Jandač bude i nadále u reprezentace spolupracovat s triem se zkušenostmi ze zámoří

Praha - Nejprve se zdálo, že Josef Jandač bude muset po nedávném Světovém poháru v ledním hokeji, jenž se konal v kanadském Torontu, hledat nové asistenty do svého realizačního týmu u hokejové reprezentace. Původní plán totiž zněl následovně: právě pro Světový pohár měli pomáhat Jandačovi Martin Ručinský, Václav Prospal a Jiří Fisher, tedy bývalí hokejisté, kteří mají nemalé zkušenosti z kandsko-americké NHL. Po této zámořské akci měli pak původně ve svých funkcích skončit, nakonec ale budou s Josefem Jandačem pokračovat v národním týmu i nadále. Připomeňme, že Martin Ručinský zastává roli manažera, Václav Prospal je asistentem a Jiří Fisher bude stále působit jako hlavní skaut. Podle původního plánu pak bude na střídačce spolu s Jandačem i další dva asistenti Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Co se týče Martina Ručinského, tak ten tím tak u národního týmu nahrazuje v roli generálního manažera, jímž se stává na plný úvazek, Slavomíra Lenera. Manažerem týmu se pak stane Milan Hnilička, který na nedávném Světovém poháru úzce spolupracoval právě s Ručinským a definitivně se tak loučí se svým dosavadním působením v národním týmu hráčů do 20 let. V této věkové kategorii se tak na místo uvolněné Hniličkou dostává Otakar Černý mladší, jenž doposud pro změnu působil u devatenáctky. "Jsem rád, že všichni členové týmu potvrdili zájem pokračovat a podařilo se najít model, který odpovídá jak zájmům reprezentace, tak představám svazu," uvedl ke všem těmto informacím týkající se jeho kolegů v realizačním týmu Jandač.

Jeho realizační tým navíc ještě bude tvořit trenér gólmanů Petr Jaroš, videokouč Denis Havel, kondiční kouč Michal Hamršmíd, duo kustodů Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček. Ti všichni v Jandačově týmu zůstávají. S národním týmem pak budou spolupravcovat i lékaři Dušan Singer a Tomáš Vyskočil, kteří se budou na turnajích střídat stejně tak jako fyzioterapeuti Pavel Kolář s Michalem Trucem a Radovanem Sakalášem. "Při Světovém poháru byla naše spolupráce bezproblémová, shodli jsme se, že každý našel v realizačním týmu místo, které odpovídá jeho zaměření. Navíc jsme získali řadu poznatků, na které navážeme a zúročíme je při dalších akcích," pokračoval Jandač, jenž se stal trenérem národního týmu poté, co po letošním světovém šampionátu v Rusku skončil Vladimír Vůjtek starší a právě jeho berounský rodák nahradil.

K novým skutečnostem týkajících se realizačního týmu se vyjádřil v úterý i prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král: "Jak ukazují mezinárodní trendy a zkušenosti z dalších zemí, v současném hokeji jsou širší realizační týmy nezbytností. Před trenérem Jandačem a spolupracovníky stojí jako nejbližší úkol mistrovství světa, ale pracovat musí i s perspektivou příští olympiády, ať už se jí zámořští hráči zúčastní, či nikoli. S tím souvisí i výběr a zařazování nových kandidátů do reprezentace."

Zatímco Jiří Fisher se zúčastní všech reprezentačních akcí v tétos sezóně, Václava Prospala na střídačce diváci uvidí pouze při tradičním ruském předvánočním Channel One Cupu a pak až při mistrovství světa, které se bude příští rok v květnu konat jak v Paříži, tak i v Kolíně nad Rýnem. To především proto, že Prospal zároveň působí i jako trenér v zámoří, kde vede mládežnický tým do 16 let Tampa Scorpions Bantam AA.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Josef Jandač (hokejový trenér)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy