Češi si připsali první tři body na MS! S Bělorusy si poradili 6:1

Paříž - Po pátečním úvodním duelu českých hokejistů, ve kterém se střetli s Kanaďany, se kterými sice nakonec prohráli 1:4, ovšem co se týče aktivity svěřenců kouče Josefa Jandače, tak byl zápas s favoritem nejen tohoto zápasu, ale i celého turnaje, vzhledem k tomu, že se jedná o vítěze posledních dvou světových šampionátů, vyrovnaný. Na straně českého týmu chyběl pouze větší důraz a především pak přesnost v zakončení. Zatímco Bělorusové, kteří na úvod pro změnu potrápili Finy, se kterými nakonec prohráli sestavu na zápas s Českem nikterak nepozměnili, trenérský tým v čele s Josefem Jandačem udělal tři změny. Místo Petra Mrázka se v brance představuje Pavel Francouz, to se už ale očekávalo delší dobu před tímto utkáním, vedle toho ale sestavil druhou obrannou dvojici z dua Kempný, Rutta, přičemž druhý jmenovaný nahradil Kundrátka. Další změnou je na postu sedmého obránce, kterým se pro tento zápas stal Pavel Hyka. Druhý zápas Češi zvládli s naprostým přehledem a Běolrusko porazili 6:1. Díky tomu se tak může parta kolem kapitána Jakuba Voráčka radovat z prvních tří bodů na tomto šampionátu.

Ze začátku první třetiny jakoby bylo chvíli na českých hráčích znát, že je poněkud vysílila aktivní, rychlá hra, kterou předváděli v pátečním zápase s Kanadou. Vypadalo to totiž jako kdyby se přizpůsobili hře Bělorusů a byli to právě oni, kteří se dostali do první velké příležitosti. Ve 3. minutě jeli hned třči Bělorusové na jednoho Čecha, ovšem nakonec z toho nic nebyol, neboť Jevenko příliš dlouho vyčkával s nějakým zakončením. Postupně se ale naši reprezentanti do utkání dostávali a byli to tak spíše oni, kdo se dostával do šancí. To Pavel Francouz ve svém brankovišti pouze čekal doufal v nějaký zákrok proti nějaké střele z bezpečné vzdálenosti. V osmé minutě jsme se dostali do šance zásluhou Červenky, jenž dostal kotouč před dezorientovaného gólmana Lalanda, Bělorusové ale všechno vyřešili výhozem. Pak se dostal ke střele od modré Radko Gudas, jeho zakončení ale ve 12. minutě šlo jen těsně mimo. První gólová radost českých fanoušků mohla naplno propuknout ve 14. minutě, kdy se nejprve Birner protáhl do roku kluziště a následně našel Petra Vránu, který tak tedy otevřel skóre tohoto zápasu, 1:0 pro Česko. Na to se Bělorusové snažili odpovědět, ale nedšli jak překonat českou obranu, tak i samotného gólmana, na nějž šla pouze Stase, proti které nastavil beton. A tak to byli opět Češi, kteří se radovali. V 18. minutě se napřáhl ke střele Gudas, jenž prostřelil všechny protivníky a jenž tak zlomil i Kulakovovu hokejku, kterou nakonec puk tečoval za zády běloruského brankáře. Po první třetině to tady je 2:0 pro Čechy.

Tento stav ale dlouho po návratu hráčů na led nevydržel, jelikož hned na začátku druhé části hry ještě stihlil Bělorusové využít přesilovou hru, kterou dostali ještě před odchodem do kabin. Početní výhodu totiž ve 22. minutě dokázal překonat gólmana Pavla Francouze Pavlovič, jenž zůstal u pravé tyče, kam dostal přihrávku, po které pak neváhal a vstřelil puk pod víko české branky. Potvrdila se tak typická statistika v zápasech s Bělorusy, jimž stačily pouze dvě  střely k tomu, aby dopravili kotouč do soupeřovy branky. Následně měli Češi hned několik příležití k tomu, aby se jim mohl navrátit dvojnásobný náskok, jenomže neuspěl ani Pastrňák, ani například Kovář, po jehož objetí běloruské svatyně kotouč namířil do tyčky. Mohli to být tak opět Bělorusové, kteří se mohli radovat z již vyrovnávací branky, kterou taky nakonec vstřelili, ovšem naštěstí pro nás chvíli před tím pískl hlavní sudí a to konkrétně faul českého hráče, po němž tak následovala soupeřova přesilovka. V ní měli šanci nejen běloruští hokejisté, ale i Češi, neboť se Birnerovi podařilo dstat do brejkové příležitosti, nakonec po blafáku zamířil puk mimo branku. Svěřenci kouče Josefa Jandače byli čím dál tím aktivnější a dopomohla k tomu i skvěle zahraná přesilovka, při které se povedlo bránící Bělorusy, zatlačit k brance a nedopřát jim střídání. Tato výhoda, při které třeba Jeřábek trefil spojnici Lalandovy branky, sice nakonec využita nebyla, jenže krátce nato po další z útoků Čechů Horák  poslal puk zleva před branku na Červenku, ten si zkušeně počkal se zakončením a pak nakonec rozvlnil síť, 3:1. Takový stav tedy vydržel do druhé přestávky.

Během třetí závěrečné části už Češi jen a pouze kontrolovali své vedení, vedle toho se jim ho ješště podařilo navýšit a to i proto, že soupeř se příliš do žádných velkých šancí nedstával a když už nějaká střela z běloruské hokejky přišla, mířila hodně mimo Francouzovu klec. Spíše byli Bělorusové čím dál tím více nedisciplinovaní aa nechávali se vylučovat. Běolrusové nedokázali využít ani přesilovky, které atktéž dostávali k dispozici. A tak tedy v poslední dvacetiminutovce úřadovali spíše Češi. Ti v ní skórovali nejprve ve 48. minutě zásluhou Radima Šimka, který vypálil přesně od modré a využil tak naopak českou přesilovku, 4:1. Na pátou  přesnou českou trefu jsme si museli počkat pouhé dvě minuty. To unikal běloruským obráncům Pastrňák sám na gólmana Lalandea, proti němuž chtěl zakončit svou typickou kličkou, to se mu sice po zákroku brankáře nepodařilo, blízko však byl dojíždějící Voráček, jemuž se už podařilo dostat puk do sítě, čímž si tak připsal nejen svůj třetí bod v tomto zápase po svých předešlých dvou asistencích, ale také tak vyhnal z branky naštvaného Lalandea, jehož pak nahradil Karnauchov. Obrázek hry se ani poté nikterak výrazně nezměnil a vše tak završil svou nádhernou trefou do šibenice Kempný v závěru zápasu, kdy tak tedy zvýšil na konečných 6:1.

Konečný výsledek zápasu hokejového MS:

SKUPINA B - Paříž:

Česko - Bělorusko 6:1 (2:0, 1:1, 3:0)Branky a nahrávky: 14. Vrána (Birner, Řepík), 18. Gudas (Voráček), 36. Červenka (Horák, Jeřábek), 48. Šimek (Voráček, Radil), 50. Voráček (Pastrňák, Kundrátek), 60. Kempný (R. Hanzl, T. Zohorna) - 22. Pavlovič (Lisovec, Denisov)

Česko: Francouz - Gudas, Šimek, Rutta, Kempný, Jeřábek, Krejčík, Kundrátek - Radil, Jan Kovář, Voráček - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - Horák, R. Hanzl, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jaroslav Špaček, Jiří Kalous a Václav Prospal

Bělorusko: Lalande (50. Karnauchov) - Korobov, Lisovec, Graborenko, Jevenko, Šinkevič, Chenkel, Denisov - A. Kosticyn, Kovyršin, S. Kosticyn - Pavlovič, A. Stas, Linglet - Děmkov, Kulakov, Droz - Kogalev, Šarangovič, Stefanovič - A. Volkov. Trenér: Dave Lewis

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CZE Tým hokej Hokej MS BLR Tým

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy