Nakonec ani Zábranský. Brněnský kouč odmítl nabídku vést reprezentaci

Praha - Byl jedním z nejžhavějších kandidátů na to, stát se nástupcem Josefa Jandače, tedy současného kouče hokejového národního týmu, který skončí toto své angažmá po nadcházejícím světovém šampionátu v Dánsku. A poté, co odmítl nabídku ze strany Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Martin Straka, do středečního dne trenér hokejistů Plzně, byl kandidátem vůbec nejžhavějším. Řeč je o Liboru Zabránském, kterému se s jeho Kometou Brno jen před pár dny podařilo obhájit ligový titul a o kterém se tedy v souvislosti s coby možným novým reprezentačním koučem v poslední době mluvilo. Nyní nakonec vyšlo najevo, že po Strakovi i Zábranský nabídku stát se hlavním kormidelníkem národního týmu odmítl. „Zůstávám s rodinou, neplánuji tuto nabídku přijmout,“ řekl k tomu sám Zábranský, jenž je nejen trenérem brněnského klubu, ale zároveň je i jeho majitelem a generálním manažerem.

I díky Zábranskému se mohli fanoušci brněnské Komety radovat ze zisku 13. tuzemského hokejového titulu, čímž se tak legendární klub reprezentující jihomoravskou metropoli osamostatnil na čele historické tabulky týmů, které tuzemský titul již získaly.

Proto se tak na něj upřely zraky ze strany ČSLH poté, co po avizovaném odchodu Josefa Jandače z reprezentace hledá jeho nástupce, jenže už bezprostředně po zisku titulu v neděli sám Zábranský tvrdil, že se Zbrna odcházet nechystá. Až po třech dnech se vyjádřil ke spekulacím kolem jeho osoby. „Velice si vážím toho, že jsem se dostal mezi kandidáty na post hlavního kouče národního týmu. Zůstávám ale s rodinou, neplánuji tuto nabídku přijmout. Mám tři děti: Liborka, Terezku a Kometu. Liborek se jako správný puberťák o sebe postará sám, Terezka s Kometou mě potřebují. Rozhodla jednoznačně rodina," uvedl a zároveň tak podal vysvětlení, co ho nakonec k tomuto rozhodnutí vedlo.

„Strašně si vážím Tomáše Krále, koneckonců i kvůli němu jsem přede dvěma lety přijal místo ve výkonném výboru ČSHL. Na toto téma jsme spolu mluvili často, dokonce i v průběhu finálové série. Není potřeba nic natahovat a hledat v tom vědu. Mám strašnou spoustu rozdělané práce v klubu, nechtěl bych, abychom se v tom dále pitvali," pokračoval Zábranský, jenž tak přidělal vrásky na čele právě šéfovi tuzemského hokeje Tomáši Královi, který již minulý týden médiím řekl, že jednání o Jandačově nástupci jde do záverečné fáze.

Teď je otázkou, zda se ČSLH nevrátí k variantě s Martinem Strakou, přestože se v zákulisí již mluvilo o tom, že tento již bývalý plzeňský trenér taktéž nabídku koučovat reprezentaci odmítl, nebo zda se neobrátí s prosbou na Filipa Pešána, který začátkem letošního roku zaznamenal úspěch coby trenér dvacítek a který ovšem nadále vede Liberec. Do národního týmu by se mohl vrátit i Vladimír Růžička, jemuž se podařilo s národním týmem získat dvě zlaté medaile z let 2005 a 2010, před třemi lety ale musel skončit po kauze "Palaščák".

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Libor Zábranský

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy