do mistrovství světa po výhře nad domácím Ruskem 3:0, ale do dalších bojů jdou s pokorou.

Favorizovaní Slováci jako by se nemohli po celý zápas dostat do optimálního tempa a o to hůře se pak prosazovali do šancí. Na konci přesilovky nevyužil možnost Bakoš, pak sice Marcinko otevřel skóre, ale v polovině 14. minuty potrestal Hrnkův prohřešek proti pravidlům úspěšnou dorážkou Banham a vyrovnal.

Gólman Rajna pak vychytal Jurča, ale Slováci si přesto brzy vzali vedení zpět a brzká odpověď na vyrovnání Maďarů jim do dalšího průběhu hodně pomohla. V 18. minutě se prosadil povedenou tečí právě Jurčo.

Ve druhé třetině orazítkoval Meszároš tyč za Rajnovými zády, další příležitost nevyužil Dravecký, na druhé straně ztroskotal na pozorném Konrádovi zkušený Márton Vas. Krátce poté ale Sekera nahrál do rohu Jurčovi, ten otočkou zpoza branky dokázal najíždějícího slovenského kapitána najít zpět a bylo to 3:1.

Ve třetí části zahrozil Bartalis, jehož pokus Konrád vytěsnil lapačkou jen s velkými obtížemi. První výhru Zdena Cígera na světovém šampionátu v roli hlavního trenéra Slovenska pak zpečetil Lušňák. Maďaři už takřka tři minuty před vypršením základní hrací doby sáhli ke hře bez brankáře, ale při bránění se až příliš zaměřili na Hrnku, jenž našel svého spoluhráče z útoku a ten nezaváhal. Maďaři poté při přesilovce ještě sáhli k power play znovu, ale bez úspěchu.

Branky a nahrávky: 8. Marcinko (Graňák, Dravecký), 18. Jurčo (Sekera, Marinčin), 36. Sekera (Jurčo, Marinčin), 58. Lušňák (Hrnka, Švarný) - 14. Banham (Galló, Bartalis). Rozhodčí: Mayer (USA), Wiegand - Kaderli (oba Švýc.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 2830.

Češi jdou do boje s Lotyšskem

Český obránce Jakub Jeřábek dnes upozornil, že páteční výkon musí mužstvo potvrdit v dalších zápasech. Hned dnes od 19:15 SELČ půjdou Češi do boje o další body proti Lotyšsku.

"Nechceme lítat hlavou v oblacích," řekl novinářům Jeřábek. Tým si podle něj vychutnal dobrý pocit z výhry nad favorizovanou sbornou, ale to považuje jen za první krok. "Je to ošemetné. Vyhráli jsme sice první zápas, ale čekají nás ještě těžké zápasy. Musíme furt pracovat, abychom tak pokračovali dál."

Jeřábek, jeden z 13 nováčků na mistrovství světa v českém týmu, výhru nad Ruskem za velké překvapení nepovažoval. "Už jsme odehráli celou tu sezonu s Ruskem kvalitní zápasy, hráli jsme v nich týmově. A když se k tomu ještě přidal výkon gólmana (Dominika Furcha), který byl v bráně neskutečný, tak z toho potom vzejde takový výsledek," prohlásil plzeňský obránce, který od nové sezony bude hájit v KHL barvy ruského Podolsku.

Zápas byl podle něj podobný jako v prosinci na Channel One Cupu, na kterém Češi sbornou porazili také v moskevském Ledovém paláci 4:2 a ovládli turnaj. "Místy měli Rusové fakt tlak, ale my jsme to tam odehráli dobře v boxu a i trošku se štěstím jsme z toho nedostali gól," podotkl čtyřiadvacetiletý zadák.

Před premiérou na šampionátu pociťoval trošku nervozitu, ale brzy z něj spadla. "Vždycky po obědě spím, ale před zápasem jsem nemohl zabrat. Člověk to má v hlavě. Ale myslím si, že jsme se na to všichni připravili suprově, a jen tak vydržet dál. Všichni jsme si drželi pozice, byli jsme na těch místech, kde máme být. Každý jsme počítali s tím, kam půjde puk, a hlavně jsme hráli jednoduše," řekl Jeřábek.

Je rád, že má v týmu takovou pozici, a chce být mužstvu co nejvíce platný. "Chci odehrát dobré zápasy, abych z toho měl sám dobrý pocit, a vytvořit tady co nejlepší kolektiv, abychom měli šanci se dostat co nejdál," dodal Jeřábek.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS HUN Tým

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy