MS v hokeji: Slováci se rozloučili vysokou výhrou, Finsko určilo českého soupeře

Kodaň - Slovensko končí. Poslední den základních skupin hokejového mistrovství světa totiž přinesl výhru Švýcarska 5:1 nad Francií. Alpská země tak postupuje do čtvrtfinále s Finskem, zatímco Slovensko v turnaji i přes výhru 7:4 nad Běloruskem dohrálo. Finové jasně přehráli USA (6:2), což znamená, že právě Amerika bude soupeřem českého týmu ve čtvrtfinále. Kanada porazila 3:0 Německo a vyzve Rusko. Poslední dvojici tvoří Švédsko a Lotyšsko.

O čtvrtou postupovou pozici ve skupině hráli na dálku Švýcaři a Slováci. Prvně jmenovaní měli o bod více a proti nevýrazné Francii si svůj posun do čtvrtfinále v pohodě pohlídali. Mužstvo s helvétským křížem na hrudi vedlo už po první třetině 2:0, trefili se Hofmann a Corvi.

V dalším průběhu hry Švýcaři skóre navyšovali až se v konečném důsledku vyšplhalo na 5:1. V zápasech nejlepší "osmičky" se pak střetnou s Finskem, které na turnaji dokázalo porazit těžké soupeře, ale také podlehnout třeba Dánsku.

Černý Petr tak v "české" skupině zbyl na naše východní sousedy. Slováci si sice bez větších potíží poradili v poměru 7:4 v Běloruskem, ale i tak jednou domů. Bělorusové sestupují bez zisku jediného bodu a s hrozivým skóre 8:36.

Finsko přihrálo Čechům Spojené státy, Kanada vyprovodila olympijské medailisty

Z atraktivního duelu mezi Finskem a Spojenými státy vzešel čtvrtfinálový soupeře České republiky, svěřenci trenéra Jandače se utkají s USA. A přitom Kaneovi a spol. stačil proti Suomi bod, aby vyhráli skupinu B. Souboj se severským soupeřem se jim ale vůbec nevyvedl a podlehli vysoko 2:6. Hattrick zaznamenal Sebastian Aho.

Stříbrní medailisté z korejské olympiády z Německa už před posledním zápasem věděli, že to je v Dánsku jejich labutí píseň. Favorizovaná Kanada je navíc porazila 3:0. Po dvou bodech si připsali McDavid (0+2) a Nugent-Hopkins (1+1), kteří se svými spoluhráči zabojují o semifinále proti Rusku.

Dánské naděje uhasilo Lotyšsko, Švédsko vládne

Kdo z koho, o tom byl vzájemný souboj domácího Dánska s Lotyšskem. K velkému zklamání skvělých dánských fanoušků se jejich miláčci mezi nejlepší osmičku probojovat nezvládli. V defenzivní partii byl lepší jejich pobaltský soupeř, který v play-off vyzve Švédsko.

Tre Kronur se stali jasnými vládci skupinové fáze šampionátu, když ani jednou neprohráli. V posledním duelu Švédové triumfovali 3:1 nad Ruskem.

Čtvrtfinálové dvojice:

Česká republika - USAFinsko - ŠvýcarskoŠvédsko - LotyšskoKanada - Rusko

Konečné výsledky zápasů hokejového MS (15.5.2018):

Skupina A

Švýcarsko - Francie 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)Branky: 13. Hofmann (Haas, Müller), 16. Corvi (Niederreiter, Meier), 38. Untersander (Josi, Corvi), 43. Fiala (Haas, Fora), 54. S. Moser (Vermin, Müller) – 44. Leclerc (Chakiachvili, Perret)

Bělorusko - Slovensko 4:7 (0:2, 2:0, 2:5)Branky: 33. Kitarov (Drozd, Falkovskij), 35. Linglet (Platt, Levša), 49. Kovyršin (Suško, Pavlovič), 51. Vorobej – 1. Bakoš (Nagy, Sekera), 11. Jurčo (Bakoš, Nagy), 48. Bakoš (Nagy), 52. Jurčo (Bakoš, Nagy), 55. Hovorka (Krištof), 56. Ďaloga (trestné střílení), 60. Krištof (Jurčo, Nagy)

Rusko - Švédsko 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)Branky a nahrávky: 3. Kaprizov (N. Gusev, Dacjuk) – 30. Zibanejad (Ekman-Larsson, Nyquist), 37. Rakell (Zibanejad, Janmark), 59. Ekholm (A. Nilsson)

Skupina B

Finsko - USA 6:2 (2:0, 1:0, 3:2)Branky: 11. Aho (Savinainen), 18. Aho (Nutivaara), 38. Rantanen (Nutivaara, Mikael Granlund), 48. Anttila (Manninen), 54. Kapanen (Tolvanen, Savinainen), 57. Aho (Kivistö) – 52. P. Kane (McAvoy), 55. D. Ryan (P. Kane, Kreider)

Kanada - Německo 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)Branky: 1. B. Schenn (Nugent-Hopkins, McDavid), 29. Nugent-Hopkins (McDavid, Ekblad), 50. Jost (Edmundson)

Lotyšsko - Dánsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)Branky a nahrávky: 10. Džerinš (Indrašis)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS FIN Tým Hokej MS SVK Tým

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy