MS v hokeji: Lotyši ruskou sbornou trápili, přesto padli 1:3. Američané si poradili s Dány

O víkendových dnech je hokej naa světovém šampionátu k vidění již krátce po poledni a už v takhle brzký čas proti sobě v Bratislavě nastoupili Lotyši a Rusové. Vzhledem k tomu, že šlo o duel dvou zemí z postsovětského bloku, nebylo divu, že pobaltský celek bral zrovna tento duel prestižněji než kterékoli jiné. A i když z počátku Lotyši nastoupili proti Rusům s očividným respektem, byli to nakonec oni, kteří překvapivě po první třetině vedli 1:0. Vše ale rozhodlo následující druhé dějství, ve kterém se díky Orlovovi, Kučerovovi a Gusevovi favoritovi turnaje povedlo skóre otočit na konečných 3:1. V košickém zápase se představili Američané, kteří měli o dost jednodušší cestu za vítězstvím, když Dánsko porazili jasně 7:1. K tomuto vysokému výsledku dopomohl především DeBrincat, který zaznamenal dva góly a jednu přihrávku, jeho parťák Patrick Kane si pak pro změnu na své konto připsal hned tři asistence.

Rusko před utkáním mluvili o Lotyšsku jako o silném týmu, rozhodně ale sami nečekali, že s nimi budou mít v úvodní třetině tolik potíží. Ze začátku první dvacetiminutovky sice bylo na hráčích z Pobaltí vidět, jak velký respekt ke svému soupeři chovají, postupem času ale začali proti favoritovi vytahovat růžky. Nejen, že dokázali proti Rusům ubránit jejich čtyřminutovou přesilovku, v 11. minutě se navíc Lotyšům díky Cibulskisovi podařilo jít až nečekaně do vvedení, které vydrželo až do sirény končící první třetinu.

Rusům ale stačilo k vyrovnání prvních 27 vteřin z té druhé, kdy se ke tvrdé střele ze strany rozhodl Orlov a od té doby už sborná hrála to, co potřebovala k úspěchu v tomto zápase. Prakticky zanedlouho se o změnu skóre na stav 3:1 pro Rusko postarali Gusev s Kučerovem. Ten mohl být autoorem i oné druhé ruské branky, kdyby ale dobře trefil puk, který se nakonec dostal k Dadonovovi a ten ho pak předal Gusevovi, který vše ve 24. minutě úspěšně zakončil. Kučerov si tak na svůj přesný zásah musel počkat pár chvil a vše přišlo po přečíslení ve 33. minutě.

Tehdy se Rusové definitivně uklidnili, nebot ještě před jejich třetím gólem, byli Lotyši hned několikrát blízko k vyrovnání. To se nakonec nepodařilo ani Cibulskisovi, jenž se tak pokoušel o svou druhou přesnou trefu v zápase. Gólman Vasilevskij se nenudil ani v samotném závěru utkání, další gól už ale v bratislavské aréně k vidění nebyl.

DeBrincat s Kanem výrazně pomohli k dalšímu jasnému výsledku na šampionátu. Tentokrát Američani si poradili s Dány

Už po první třetině duelu mezi Američany a Dány bylo jasné, kdo vzejde z tohoto vzájemného souboje jako vítěz. Tehdy totiž vedli hokejisté hvězd a pruhů už 4:0, přičemž se na těchto gólech výrazně podíleli, jak už bylo výše zmíněno, duo DeBrincat, Kane. Přesto se jako první do velké šance v zápase dostali Dánové, když se Regin ocitl před gólmanem Schinderem, ale nakonec neuspěl.

Zatímco Američané ve zbytku zápasu dali ještě další tři branky, přičemž poslední dvě inkasoval na rozdíl od těch předešlých Galbraith, jenž od začátku druhé třetiny nahradil svého kolegu Nielsena, Dánům se jen povedlo vstřelit jeden čestný gól ato ve 25. minutě zásluhou Olesena.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS na Slovensku (18.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

Dánsko - USA 1:7 (0:4, 1:2, 0:1)Branky a nahrávky: 25. Olesen (Bau, O. Lauridsen) - 11. Vatrano (D. Ryan, Hanifin), 12. DeBrincat (P. Kane, Suter), 15. J. van Riemsdyk (Suter, White), 19. Kreider (J. Hughes, Eichel), 32. DeBrincat (P. Kane, White), 34. D. Larkin (D. Ryan), 52. Eichel (P. Kane, DeBrincat)

SKUPINA B (Bratislava):

Lotyšsko - Rusko 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)Branky a nahrávky: 11. Cibulskis (Indrašis) - 21. Orlov (Kovalčuk, Plotnikov), 24. Gusev (Dadonov, Kučerov), 33. Kučerov (Anisimov)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS LAT Tým Hokej MS RUS Tým Hokej MS USA Tým Hokej MS DEN Tým hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy