Extraliga 1. kolo: Hokej je tu! Indiáni skalpovali Liberec, Sparta zvládla první šlágr a Zlín obral Oceláře

Praha - Fanoušci se dnes konečně dočkali. Po dlouhé letní pauze začala hokejová extraliga. Už po šestadvacáté. Plzeň jasně porazila Liberec (4:0) a napodobila ji i Sparta, ta triumfovala 3:0 nad Hradcem.Zvítězil také Zlín, na který nestačil Třinec (4:2). Olomouc 4:1 přetlačila nováčka z Karlových Varů.

S úřadujícím mistrem z Brna, který může zaútočit na zlatý hattrick, a jediným nováčkem z Karlových Varů dnes začal šestadvacátý ročník hokejové extraligy. V soutěži si zahraje deset českých mistrů světa z roku 2010 a hned pět týmů před sezonou vyměnilo kouče.

Indiáni zahájili parádně, jasně porazili Bílé Tygry

Ambiciózní Plzeň přes léto vyměnila trenéra a Ladislav Čihák musel být po úvodním dějství nové sezony velmi spokojený. Němec, Kindl a Kracík totiž dali Indiánům proti Liberci luxusní tříbrankový náskok.

Ve druhé třetině natěšené plzeňské publikum branku nevidělo a v té poslední se podruhé radoval Denis Kindl. Plzeň tak vstoupila do sezony přesvědčivě.

Šlágr kola vyhrála Sparta, dobře začal i mistr

Zřejmě nejočekávanějším zápasem kola byl duel mezi Spartou a Hradcem. Domácí si stylově rozdělili branky do každé třetiny a vyhráli jasně 3:0. První zápas německého trenéra Kruppa tak dopadl na výbornou.

Za tři body začal nový ročník i mistr z Brna. V Chomutově byli mnohem lepší hosté, kteří se díky trefám Leoše Čermáka a Lukáše Nahodila dostali do rychlého vedení. Pirátům se sice podařilo srovnat, ale Kometa se díky přesilovkovým trefám v závěru zápasu dočkala zasloužené výhry.

Tři noví trenéři ve dvou zápasech

S novým koučem vstoupil do ročníku i Litvínov. Milan Razým se na boleslavském ledě už v sedmé minutě díval na dvě branky na obou stranách kluziště. Divoký duel nakonec ovládla v poměru 4:3 Verva.

Nováček z Karlových Varů odstartoval svůj návrat do extraligy pod vedením nového lodivoda Pešouta v Olomouci. Hanáci, u kterých Zdeňka Veneru na střídačce nahradili jeho asistenti Jan Tomajko a Zdeněk Moták, i díky dvěma gólům Irgla vyhráli 4:1.

Třinec klopítl ve Zlíně, Pardubice podlehly Vítkovicím

Do Zlína přijel spolufavorit na titul z Třince a po dvou třetinách Oceláři prohrávali už o tři branky. V té poslední ale hosté zadělali během 83 vteřin na drama. Adamský a po něm Chmielewski bleskově snížili. Nakonec ale zůstaly všechny body Beranům, na konečných 4:2 zvýšil Kubiš.

Na solidní loňskou sezonu by rádi navázali v Pardubicích, kde po špatných letech vyhlíží lepší časy. Úvodní duel jim ovšem nevyšel. Sice od první minuty Perníkáři proti Vítkovicím vedli po zásahu Rolinka, ale nakonec prohráli 1:2.

Konečné výsledky 1. kola extraligy: 

Plzeň - Liberec 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Branky: 3. V. Němec (Gulaš, Kratěna), 5. D. Kindl (V. Němec), 12. Kracík (Čerešňák), 52. D. Kindl (Gulaš, J. Kindl)

Boleslav - Litvínov 3:4 (1:2, 2:2, 0:0)

Branky: 7. Žejdl (Bernad, Látal), 35. Němeček (Pláněk, Klepiš), 40. Orsava (Žejdl) – 7. Gerhát (trestné střílení), 19. D. Tůma (Kubát, Gerhát), 21. J. Mikúš (Petružálek), 35. Kubát (Petružálek)

Zlín - Třinec 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)

Branky: 9. E. Kulda (Šlahař), 14. Popelka (P. Sedláček, Karafiát), 33. Herman (J. Ondráček), 60. Kubiš – 47. Adamský (Svačina, D. Musil), 48. Chmielewski (Marcinko, Gernát)

Pardubice - Vítkovice 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Branky: 1. Rolinek (Marosz) – 8. Mahbod, 37. Výtisk (Dej)

Olomouc - Vary 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky: 11. Irgl (Kolouch, Ondrušek), 25. Irgl, 51. Kolouch (Burian, Ondrušek), 52. J. Knotek (Vyrůbalík) – 22. O. Beránek

Sparta - Hradec 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky: 16. Jarůšek (Košťálek, P. Vrána), 27. Košťálek (Forman, Pech), 43. Delisle (Piskáček, Smejkal)

Chomutov - Brno 2:4 (0:2, 1:0, 1:2)

Branky: 32. Klhůfek (Knot, V. Růžička), 44. Skokan (Chlouba, Vantuch) – 6. L. Čermák (Dočekal), 7. Nahodil (Mallet, L. Horký), 50. Nahodil (Mueller), 59. Zaťovič (P. Holík, Mueller)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Plzeň

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy