Jandač by svěřil národní tým dvěma jménům. Jedno z nich už ale angažmá u repre odmítlo

Praha - V úterý se potvrdila spekulace, jež si žila svým vlastním životem několik dní. Kouč Josef Jandač po letošním mistrovství světa v hokeji, které se bude v květnu konat v Dánsku, jako hlavní stratég u hokejového národního týmu skončí a v příští sezóně povede spolu se svým dosavadním reprezentačním asistentem Jiřím Kalousem Magnitogorsk, tedy jednoho z účastníků ruské KHL. Dosud se ke svému blížícímu se konci v národním týmu sám Jandač nikterak nevyjadřoval, nyní promluvila a mimo jiné také uvedl, koho by rád u kormidla coby svého nástupce.

„Mám před sebou poslední velkou akci s reprezentací, na tu se soustředím a pak se rozejdeme s veškerou úctou,“ řekl ke svým posledním následujícím týdnům, které Jandače coby hlavního kouče národního týmu čekají. „Trénovat nároďák pro mne bylo jasně nejvíc. Jde ale o to, že mi končí smlouva a z předchozích akcí jsme nepřivezli žádnou medaili," je si vědom Jandač. Ten tak za každou cenu nestojí o pokračování v současném reprezentačním angažmá, což by mohlo podle něj vést k velkému tlaku, pod který by se dostal celý český hokej.

Následně vysvětlil, jak to bylo s jeho angažováním v ruském Magnitorsku, kde bude působit od příští sezóny společně se svým asistentem Jiřím Kalousem, jenž s ním spolupracuje i nyní v reprezentaci. „V Magnitogorsku mně sami nabídli, jestli bych si nechtěl přivést nějakého kolegu, se kterým se mi dobře dělá a věřím mu. Jsme s Jirkou na sebe zvyklí. Vím, co od sebe můžeme očekávat. Dobře vytváří servis, přípravy i rozbor hry soupeře," chválí spolupráci se svým parťákem Jandač a pokračuje: "Nabídka z Magnitogorsku mě potěšila, práce v KHL mě zajímá. Určité možnosti jsem měl už dřív, teď nastala vhodná doba udělat takové rozhodnutí. Probíral jsem to s rodinou, to pro mne byla vždycky priorita. Děti už jsou větší, zvládneme to."

Pro Josefa Jandače to nebude první zkušenost s ruskou KHL. Působil totiž v již zaniklém pražském Lvu. V Magnitorsku mimochodem působil doposud jako hlavní trenér Viktor Kozlov, jenž po příchodu Jandače bude dělat tomuto berounskému rodákovi asistenta. A právě Kozlov pomohl Jandačovi k tomu, aby se on sám stal součástí tohoto ruského klubu. „Výhra by byla, kdybych přežil celé dva roky, tedy dobu, nakdy mám smlouvu. To by znamenalo, že bude výsledek. A když nebude, tak půjdu pryč. Tam to sundávají rychle, řekl Jandač, který je tak doposud jediným potvrzeným cizincem v realizačním týmu Metallurgu. „Myslím, že jsem připravený natolik, abych mohl plnohodnotně vést v ruštině trénink," doufá Jandač.

V ruském týmu by se mohl setkat s českým hokejistou Janem Kovářem, jemuž však ale po letošní sezóně skončila smlouva a novou ještě s klubem neuzavřel. „Nabídku ale dostal, v klubu si ho váží. Další kariérní kroky má ale Kovy vysloveně ve své moci. Nemám rád nějaké přemlouvání, půjde o jeho svobodné rozhodnutí," ví o aktuální situaci českého útočníka Jandač. Ten mohl koučovat v KHL i poté, co skončil coby asistent tehdejšího reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky po zlatém světovém šampionátu 2010.

Právě tehdy to už už vypadalo, že by mohl vést ukrajinský Kyjev, ovešem čáru přes rozpočet udělalo nepřidělení licence a navíc ještě náročné stěhování. „Až nyní nastala zase vhodná konstelace," ví kouč, jenž by si přál, aby na jeho místo v reprezentaci usedl někdo ze současných koučů Plzně respektive Brna, tedy buď Martin Straka či Libor Zabránský. „Pro mne jsou ta jména naprosto jasná – Martin Straka, Libor Zábranský. Jsou to výrazné osobnosti jak z hlediska hráčské minulosti, tak mají úspěchy i teď na trenérském poli. Jsou to pro mne ti správní Češi, kteří budou mít k národnímu týmu vztah," řekl k nim konkrétně.

Zdroje deníku Sport: Straka nabídkutrénovat národní tým nepřijal

Během úterního dne se však situace kolem budoucnosti národního týmu vyvinula tak, že právě z dvojice nejvíce uvažovaných nástupcích Josefa Jandače zřejmě s největší pravděpodobností vypadl plzeňský stratég Martin Straka. Alespoň podle zdrojů deníku Sport se právě Martin Straka na reprezentační střídačku nechystá. „Nechtěl bych se k tomu vyjadřovat, je to záležitost svazu," řekl k nabídce ze strany Českého svazu ledního hokeje sám naganský šampion.

Že Straka, jenž je vedle kouče plzeňských Indánů i jejich majitelem a generálním ředitelem, nabídku vést národní tým opravdu odmítl potvrdil  deníku Sport jeden ze zdrojů pohybujícího se právě kolem západočeského extraligového celku. „Je to přesně tak. Měl by toho moc, nestíhal by to všechno,“ řekl onen zdroj.

Vypadá to tak, že nejžhavějším kandidátem na nástupce Josefa Jandače je tak Libor Zábranský, trenér i majitel brněnské Komety.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Hokej MS CZE Tým Josef Jandač (hokejový trenér)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 48 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy