Generálka na Světový pohár proti severoamerickým mladíkům vyšla. O vítězství se postaral kapitán Plekanec

Pittsburgh - Další z velkých sportovních svátků tohoto roku, tedy Světový pohár v ledním hokeji, jenž se bude konat v kanadském Torontu, se nazadržitelně blíží. Turnaj nejlepších hráčů současné kanadsko-americké NHL začíná už v sobotu a hned v prní den se předtsaví kanadskému publiku i český národní tým, jenž se hned v úvodu utká právě s domácí Kanadou. Výběr kouče Josefa Jandače se tak doposud připravoval na tento ostrý start a po dvou duelech s Ruskem (v Petrohradu 3:4 a v Praze 2:1 po samostatných nájezdech) se ve středu ukázal poprvé v hzámoří a to konkrétně na uzkém kluzišti v Pittsburghu. Právě tady se totiž v generálce utkal s dalším účastníkem nadcházejícího turnaje pořádaným NHLPA a NHL, tedy s výběrem Severní Ameriky do 23 let. Tento ambiciózní tým mladíků, o nichž se za Velkou louží hovoří jako o budoucnosti NHL, byl tím českým, jenž je zámořskými experty pro změnu pasován do role největšího ooutsidera turnaje, poražen výsledkem 3:2, přičemž se o vítěznou branku postaral kapitán reprezentace Tomáš Plekanec.

Oproti předešlým dvěma přípravným duelům severoamerických junáků s dalším účastníkem Světového poháru Výběrem Evropy, který dvakrát dokázali rozstřílet, duel s Českou republikou nezačali vůbec dobře. Češi jakoby se chtěli ukázat zámořské veřejnosti a oznámit jim, že rozhodně mezi outsidery na nadcházejícím turnaji patřit nebudou a tak se v první třetině dostali hned do několika příložitostech, při kterých se musel gólman Severoameričanů Matt Murray, jenž mimochodem v této sezóně právě s Pittsburghem dokázal vybojovat Stanleyův pohár. Do první z nich se dostal Hemský s Frolíkem, přičemž prvně jmenovaný šikovně přihrál druhému jmenovanému, ten však ale na ryze domácího gólmana nevyzrál. Do dalších šancí se postupně dostávali Plekanec s Henzalem, jenže ani jeden se taktéž z branky neradoval. Stejně tak byla neúspěšná následná spolupráce Frolíka s Faksou.

Že bylo na straně Severoameričanů vidět celkem velké zaskočení z aktivity Čechů, tak to bylo vidět. Ještě více pak byl tým mladíků zaskočen poté, co Češi dokázali využít své první početní výhody. Když byl na trestné lavici Seth Jones, rozhodl se jednu z akcí zakončit Ondřej Palát a právě on se tak i díky teči bránícího Morgana Riellyho nakonec kotouč doplachtil za záda severoamerického gólmana, 0:1 pro Čechy. Zatímco proti zmíněným Evropanům se zámořští hráči ocitali v jedné šanci za druhou, proti našim reprezentantům to už tak jednoduše nešlo. V první polovině zápasu chytající brankář Michal Neuvirth předváděl skvělé zákroky a i v době, kdy byl národní tým oslaben o vyloučeného Aleše Hemského, se zaskvěl svými výtečnými výkony. Proto se tak z gólu neradovali ani Brandon Saad, ani Auston Matthews. Hrabdu v podobě Neuvirtha Severoameričané nepřekonali ani při Polákově vyloučení. Krátce po vypršení tohoto trestu se pak Murray musel opět ve svém brankovišti hodně ohánět, nakonec ale zabránil tomu, aby Milan Michálek zasunul puk do sítě. Hokej předváděl na ledě výběr Josefa Jandače celkem pohledný, kazily ho akorát kolikrát až hloupá vyloučení. Těch bylo opravdu hodně a i proto se český tým nemohl uchýlit k nějakému cvětšímu tlaku na soupeře. Jednou se však Čechům podařilo přejít do brejkové příležitosti i v oslabení, Palát společně s Hanzalem nakonec svou akci gólově nezakončili.

Jak o tom kouč Jandač před tímto duelem mluvil, tak také nakonec v samotném zápase učinil. Řeč je o střídání gólmanů v polovině zápasu bez ohledu na výsledek a tak se místo Neuvirtha objevil v brance Petr Mrázek. A svou část zápasu začal celke dobře, když krátce po vstupu na led dokázal zneškodnit jak bekhendový blafák, tak i následnou dorážku z hokejky Johnnyho Gaudreaua. Se svým nájezdem následně neuspěl ani Scheifel, jenž se do této akce dostal díky chybujícímu Kempnému. V závěru druhé části hráli opět Češi v oslabení, třetina byla zakončena Polákovým střetem s McDavidem, kterého tak trochu představil s mantinelem. Ve 48. minutě se po Paltovi Faksa poprvé zapsal mezi úspěšnými střelci v reprezentačním dresu, když tedy takto zakončil předešlou spolupráci Paláta s Pastrňákem, 2:0. Vypadalo to tak jiiž velmi slibně, jenže krátce na to však snížil svou střelou do horního rohu Gostisbehere, v 51. minutě pak vyrovnal na 2:2 Matthews.

Za necelou minutu se ale mohli čeští fanoušci opět radovat, když vedení českému týmu vrátil samotný kapitán Tomáš Plekanec, jemuž se podařilo procpat puk za záda severoamerického gólmana po příhře Aleše Hemského. V závěru zápasu se ještě zámořský tým snažil o vyrovnání a dostat tak duel do prodloužení, to se však nakonec nestalo a generálka tak tedy pro Jandačův výběr dopadla výtečně.

Konečný výsledek přípravného zápasu na Světový pohár:

Česko - Výběr Severní Ameriky 3:2Branky a nahrávky: 11. Palát (Hemský, Kempný), 48. Faksa (Pastrňák, Palát), 52. Plekanec (Hemský, Nakládal) - 49. Gostisbehere (Larkin, Scheifele), 51. Matthews (Gaudreau, Gostisbehere)

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej Hokej MS CZE Tým Tomáš Plekanec

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy