Voráček s Pastrňákem dávají vzpomenout na zlatou éru Čechů v NHL

Na přelomu tisíciletí a pár let po něm si česká mafie podmanila nejlepší hokejovou ligu světa. Pokud nebyla v první padesátce kanadského bodování NHL alespoň čtveřice hráčů z Čech, sezona to byla neúspěšná. V současné době tomu tak zpravidla nebývá. Až na letošní parádní jízdu Davida Pastrňáka a Jakuba Voráčka!

Psal se konec základní části sezony 1999/2000. Jaromír Jágr vyhrál kanadské bodování soutěže, mezi prvními čtyřiceti hráči s nejvíce body byli ještě Petr Sýkora, Petr Nedvěd, Milan Hejduk, Patrik Eliáš a Robert Lang.

O čtyři sezony později bylo mezi nejlepšími pět hráčů z Česka - Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Martin Havlát, Radek Bonk a Robert Lang. V sezoně 2007/2008 jich bylo méně - pouze tři a až na místech kolem čtyřicítky. A pak nic. Dlouhá léta nikdo nevynikal. Že Češi v lize vůbec hrají, na to občas upozornili jen Eliáš či Hemský, kteří se občas minuli na nějakou dobu mezi nejlepšími. 

Od posledních let se ale cosi mění. Čeští hráči neboří rekordy, přesto se o nich ví. A nahlíží se na ně znovu s uznáním a respektem. Ondřej Palát, Petr Mrázek, Tomáš Hertl, Radko Gudas. A nově i Ondřej Kaše, který zažívá solidní začátek kariéry v NHL. To všechno je pěkné. Ale to hlavní to ještě není. Mezi hráči z Česka od startu sezony  totiž kralují dva jiní - Jakub Voráček a David Pastrňák! A jsou mezi nejlepšími v celé lize. Doslova.

David Pastrňák se od začátku sezony potýka s parádní formou. S Crosbym se dělí o první místo mezi střelci, oba mají na kontě osmnáct gólů. Hodonínský rodák z posledních tří utkání vytěžil pět branek a podmanil si arénu v Bostonu, která po každé Pastrňákovo brance bouřlivě slaví. A to je mu teprve dvacet! Jeho góly nejsou žádné tečované střely, které se štěstím doputují za záda brankářů. S číslem 88 na zádech Pastrňák sebevědomě posílá puky mezi betony a vymetá šibenice. Jako tu v bráně Roberta Luonga v prodloužení.

 Pastrňákův parádní rozhodující gól proti Floridě:

Jak dlouho český útočník bude na špičce střelců? Jistě, přijdou i slabší chvíle, střílet góly celou sezonu uměl snad jen Gretzky. Ale mezi nejlepšími by být po konci základní části mohl. Pasta na scénu! 

Druhá zářící hvězda - Jakub Voráček. Sedmé místo v tabulce kanadského bodování, osmadvacet bodů! Philadelphia si dodnes musí mnout ruce nad tehdejší výměnou, díky které Voráčka získala z Columbusu. Český vousáč jede oproti Pastrňákovi spíše v perfektních přihrávkách, díky kterým Giroux a spol. střílejí góly každý zápas. A když se jim to občas nevyvede, zastoupí je Kuba z Kladna. Naposledy Voras rozhodl divoký zápas s Edmontonem (6:5), připsal si v něm čtyři body. 

Sedmadvacetiletý Voráček posílá za každý svůj bod tisíc dolarů své nadaci, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou. Snad jí po tomto ročníku nezruší. Jakub je v NHL desátou sezonu a zastavit by se mohl až na jejím konci. Nadace může mít v květnu klidně takových devadesát tisíc dolarů navíc. 

Nájezd Jakuba Voráčka v zápase s  Pittsburghem:

Mezi nejlepšími hráči NHL je hned dvojce hráčů z Česka. Zpravidla to v posledních letech bývá jeden a na krátkou dobu. Udržte to a pokračujte!  

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej NHL Jakub Voráček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy