Češi vedou skupinu a v případě další výhry se vyhnou Kanadě

Montreal/Praha - Po dvou zápasech česká dvacítka vede skupinu. A existuje i reálná šance, že se v play off vyhne zámořskému týmu. Hokejové mistrovství světa do dvaceti let má za sebou první zápasy a bez jediného bodu jsou překvapivě Finové. Suverénní je naopak Kanada, která je bez ztráty bodu.

V první skupině se tak trochu čekalo, že první dvě místa obsadí Finové a Švédi. Po startu šampionátu je situace zcela jiná - první místo okupuje se čtyřmi body český tým.

Reprezentace zvládla první zápas s Finy a v tom druhém si připsala bod za prohru v prodloužení se Švýcarskem. To je před zbylými dvěma souboji s Dánskem a Švédskem dobrá zpráva, hlavně pro výchozí postavení do vyřazovací fáze. Při troše štěstí stačí jedno vítězství a národní tým by v případě zaváhání ostatních soupeřů vyhrál skupinu. Ve čtvrfinále by pak mohlo být překážkou přijatelné Slovensko či Lotyšsko.

Za Českem jsou prozatím ve skupině A po výhře 6:1 Švédové, mají však zápas k dobru a nejpřekvapivějšího postavení dosahují hokejisté Finska. Po prvním utkání nezvládli ani to druhé a prohráli nečekaně i s Dány. Jsou tak bez bodu a o postup ze skupiny bude muset Finsko ještě tvrdě bojovat. Posledního držitele světového titulu čekají ještě zápasy se Švédskem a Švýcarskem.

V torontské skupině B je zatím se šesti body na prvním místě favorit turnaje Kanada. Ta porazila Rusko i Slovensko, bez zisku bodů jsou prozatím právě Slováci, ale i Lotyši s hrozivým skóre 2:15. 

V noci ze středy na čtvrtek jsou na programu dvě utkání. Švýcarsko změří síly se Švédskem a Slováci chtějí poprvé na šampionátu vyhrát. V cestě jim však stojí USA. Český tým má den volna, zítra večer hraje s Dánskem (19:00).

Skupina A (Montreal):

# Tým Zápasy
Skóre Body
1.
ČESKO 2 5:5 4
2.
Švédsko 1
6:1 3
3.
Dánsko 2
4:8 3
4.
Švýcarsko 1
4:3 2
5. Finsko 2
3:5 0

Skupina B (Toronto):

#
Tým Zápasy
Skóre Body
1.
Kanada 2
10:3 6
2. Rusko 2
12:6 3
3.
USA 1 6:1 3
4.
Slovensko 1
0:5 0
5.
Lotyšsko 2
2:15 0

Kanadské bodování:

1. Kaprizov (RUS) - 7 b. (4+3)

2. Rykov (RUS) - 5 b. (1+4)

3. Vorobyov (RUS) - 5 b. (0+5)

4. Polunin (RUS) - 4 b. (2+2)

5. Barzal (KAN) - 4 b. (1+3)

6. Strome (KAN) - 3 b. (2+1)

7. Špaček (CZE) - 3 b. (1+2).

Související

David Jiricek #5 of Team Czech Republic celebrates his game tying goal late in the third period with teammates on the bench against Team Sweden in the semifinal round of the 2023 IIHF World Junior Championship at Scotiabank Centre on January 4, 2023 in Halifax, Nova Scotia, Canada.

Hokej MS 20: Česko otočilo semifinále se Švédy, bude hrát o zlato

Jakkoli už to vypadalo se svěřenci kouče Radima Rulíka bledě, tenhle tým českým fanouškům ukazuje, že se rozhodně nevzdává a bojuje do posledních minut. Právě závěry třetí třetiny i následného prodloužení rozhodly o tom, že čeští mladíci budou hrát v noci ze čtvrtka na pátek ve finále o první zlato od roku 2001. O vyrovnání se postaral obránce David Jiříček a o vítěznou branku pak 50 vteřin před koncem prodloužení Jiří Kulich.
Hokej, ilustrační foto

Rusové stále trvají na opilých Češích. Ti ale mají zastání u Finů a Slováků

Skandál kolem zpožděného odletu juniorských hokejistů z Kanady, kdy musela být z paluby vykázana personálem jak ruská, tak i česká výprava, neutichá. Alespoň v Rusku, kde stále trvají na své verzi o tom, že opilými pasažéry v letadle byli Češi a ne oni, jak o tom hovořily první zprávy a také svědci z českého týmu. Podle něho to totiž byli Rusové, kteří se tehdy posilnili alkoholem a nedodržovali nošení respirátorů a roušek. Personál aerolinek je pak zaměnil kvůli podobným mikinám s Čechy a oba výběry tak musely z letadla.

Více souvisejících

Hokej MS20 Hokej MS CZE Tým Kanada

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy