MS v hokeji: Další drama pro slovenské fanoušky. Jejich miláčci nakonec duel s Francouzi dovedli ke třem bodům, Američané zdolali Lotyše v prodloužení

Kodaň - Ve čtvrtek odpoledne byli v permanenci opět slovenští hokejoví fanoušci a tak, jak už je tomu snad i tradicí v rámci tohoto mistrovství světa, opět mohli sledovat dramatický duel svých reprezentantů až do závěrečných minut. Tentokrát drželi palce svěřencům kouče Craiga Ramseyho v duelu proti Francii, kterou nakonec dokázali porazit 3:1 a díky tomu tak mají nyní na kontě sedm bodů a nadále tak ještě mají naději na postup ze skupiny A do čtvrtfinále. V rámci skupiny B pak mohli být hokejoví fanoušci svědky další překvapivé v krátké době za sebou. Poté, co domácí Dánové ve středu dokázali v prodloužení 3:2 porazit Finy, mohli se o to samé pokusit Lotyši proti Američanům. I tento zápas totiž došel do extra timu za stavu 2:2, ovšem tentokrát favorité duelu druhý bod soupeři nedarovali trefě Cama Atkinsona se tak mohli radovat z vítězství hokejisté týmu Hvězd a pruhů.

O tříbodové vítězství pro Slováky z duelu proti Francii se podíleli především hokejisté z Popradu David Bondra, Patrik Svitana a Dávid Buc. Poprvé se díky tomuto triu naši východní sousedé radovali po šesti minutách hry, kdy přečíslení, jenž vzniklo i díky zmatečnému francouzskému bránění a na jehož konci pak byl david Bondra, který si tak připsal svou první přesnou trefu v reprezentaci. V následujících chvílích bylo na ledě znát, kdo je v pohodě a kdo udává tempo hry. Země galského kohouta pouze hledala ten správný recept na to, jak zaskočit slovenskou defenzivu. Nebylo by tedy nikterak zvláštní to, kdyby si během zápasu vytáhl gólman Čiliak vytáhl noviny a začal si číst.

Další gólový úspěch si pak v zápase Slováci užili krátce po skončení první přestávky. Tehdy se o rozruch před brankou opět postarala popradská trojka, přičemž nejprve Svitana vystřelil, brankář Florian Hardy sice tuto ránui dokázal betonem vyrazit, ovšem Bucovi jen následně stačilo dát puk do prázdné klece, což se povedlo, 2:0 pro Slovensko. Zdálo se, že tak bratři Slováci mmají sduel pod kontrolou, jennže i jejich tempo postupem času upadalo až přišla na řadu 34. minuta, ve které se Francouzi z osmé střely v řadě mohli konečně zaradovat z branky. O tu se tehdy postaral Valent Clairaeux.

I když po většinu času ve třetí třetině toho Francouzi mnoho neukázali, byli stále na dosah vyrovnání, protože ani Slováci se nikterak do útočení netlačili. Ještě hůře mohl být pro Slováky dvě minuty před závěrečnou sirénou, kdy měli Francouzi hned několik příležitostí, ale ani jedna z nich ke gólu nevedla. Slovákům se ale nakonec podařilo své vedení potvrdit. Gól Ladislava Nagyho sice neplatil a to kvůli tomu, že se francouzskému trenérskému štábu nepozdávala ofsajdová situace před touto brankou, což jim pak nakonec dali sudí po shlédnutí záznamu za pravdu, Čajkovského trefado prázdné branky už ale byla v pořádku a Slovensko tak tedy zvítězilo 3:1 a podruhé si tak mohlo v Kodani vyslechnout "Nad Tatrou sa blýská".

Lotyši na středeční dánské překvapení nenavázali. S Američany v prodloužení nakonec prohráli

Realizační tým Lotyšů si musí ukáznit svou střídačku a to proto, že hned dvakrát a to krátce za sebou byli v první třetině Lotyši vyloučeni kvůli tomi, že hráli na ledě s jedním hráčem navíc než jak tomu mělo být podle pravidel. Ve 12 minutě přesilovku 5 proti 3 Američané využili poté, co se v ní trefil Kreider. Že to však pro favorizované Američany zase tak jednoduchý duel nebude, tak to poznali fanoušci ještě v prvním dějství, neboť v 18. minutě se radoval z vyrovnání na 1:1 Balinskis. Do kabin však mohli jít Lotyši daleko šťastnější, ovšem tehdy se jim ještě otočit stav ve svůj prospěch nepodařilo. Na gól na 2:1 si Lotyši počkali do 24. minuty, kdy se trefil Džerinš.

Ve druhém dějství pak při hře 4 na 4 Lotyši několkrát zatápěli Američanům, jenže ve 38. minutě to byl nakonec zámořský tým, který vyrovnal a to zásluhou Whitea. Nešťastný duel odehrál Američan Lee, který si srazil nejprve do vlastní sítě první lotyšskou trefu, vlastňák si pak mohl vstřelit i ve třetí třetině, tehdy měl štěstí, že puk mířil nakonec do tyče. Lotyšům pak bylo líto, že neproměnili řadu možností, které jim americký výběr nabídl. V prodloužení šli totiž do tří, čehož Američané využili a dorážející Atkinson tak sebral i druhý bod pro USA z tohoto zápasu.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS (10.5.2018):

SKUPINA A:

Slovensko - Francie 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)Branky a nahrávky: 6. Bondra (Buc, Svitana), 23. Buc (Svitana, Bondra), 60. Čajkovský (Buc) - 34. Claireaux (Perret, Janil)

SKUPINA B:

USA - Lotyšsko 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)Branky a nahrávky: 12. Kreider (DeBrincat, D. Larkin), 38. White (DeBrincat, P. Kane), 62. Atkinson (J. Gaudreau, P. Kane) - 18. Balinskis (Blugers, Rihards Bukarts), 24. Džerinš (Indrašis, Roberts Bukarts)

Související

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým hokej

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 38 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem

Jestliže se do tří čtvrti zdálo, že první evropský závod bude svým způsobem zavedeným pořádkem, vše naprosto vystřídal strhující finiš, ve kterém Lando Norris sahal po druhém vítězství v řadě. Nakonec mu mohl být útěchou titul Pilot dne.

Zdroj: Robert Pavelka

Další zprávy