Česko - Kanada 1:4. Favorit uštědřil Čechům lekci z produktivity

Paříž - Svěřenci trenéra Josefa Jandače v úvodním představení na mistrovství světa podali srdnatý výkon, ovšem jejich snažení srážela nízká produktivita. Kanada si v atraktivní podívané připsala vítězství 4:1 a potvrdila, že patří mezi hlavní favority turnaje.

Oba týmy přivedla na ledovou plochu pařížské AccorHotels Areny útočná esa zámořské Philadelphia Flyers. Na českém dresu nosí céčko Jakub Voráček a na tom kanadském Claude Giroux.

Češi zahájili střetnutí velmi aktivně a rovněž prvně ohrozili bránu soupeře. Dobrý forčeking čtvrté lajny vyústil v šanci Romana Horáka, jenž se nabízené pozice trochu zalekl a minul. Kanaďané se do utkání dostali v sedmé minutě a rovnou vstřelili branku. Scheifele se uvolnil za bránou a předložil ideální přihrávku Ryanovi O´Reillymu.

Obhájce titulu úvodní gól povzbudil a dále se tlačili do zakončení. V 10. minutě Petr Mrázek vychytal kanonýra Skinnera a vyznamenal se i ve 12. minutě při nájezdu Pointa. Vzápětí na druhé straně tvrdě pálil Řepík a brankař Pickard se musel hodně natahovat, aby jeho střelu vyrazil. Češi se snažili o vyrovnání, v první třetině byl k němu nejblíže obránce Jan Rutta, který se v 18. minutě zbavil protivníka a orazítkoval tyč. Do konce úvodního dějství se pak dvakrát zaskvěl Mrázek, nepřišli si na něj Scheifele ani Konecny.

Kanaďané si do druhé třetiny přenesli přesilovku, kterou v 21. minutě zužitkoval Mike Matheson. Obránce Floridy se prosadil téměř od modré, Mrázek jeho pokus neviděl přes clonící hráče. Za čtyři minuty měl příležitost na snížení kapitán Voráček, po pasu Kováře nastřelil jen kanadského brankaře.

V 30. minutě Mrázka zaskočil bekhendovou střelou z úhlu Matt Duchene, českého brankaře podržela pravá tyčka. Vyrovnaný průběh přinášel množství šancí z hokejek obou aktérů. Výborné české fanoušky mohl v 35. minutě potěšil Jan Kovář, ovšem po kombinaci elitní formace z metru netrefil odkrytou bránu. Podobně jako zkušený Kovář si těsně před druhou přestávkou vedl i jeho mladší spoluhráč Vrána. Po chybě v rozehrávce se zmocnil puku, jenže Pickarda zblízka nepřekonal.

Závěrečnou třetina otevřel průnik Šimka. Obránce Liberce se prosmýkl mezi dvěma strážci a přesnější zakončení mu zneškodnil faulující Morrissey. Kanaďané oslabení přestáli a opět svými ataky ohrožovali brankaře Mrázka.

Češi pokračovali v aktivní hře a zasloužené branku slavili v 53. minutě. Voráčkova střela se od tyčky odrazila k připravenému Radilovi, který si už věděl rady. Radost hokejistů v červeném ale trvala pouhé dvě minuty. Konecny vyjel zpoza brány a připravil palebnou pozici pro Tysona Barrieho. Mrázek inkasoval po ráně na bližší tyč.

Českému výběru ke konci nezbývalo nic jiného než riskovat, trenér Jandač v čase 57:12 odvolal brankaře a zkoušel štěstí se šesti muži v poli. Týmu se však nedařilo semknout javorové listy v jejich obranném pásmu a Kanada nakonec vsítila čtvrtý gól. Jeff Skinner blafákem do prázdné brány uzavřel skóre na 4:1 pro úřadující mistry.

Češi podlehli Kanadě poosmé za sebou, hokejovou kolébku naposledy porazili na MS 2010. Na úvodní prohru na turnaji ale musejí rychle zapomenout, protože k dalšímu zápasu nastoupí už zítra od 16:15 proti Bělorusku.

Nejen Honzu Kováře příjemně překvapil počet i hlasitost českých fanoušků. Byli jste skvělí! ??? #spolecnetvorime #narodnitym #mshokej pic.twitter.com/cA1yk1y6Sk

— Hokejový nároďák (@narodnitym) 6. května 2017

"Do zápasu jsme nenastoupili moc dobře, soupeře jsme rychle pustili do vedení. Udělali jsme tam některé chyby a Kanaďané je potrestali. Opticky jsme možná v některých pasážích nevypadali špatně, ale oni zápas kontrolovali a my tahali za kratší konec. Mužstvo mohu pochválit za bojovnost a nasazení, to tam určitě bylo. Ale pořád máme co odstraňovat a napravovat," pro web hokej.cz hodnotil duel trenér Jandač.

Mistrovství světa v hokeji 2017

Skupina B (Paříž):

Česko - Kanada 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 53. Radil (Jan Kovář, Voráček) - 7. O'Reilly (Scheifele, Barrie), 21. Matheson (Skinner, Giroux), 55. Barrie (Konecny), 60. Skinner. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Reneau - Ritter (oba USA), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 8 846.

Česko: Mrázek - Gudas, Šimek, Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Krejčík - Radil, Jan Kovář, Voráček - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna. Trenér: Josef Jandač.

Kanada: Pickard - Demers, Vlasic, De Haan, Barrie, Matheson, Morrissey - Skinner, Scheifele, O'Reilly - Duchene, Giroux, MacKinnon - Schenn, Simmonds, Killorn - Marner, Point, Konecny. Trenér: Jon Cooper.

Související

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.
Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS CAN Tým

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy