Francouzi byli blízko k další senzaci, Kanaďané přesto nakonec vyhráli. Švédové vyhráli nad Lotyši, výkon ale nebyl z nejlepších

Paříž/Kolín nad Rýnem - Večerní čtvrteční program mohl navbídnout opět jedno velké překvapení tohoto tunaje, o které se mohla postarat domácí Francie, jež před poprvé během tohoto šampionátu vyprodanou pařízškou halou Bercy hostila Kanadu. Právě nad těmito největšími favority tohoto turnaje totiž země galského kohouta překvapivě téměř po dvou třetinách vedla 1:2, v závěrečné třetině ale "javorové listy" dokázali tento duel točit a vyhrát tak tedy nakonec 3:2. V Kolíně nad Rýnem se pak večer utkali Švédové s Lotyšskem a i když Seveřané nepředvedli zrovna výkon hodný favorita tohoto zápasu, byli to právě oni, kteří nakonec vyhráli 2:0.

Přesto to od úvodního vhazování nikterak nevypadalo na to, že by snad měli v tomto duelu někdy vést domácí Francouzi. Byli to totiž Kanaďané, kteří se v prvních minutách dostávali čím dál více do příležitostí. V jedné z první se ocitl například Skinner, tehdy ale gólmana Hardyho nepřekonal. V 6. minutě ovšem Kanaďané dokázali využít přesilovou hru, kterou z pohledu Francouzů zavinil svým vyloučením Da Costa, a konkrétně se to povedllo O´Reillymu, jenž pak po vybruslení před branku zakončil bekhendem a to úspěšně, 1:0 pro Kanadu. Devět minut pak trvalo hokejistům Francie, aby tento stav vyrovnali na 1:1. Tehdy se do střelecké listiny zapsal Dame Malka, jemuž do prostoru za levým kruhem přihrál puk Reh a jenž tedy vypálil přesně do pravého horního rohu Johnsonovy svatyně. Zanedlouho pak mohli Francouzi duel dokonce otočit, kdyby ale Bellemare či Roussel proměnili své šance.

A tak si na moment otočení výsledku tohoto duelu mezi francouzští fanoušci počkat do druhé třetiny, konkrétně do 22. minuty. Právě tehdy dokázal skórovat v přesilovce  Fleury, kterému při tom asistoval Da Costa, 1:2. O vyrovnání se mohl za pár chvil zasloužit Couturier, ten si ale vylámal zuby na gólmanovi Hardym. Ten neinkasoval ani při následnému francouzskému oslabení poté, co byl vyloučen Roussel. K překvapení určitě celého hokejového světa hrála Francie, považovaná za velkého outsidera tohoto duelu, s Kanadou velmi vyrovnaný zápas a dokonce měli šanci svoje jednobrankové vedení zvýšit, nabídnutou přesilovku ale nevyužili. To se nedá říct o početní výhodě Kanaďanů, kterou měli k dispozici v závěru druhého dějství, kdy z lebvého kruhu do vzdálenějšího rohu francouuzské banky trefil přesně Giroux, 2:2.

Kanadský obrat pak byl úspěšně dokonán v úvodu závěrečné třetiny, kde Vlasic nahodil kotouč tak, že se odrazil příhodně pro jeho tým do brankoviště, kde byl přítomen domácí obránce Janil, jenž si tak nešťastně srazil puk do vlastní branky, 3:2 pro Kanadu. Francouzi mměli možnost zahýbat s tímto nepříznivým stavem hned při pětiminutové přesilovce, kterou získali po píchnutí hokejkou ze strany Skinnera do gólmana Hardyho ve 44. minutě. Vzhledem k tomu, že byl ve stejné doě vyloučen i domácí Damee Malka za odplatu, byla to nakonec přesilovka tříminutová. Ještě v době, kdy obě mužstva byla ve čtyřech, mohl skóre vyrovnat Auvitu, díky své teči před gólmanem Johnsonem pak byl blízko gólu i Sacha Treille. Schenn společně se Simondsem pak mohli následně naopak zvýšit, kdyby ale proměnili své brejkové příležitosti a protože v závěru Francouzi nevyužili další svou přesilovku, vyhrála nakonec Kanada 3:2.

K čistému kontu stačilo švédskému gólmanovi Läckovi pouze 19 zákroků

Již před duelem mezi Švédskem a Lotyšskem bylo jasné, že to jsou hokejisté Tre Kronor, kterými jsou favority tohoto utkání, ti také sice nad pobaltským celkem vyhráli 2:0, za jejich výkon ale fanoušci, ale asi ani jejich trenéři nepochválí. Přitom se jednalo o důležité body a to směrem k dalšímu jejich působení na tomto turnaji. Švédové se v úvodní dvacetiminutovce zmohli prakticky na střelu v úvodu z hokejky Ladeskoga, který zakončoval z rohu kluziště, odtamtud nakonec tehdy skóroval, 1:0 pro Švédsko. Pak už hráli pouze Lotyši, kteří molhli vyrovnat zásluhou Girgensonse, na gólmana Läcka, pro něhož to byl mimochodem první start na tomto šampionátu, si ale nepřišel.

Švédové na začátku druhé třetiny dokonce nabídli otyšům půlminutu dlouhou dvojnásobnou přesilovku, ale ani tehdy se Lotyšům vyrovnat nepodařilo. Ve 34. minutě se pak svým zákrokem zaskvěl lotyšský muž s maskou Merzlikins, když zamknul svou klec před několika velkými možnostmi Joela Lundqvista. Ve žlutomodrých dresech zkrátka v tento večer nastoupili profesoři a o nedisciplinovanou hru z jejich strany nebyla skutečně nouze. Mšli jen velké štěstí, že Lotyši nebyli ve své koncovce přesní. Takže se nemohl po své příležitosti radovat ani Daugavinš a ani jeho další spoluhráči, kteří nedokázali využít další dvojnásobnou přesilovku. V závěru se pak konečně Švédům povedlo pojistit si svůj hubený náskok, když nejprve Rask trefil tyč, následně ale Lindholm zakončoval z kruhu pro vhazování odkud trefil prázdnou branku. Švédové tedy vyhráli 2:0.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS:

SKUPINA A - Kolín nad Rýnem:

Švédsko - Lotyšsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)Branky a nahrávky: 10. Landeskog (V. Rask, E. Lindholm), 57. E. Lindholm (V. Rask)

Švédsko: Läck - Stralman, Hedman, Holm, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Söderberg, Krüger, Omark - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Pavlovs. Trenér: Bob Hartley

SKUPINA B - Paříž:

Francie - Kanada 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)Branky a nahrávky: 9. Dame Malka (Rech, Ritz), 22. Fleury (S. Da Costa, Auvitu) - 6. R. O'Reilly (MacKinnon, Scheifele), 40. Giroux (Ch. Lee), 43. Vlasic

Francie: Hardy - Auvitu, Hecquefeuille, Manavian, Besch, Janil, Dame Malka, Chakiachvili - A. Roussel, Bellemare, S. Da Costa - Fleury, S. Da Costa, T. Treille - Bouvet, Douay, Perret - Claireaux, Ritz, Rech - Meunier. Trenér: Dave Henderson

Kanada: Ch. Johnson - Demers, Vlasic, De Haan, Ch. Lee, Matheson, Morrissey - Duchene, Scheifele, R. O'Reilly - Skinner, Giroux, MacKinnon - Couturier, Simmonds, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper

Související

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS FRA Tým hokej

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem

Jestliže se do tří čtvrti zdálo, že první evropský závod bude svým způsobem zavedeným pořádkem, vše naprosto vystřídal strhující finiš, ve kterém Lando Norris sahal po druhém vítězství v řadě. Nakonec mu mohl být útěchou titul Pilot dne.

Zdroj: Robert Pavelka

Další zprávy