MS v hokeji: Díky využitým přesilovkám Dánsko porazilo Nory a bere tři důležité body, Rakušani naopak důležitý duel s Francouzi prohráli

Kodaň - Páteční odpolední program právě probíhajícího hokejového mistrovství světa v Dánsku nabídl zápasy, ve kterých šlo o hodně především Rakušanům a domácím Dánům. Zatímco tomu prvnímu zmiňovanému národnímu týmu jde o body proto, aby se v elitní kategorii zachránil, Dánsko se po tomto hracím dni mohlo přiblížit ke čtvrtfinále. Naši jižní sousedé i přes slibný začátek nakonec s Francouzi v zápase skupiny A prohráli 5:2 a šance na záchranu se tak ztenčují. To Dánové ale mohou být spokojeni, protože nad Norskem vyhráli 3:0, přičemž všechny branky padly v přesilových hrách a díky tomu tak mohou pomýšlet domácí hokejisté dále na postup mezi osm nejlepších týmů turnaje.

Jak už bylo výše zmíněno, do duelu mezi Francií a Rakouskem vstoupili lépe naši jižní sousedé, vždyť hned po své pořadné první návštěvě francouzského útočného pásma skórovali, konkrétně se to podařilo ve 4. minutě kapitánu Hundertpfundovi, pro nějž to tak byla premiérová trefa na světovém šampionátu, přestože první takový turnaj absolvoval ve své kariéře již před sedmi lety. Rakousko tak tedy začalo podobně jako v duelu se Slovenskem, dalo první gól a mělo více ze hry. Do karet jim však tentokrát nehrálo následné dlouhé přerušení hry poté, co Spannring narazil ostře na mantinel Chakiachviliho, jenž se v nesprávnou chvíli prolomil v zádech a poté očividně otřesen opustil scénu.

Zanedlouho mohli vyrovnat reprezentanti země galského kohouta, blízko měl k tomu Gallet po parádní přihrávce, jenomže celá tato akce gólové vyústění nakonec neměla. Poté mohl druhý gól Rakušanů pro změnu vstřelit Schneider, jenž se dostal do brejkové příležitosti, ovšem na gólmana Hardyho tehdy nevyzrál. Totéž se dá říct o dalších následujících šancí svěřenců kouče Rogera Bodera a to nakonec Rakušany mrzelo. Fleuerymu se totiž povedlo vyrovnat na 1:1 poté, co dostal kotouč v době, kdy byl před gólmanem Starkbaumem. Francouze tento moment nakopl, tři minuty na to, kdy právě oni hráli přesilovku, Taxier si nejprve najel k brankovišti a i když ten ještě do rakouské sítě puk nedostal, hráč působící v Pardubicích Treille však z dorážky nakonec skóroval a stav tak otočil na 2:1.

Ve druhém dějství se snažili o vyrovnání stavu narakouské straně jednak Raffel, ale taky Hundertpfund se Zwergerem. Úsapěšný nebyl ani Komarek, který nedokázal využít toho, že gólman Hardy neudržel kotouč v lapačce. Francouzi byli viditelně tímto rakouským nástupem zaskočeni a dlouho se do žádné útočné akce nemohli dostat a to až do té doby, co se na to nemohl už dívat Setephane Da Costa, jenž se rozhodl vyvézt puk dopředu, jenže Starkbauma v bráně nikterak nepřekvapil. Vzhledem k tomu o co v tomto utkání šlo, tak se není proč divit se tomu, že z obou stran bylo vidět dost ostrých zákroků a trestné minuty jen a jen přibývaly. Na což doplatila ve druhém dějství Francie, která v oslabení inkasovala po trefě Raffla, který tak vyrovnal na 2:2.

Radost z vyrovnání ale u Rakušanů netrvalo vůbec dlouho, pouhých 180 vteřin na to se totiž povedlo skórovat Fleurymu, Teddy Da Costa pak ve 38. minutě zvýšil vedení Francouzů už na 4:2. Zbytek zápasu už si galský kohout pohlídal, nejn, že ještě zvýšil na 5:2 zásluhou Treilleho, ale navíc měli skvěle chytajícího Hardyho, jenž se zaskvěl především proti střele Hundertpfunda, který střílel prakticky už do prátzdné branky. Rakušané to tak budou po tomto utkání mít se záchranou hodně těžké.

Přesilovkové trefy přiblížily domácí hokejisty k postupu

Zatímco Dánové šli do zápasu s Norskem povzbuzeni svou senzační výhrou nad Finy (3:2), Norové nastoupili k dalšímu zápasu ani ne 24 hodin poté, co s Kanadou prohráli 0:5. I proto vstoupili domácí reprezentani do tohoto střetnutí s větším odhodláním a navíc k tomu ještě přibyla skvělá defenzivní hra, což dokumentuje i fakt, že v první třetině Norům povolili pouze dvě střely na branku. To Dánové v tomto dějství zakončili mezi tři norské tyče hned jedenáctkrát. Přitom to byli Norové, kteří mohli jako první skórovat, to by ale proti Lindströmovi nesměl stát gólman Andersen. V době, kdy se hrála dánská přesilovka, kterou zapříčinil Mathis Olimb, trefil se do norské sítě Nicklas Jensen a těsně před první přestávkou tak Dánové vedli 1:0.

Dánové pak mohli zvýšit i ve vlastním oslabení, Frans Nielsen však po brejku Haukelanda nepřekonal. A tak to byl těsně před uběhnutím poloviny zápasu Nicklas Jensen, jenž využil další z mnoha dánských početních výhod. Nejinak tomu tak bylo i ve 34. minutě, tentokrát se ale do role úspěšného střelce v přesilovce dostal Storm. Do konce zápasu se z norské strany ještě snažili překonat gólmana Andersena Valkvae Olsen (ten hned dvakrát) a pak ještě Alsten. Ani jedna z 21 norských střel tak tedy do dánské branky nepropadla a Dánsko tak vyhrála 3:0.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS (11.5.2018):

SKUPINA A:

Francie - Rakousko 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)Branky a nahrávky: 10. Fleury (S. Da Costa, Rech), 14. Treille (Texier, Hecquefeuille), 35. Fleury (Auvitu, S. Da Costa), 38. T. Da Costa (Texier, Gallet), 42. Treille (Texier, Hecquefeuille) - 4. Hundertpfund (Heinrich, Schumnig), 32. Raffl (Hofer, Heinrich)

SKUPINA B:

Dánsko - Norsko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)Branky a nahrávky: 20. N. Jensen (Larsen, Regin), 27. N. Jensen (Larsen, Bjorkstrand), 34. Storm (Boedker, J. B. Jensen)

Související

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS DEN Tým hokej

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy