Voráčkův stav není po vyšetření vážný, přesto ho ještě může nahradit Sobotka. Ten by na MS chtěl

Paříž - Po pondělním zápase s Finskem, nad kterým česká reprezentace dokázala vyhrát 4:3 na samostatné nájezdy a to i přesto, že po dvou třetinách ještě s týmem Suomi prohrávala 0:3, to s kapitánem Jakubem Voráčkem, jenž z tohoto utkání odstoupil ještě před první přestávkou všelijak, jen ne zrovna optimálně. Jen pro připomenutí, v první dvacetiminutovce totiž do něj narazil u hrazení útočník Osala a to takovým způsobem, že ho zasáhl do hlavy a právě po tomto střetu byl český legionář z Philadelphie otřesen a následně převezen do nemocnice, kam zamířil v doprovodu s týmovým lékařem Dušanem Singrem a právě podle něj byly všechny výsledky testů negativní a stav reprezentačního kapitána tak není vážný. Přesto zůstává v pozoru případný náhradník za Voráčka Vladimír Sobotka, jenž se svým St. Louis již nefiguruje v play off NHL. Ten totiž se nijak netají tím, že se chce letošního právě probíhajícího světového šampionátu konajícího se vedle Kolína nad Rýnem i v Paříži, všechno ale nyní záleží na tom, jak se bude vyvíjet již zmiňovaný Voráčkův zdravotní stav.

O tom, jak bylo samotnému Voráčkovi krátce po onom osudném nárazu u mantinelu, mluvil v úterý s českými novináři taktéž výše zmíněný lékař národního týmu Dušan Singer. „Bezprostředně po tvrdém hitu Jakub chviličku udával snížení koncentrace, zápas dohrát nemohl. Potom začal pociťovat bolesti hlavy, měl výpadek paměti - takové známky lehkého otřesu mozku," řekl konkrétně Singer a pokračoval: „V úterý dopoledne jsme s ním jeli do nemocnice na komplexní vyšetření, která naštěstí neprokázala nic negativního. CT snímek byl negativní, závěr neurologického vyšetření zněl: bez ložiskových změn."

To samozřejmě těší nejen Singera, ale pochopitelně i realizační tým v čele s koučem Josefem Jandačem. Ten nařídil na úterý pro své svěřence dobrovolný trénink a právě na něm přítomen Voráček nebyl. Ve středu by se ale bojovník se zrzavým plnovousem měl tréninku zúčastnit a proto není v žádném případě vyloučeno, že se objeví ve čtvrtečním duelu s Norskem. „Bude záležet na Kubových pocitech a koncepci trenérů. V zásadě ale bude mít pro hokej zelenou, naštěstí se dnes ani zítra nehraje, což je příznivý faktor. Kuba je natolik zkušený hráč, že sám dokáže odhadnout, kdy může jít na led nebo do zápasu. Z medicínského hlediska hraje čas v jeho prospěch. Kdyby se rozhodl, že to ještě není ono a potřebuje mírnou úlevu, souhlasil bych s ním," uvedl Singer a dále pak uvedl: „Typické příznaky pro otřes mozku jako závratě nebo pocity na zvracení se u něj nevyskytly. Velice brzo se dostal do formy. Teď není potřeba, aby měl klidový režim. Může se jít projít, provádět osobní aktivity, ale bez zvýšené námahy. Žádná omezení jsem mu nedával. V noci na úterý jsem ho kontroloval, budu ho hlídat i nadále."

Pokud by se snad stav českého kapitána zhoršoval, existuje možnost, že by ho mohl nahradit Vladimír Sobotka, jehož St. Louis už z play off NHL vypadlo a jenž by s start na tomto šampionátu přál. A právě s tímto forvardem už tefenoval v pondělí večer reprezentační generální manažer Martin Ručinský. „Zajímal nás hlavně jeho zdravotní stav. Řekl mi, že prohlídkou prošel, je zdravý a víceméně pro nás k dispozici. Vláďa projevil zájem reprezentovat, když budeme mít zájem, tak přijede do Paříže," přiblížil telefonický hovor do zámoří Ručinský, jenž ví o tom, že národní tým může ještě na soupisku připsat dva hráče do pole. „Musíme brát taky ohled na to, kdyby se nám zranil nějaký obránce. Museli bychom na soupisku zapsat jiného beka," řekl.

Ručinský také nastínil, jak bude postupovat v následujících dnech. „Jsme teď v situaci, že nevíme, co bude s Vorasem, počkáme do středy, jak se bude cítit. Pak budeme reagovat. Zítra Vláďovi zavolám a budu ho informovat, jak se vyvíjí zdravotní stav Vorase. Budeme neustále v kontaktu, na rovinu mu všechno povím," ujišťuje. Zda by Sobotka posílil národní mužstvo i v případě Voráčkova uzdravení, na to řekl Ručinský následovně: „Není to úplně definitivní, ale je to jedna z variant."

Připomeňme na závěr, že o dodatečný zápis na soupisku ještě přímo v Paříži bojují obránci Kolář a Šulák a také útočníci Lev s Holíkem. Mimochodem, právě posledně menovaný forvard přiletěl do dějiště tohoto šampionátu, tedy do francouzské metropole, během pondělního dne a během úterního už  trénuje společně s mužstvem.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Jakub Voráček Hokej MS CZE Tým

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy