Trápení, ale vyhráli: Češi na úvod MS porazili Lotyše 4:2

Bratislava - Čeští hokejisté porazili v sobotním utkání skupiny D na mistrovství světa v Bratislavě tým Lotyšska 4:2. Český tým se s houževnatým soupeřem trápil, dvakrát prohrával, pokaždé však dokázal odpovědět a na začátku třetí třetiny zásluhou Havláta rozhodnout o svém triumfu.

Češi začali za bouřlivé podpory publika aktivně. Ve 4. minutě připravil Židlický krásný puk pro Jágra, tomu ale bekhendová klička nevyšla podle představ. Český celek toužil po první a uklidňující trefě, ta však nepřišla ani o chvíli později z hole Eliáše. Útočník New Jersey se šikovně natlačil až před Masalskise, kotouč za jeho záda ale nedopravil.

Lotyši vycházeli ze zabezpečené obrany, z ní pak vyráželi do rychlých kontrů a jeden z nich jim vyšel. Redlihs přiklepl Darzinšovi a ten našel skulinku v Pavelcově výstroji. Další komplikace přišla vzápětí. Po střetu s Kuldou se zranil Martínek, který byl odnesen na nosítkách a následně transportován do nemocnice s podezřením na poranění krční páteře. Čechy tyto momenty psychicky nepoložily a těsně před pauzou srovnali krok, když Masalskise překvapil z ostrého úhlu kapitán Rolinek.

Jenže hned zkraje druhé třetiny zasadili Lotyši favoritovi druhý úder. Berzinš naservíroval v přečíslení Burkartsovi, jenž neměl do poloodkryté klece problémy skórovat. Češi mohli vyrovnat ve dvojnásobné početní výhodě, Červenka se ocitl sám mezi kruhy, při střele ale zlomil hůl. Přesilovku pět na tři měli o chvíli později k dispozici i Lotyši, ani oni ale nabídnutou možnost nevyužili. V koncovce prostřední části se příležitosti střídaly na obou stranách, z gólu se ovšem radovali Češi. Eliáš z podobného místa jako Rolinek zaskočil Masalskise a do kabin tak šly oba celky za nerozhodného stavu.

Lotyši prahli v závěrečné části po třetím zásahu, místo toho ale sami inkasovali. V útočném pásmu ztratili puk, Eliáš vrátil Havlátovi a ten nádherně vymetl horní kout brány. Navýšit náskok mohl posléze Eliáš, Masalskis si ale tentokrát poradil. Rozhodnutí padlo necelé dvě minuty před koncem. Červenka obral Krisjanise Redlihse o puk a v samostatném úniku zpečetil české vítězství.MS v ledním hokeji 2011, skupina D:

Česká republika - Lotyšsko 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)Branky: 18. Rolinek (Voráček, Škoula), 33. Eliáš (Havlát, M. Michálek), 42. Havlát (Eliáš), 59. Červenka - 10. Darzinš (M. Redlihs, Sotnieks), 22. Bukarts (Berzinš, Meija). Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švéd.) - Carnathan (USA), Hollenstein (Rak.). Vyloučení: 6:9. Bez využití. Diváci: 9282.

Sestavy:Česká republika: Pavelec - K. Rachůnek, Škoula, Židlický, Čáslava, Martínek, Krajíček - Jágr, Červenka, Průcha - Havlát, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček. Trenér: Alois Hadamczik.Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, K. Redlihs, Kulda, Sotnieks, Cibulskis, J. Redlihs - Vasiljevs, Niživijs, Cipulis - Darzinš, Džerinš, M. Redlihs - Pečura, Saulietis, Ankipans - Bukarts, Kenins, Berzinš - Meija. Trenér: Oleg Znarok.

Související

Fanoušci na stadionu

Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit, seřval Lukašenko hráče

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.
Česká hokejová osmnáctka

Osmnáctiletí hokejisté ve finále na USA nestačili. I tak si připisují na své konto historický úspěch

Lappeenranta - Poté, co včera naši junioři dokázali postoupit přes silné Kanaďany výhrou 4:3 po prodloužení do finále, se v neděli podvečer postavili proti dalšímu těžkému soupeři. Tentokrát proti Američanům. Ty museli naši mladíci porazit, aby tak mohli slavit historickou zlatou medaili. Nakonec se ukázalo, že hvězdy a pruhy byly nad naše síly a tak po prohře 5:2 bereme medaile stříbrné. I ty jsou pro náš juniorský hokej obrovský úspěch.

Více souvisejících

Hokej MS18

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy