Kapitán Plekanec dva body ze souboje s Lotyšskem bere

Moskva - V sobotu se na právě probíhajícím mistrovství světa v ledním hokeji, které se koná v Rusku, zrodila další, v pořadí již druhá výhra českého národního týmu. Po úvoddní senzační výhře nad domácím Ruskem 3:0, pokořili svěřenci kouče Vladimíra Vůjtka Lotyše, ovšem jednalo se snad ještě o větší nervy, než o které se jednalo v tom pátečním duelu. Už už to totiž vypadalo, že bychom mohli odejít z duelu s Lotyši bez bodu, neboť jsme krátce před koncem základní hrací doby prohrávali 2:3, minutu před koncem však dokázal náš tým vyrovnat a poslat zápas do prodloužení potažmo do nájezdů. A v nich naše reprezentaace uspěla. Jednou z hvězd tohoto utkání byl i kapitán Tomáš Plekanec, díky němuž jsme celkem rychle vedli v zápase 2:0, neboť první dva góly do lotyšské klece vstřelil právě on. A právě pro něj je zisk dvou bodů z tohoto zlatý.

"Nakonec s ohledem na vývoj skóre je to pro nás asi zisk. Nedali jsme na 3:0, měli jsme šance, ale nepovedlo se. Byl to s nimi další zápas jako přes kopírák," uvedl konkrétně útočník hrající v současnosti za Montreal, jenž už jednou v reprezentaci zažil těžký vyrovnaný zápas s tímto pobaltským soupeřem a to na světovém šampionátu před deseti lety, kdy byl taktéž s Lotyši po základní hrací době remízový stav. Krom toho zažil 15 vítězných soubojů s tímto soupeřem a i vítězný zápas na olympijských hrách v Soči, jenž nebyl nikterak jednoduchý, ovšem výhra 3:2 po prodloužení náš tým tehdy posunula do čtvrtfinále. Lotyši tak opět ukázali, jak nevyzpytatelným soupeřem jsou a podobnou zkušenost s nimi mají už za sebou na letošním turnaji v Rusku Švédové, kteří s tímto soupeřem taktéž získali dva body, když vyhráli až v prodloužení 2:1.

I díky sobotní výhře nad Lotyši po nájezdech vede po dvou hracích dnech český tým moskevskou skupinu A s pěti body na kontě. "Michal Řepík, Honza Kovář a Michal Birner tam vlezli, skvěle se nacpali do pásma, puk šel hned na branku. Bylo moc důležité, že jsme v tom krátkém čase, co zbýval po třetím lotyšském gólu, ještě našli cestu k vyrovnání. Měli jsme i štěstí, ale snad jsme si body za ty výkony zasloužili," řekl Plekanec k akci, která minutu před koncem zápasu dospěla k vyrovnání na 3:3.

Za pět bodů po dvou duelech je třiatřicetiletá největší hvězda našeho národního týmu ráda. "Myslím, že bychom to určitě před turnajem brali. Nikdo nevěděl, co od nás čekat, ale jsme rádi, že jsme to zvládli. Byli bychom raději, kdybychom došli k výhře pohodovým způsobem," a dodal: "Lotyši byli ale bruslařsky vyspělí, zahráli dobře takticky. Měli jsme hlavně tu dlouhou pětiminutovou přesilovku zahrát lépe, stříleli jsme ve špatný moment. V neděli je třeba si odpočinout a přichystat se na Švédy."

S tímto severským soupeřem se naše reprezentace utká v pondělí od 19:15 SEČ.

Související

Ilustrační fotografie.

O Jalonenovi stále není rozhodnuto, zřejmě ale pokračovat nebude

Stejně jako ve čtvrtek 8. června, tak ani začátkem tohoto týdne nebylo rozhodnuto o budoucnosti finského kouče Kariho Jalonena na lavičce hokejového národního A-týmu. Nejprve dostal generální manažer národního týmu Martin Havlát za úkol sepsat zprávu o tom, jakým směrem se chce reprezentace vydat v další sezóně, jejímž vrcholem bude světový šampionát v Praze a Ostravě. 
Alois Hadamczik

Jalonenovi zvoní hrana. Hadamczik a spol. o něm sice nehlasovali, dali ale úkol Havlátovi

Hned po vyřazení z historicky neúspěšného světového šampionátu v Rize a Tampere, kde český národní A-tým skončil až na osmém místě, bylo jasné, že se pod finským stratégem Karim Jalonenem výrazně rozviklá židle. Minulý týden ve čtvrtek předstoupil před výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Aloisem Hadamczikem, který ale o něm nakonec nehlasoval. Naopak udělil úkol generálnímu manažerovi Martinu Havlátovi, a to vypracovat podrobnou zprávu o tom, jaký je plán směrem k domácímu světovému šampionátu v příštím roce. Rozhodlo se pak o konci finského asistenta Fredrika Norreny. 

Více souvisejících

Hokej MS CZE Tým Tomáš Plekanec hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy