ZOH: Pátý hokejový den – Poslední zápasy skupinové fáze rozhodly o osmifinálových duelech

Soči – V neděli se v Soči odehrály poslední čtyři duely skupinové fáze olympijského hokejového turnaje. Jako první se na olympijské kluziště představili divákům Rakušané a Norové. Naši jižní sousedé zatím všechny své zápasy ve skupině B prohráli, nejdříve s Finskem 4:8 a poté s Kanadou vysoko 0:6. Nyní se tedy postavili proti Norům s tím, aby svou bilanci na turnaji zlepšili. Severská země byla také před tímto duelem bez bodu. Odpoledne nastoupili pod olympijskými kruhy Slováci, jenž museli ryhle vymazat z paměti své předchozí dva neúspěšné zápasy. S Američany totiž prohráli vysoko 1:7 a se Slovinskem pro změnu 1:3. Nyní před týmem Vladimíra Vůjtka však byl snad nejtěžší oříšek a to Rusové. Ti chtěli zase napravit prohraný duel s Američany, kteří nad sbornou zvítězili až v samostatných nájezdech. Ve stejný čas jako Slováci a Rusové (tedy ve 13:30 středoevropského času), nastoupili na led i Slovinci a Američané. Slovinsko, jenž svou výhrou nad Slováky přiblížilo svůj národ k postupu do osmifinále, předvádí na tomto turnaji senzační výkony. Rusy také potrápili, i když nakonec prohráli 3:5. Naopak hvězdy a pruhy se vezou na tomto turnaji na vítězné vlně už od začátku. O vysoké výhře nad našimi východními sousedy už byla řeč a o výhře v nájezdech nad domácími hokejisty vlastně taky. Zápas, který uzavřel celou skupinovou fázi, byl večerní duel mezi Finskem a Kanadou. Ti si to rozdali mezi sebou o jednu z nejlepších pozic ve vyřazovacích bojích. Tento zápas také určil rozložení osmifinálových i čtvrtfinálových dvojic.

První třetina zápasu Rakouska s Norskem skončila vítězstvím červeno-bílo-červených 2:0, když nejdříve skóroval v 5. minutě utkání Michael Grabner, který v zápase proti Finům vstřelil hattrick. I v zápase proti skandinávskému soupeři byl úspěšný, když po rychlé kombinaci a přihrávce jeho spoluhráče Pocka dokázal vstřelit otevírací branku tohoto utkání. Kotouč poslal pod horní tyčku. O dvě minuty později se mohli Rakušané radovat už podruhé. To využili přesilovou hru poté, když Michael Raffl najel do volného prostoru před soupeřovu branku a skóroval. Asistoval kdo jiný než nejaktivnější Rakušan Grabner. Ve druhé části dokázali severní Evropané snížit na 2:1, když v probíhající 29. minutě nechali rakouští hokejisté samotného Skrodera před vlastní brankou a Nor tak po přihrávce zpoza branky snížil. V této části měl obrovskou šanci také Rakušan Thomas Vanek, jenž se dostal do brejkové situace, ovšem v závěru celé akce trefil tyčku norské klece. Celé utkání rozhodl svou další trefou na turnaji Grabner a to v 59. minutě, když blafákem ošálil gólmana Haugena a následně vstřelil puk do prázdné sítě. Rakousko tak na tomto turnaji poprvé zvítězilo a to 3:1 nad Nory.

Kdo čekal, že naši bratři Slováci opět odjede po závěrečné siréně s obrovským debaklem, ten byl po zápase nesmírně překvapen. I když nastoupili proti Rusům, kteří nejsou zrovna dvakrát žádní lehcí soupeři, ukázali všem v Ledovém paláci Bolšoj, že nakonec bojovat za svůj národ nezapomněli. Rusko chtělo zapomenout na neúspěšný předchozí zápas proti Američanům a tak se chtěli svým příznivcům předvést proti Slovensku. Jenže ti, i díky s brankářem Lacem, jenž nastoupil do klece na tento duel, předvedli skvělý bojovný výkon. Po první třetině byl stav netknutý, tedy stále nerozhodný 0:0. Nejblíže ke skórování měli právě Slováci, jenže ani Miklík nebo Pánik nedokázali dostatečně využít až příliš velkého prostoru před ruským gólmanem Varlamovem. Ten opět ukázal, jak umí v brance čarovat a skvělým výkonem podržel své spoluhráče. Po první třetině měl ruský brankář na svém kontě devět zákroků, zatímco klidně chytající slovenský kolega Ján Laco si zákroků připsal pět. Diváci se branky nedočkali ani ve druhé dvacetiminutovce. Jenže zároveň se domácí fandové nedočkali ani nijak skvělé hry sborné. Slovensko bojovalo a stále měli blíže ke vstřelení první branky oni. Ale hlavně díky stále skvěle chytajícímu Varlamovi, se podařilo udržet bezbrankový stav. Ubíhající minuty utvrzovali všechny přihlížející tohoto duelu v tom, že se trenérovi Slováků Vůjtkovi podařil geniální tah s gólmanem Lacem. Ve třetí třetině měli Rusové několik šancí na to dát gól, ale předváděli divákům spíše zvonkohru. Nejdříve trefil břevno Lacovy klece Radulov a později tyčku trefil pro změnu Malkin. I díky těmto neproměněným šancím se šlo do pětiminutového prodloužení. To změnilo i to s kým se utká naše mužstvo v osmifinále, neboť kdyby vyhrálo Rusko, naši hokejisté by hráli s Lotyši. Nyní to vypadalo, že se nakonec střetneme se Slováky. Ani v prodloužení gól nepadl a tak podruhé za sebou museli Rusové svést se soupeřem dovednostní soutěž, tedy samostatné nájezdy. Ty tentokrát domácí hokejisté zvládli, když rozhodující nájezd proměnil Radulov. Pro nás je však důležité, že narazíme v osmifinále na Slovensko, jenž v tomto utkání uhráli bod.

V zápase Slovinsko – USA se nedalo čekat, že by Slovinci předvedlo nějaký další senzační výsledek. Už po první třetině vedli zámořští hokejisté 0:2, když se do střelecké listiny zapsal dvakrát Phil Kessel. První gól vstřelil tento hráč už ve druhé minutě, kdy mmu přihrál z pravé strany jeho spoluhráč Pavelski. O tři minuty už se Kessel radoval podruhé a to poté, co k odraženému kotouči od zadního mantinelu dostal opět Pavelski a ten opět přihrál autorovi prvního gólu. Phil Kessel pak dokonal svůj hattrick ve druhé části zápasu. Ve 32. minutě opět dostal kotouč od kolegy Pavelskiho. Zanedlouho poté, se Američané radovali ze čtvrté branky. Té byl autorem obránce New Yorku Rangers Ryan McDonagh, jenž vystřelil takovou ránu, na kterou gólman Gračnar prostě neměl. Další branky padaly v závěrečné části zápasu. Pátou americkou dal ve 44. minutě David Backes, ke kterému se dostal nahozený puk jeho spoluhráčem a následně malou černou věc dostal za překvapeného Gračnara. Čestný gól dali Slovinci až v samotném závěru v 60. minutě, kdy tvrdou střelu od modré čáry vystřelil Marcel Rodman. Amerika tak zvítězila s přehledem 1:5.

Záverečný souboj ve skupinové fázi tohoto olympijského turnaje mezi sebou svedli Finové s Kanadou. V první třetině tohoto duelu byla k vidění i kuriózní situace, kdy Rick Nash vstřelil branku tak, že plácl hokejkou do brankové sítě tak, aby puk spadl na led z horní sťky. Kotouč se tak dostal za brankovou čáru. Nicméně tento gól však rozhodčí po konzultaci s tím u videa neuznal kvůli hře vysokou holí. Kanada se však mohla radovat už z regulérního gólu o pár minut později. Po pár přihrávkách se kotouč dostal na hokejku Doughtyho a ten už otevřel skóre tohoto zápasu. V první části jsme mohli vidět velmi kvalitní hru z obou stran, aktivní napadání a vytváření několika šancí. Další gól však přišel na svět až v závěru druhé třetiny. Tentokrát se radovali Finové. Vaananen vypálil na branku týmu javorových listů a střelu tečoval Tuomo Ruutu. A už byl stav vyrovnán. Poté, co duel došel do prodloužení bylo jasné to, že vítěz osmifinálového duelu Česko – Slovensko se utká ve čtvrtfinále s Američany. Poražený z duelu Finsko – Kanada se utká ve čtvrtfinálových bojích s někým z dvojice Rusko – Norsko. Naopak vítěz zápasu Finsko – Kanada vyzve ve čtvrtfinále na souboj buď Švýcary a nebo Lotyše. Vítězem posledního utkání skupinové fáze se nakonec stala Kanada, když ve třetí minutě prodloužení vstřelil vítězný gól Doughty. Finsko tak prohrálo s Kanadou 1:2 po prodloužení.

Osmifinálové dvojice – zápasy se hrají v úterý:

Rusko - NorskoŠvýcarsko – LotyšskoČR – SlovenskoSlovinsko – Rakousko

KONEČNÉ VÝSLEDKY – 16. 2. 2014

Rakousko – NorskoBranky: 5. a 59. Grabner, 7. Raffl – 29. Skroder

Rusko – Slovensko 1:0 po samostatných nájezdechBranka: rozhodující nájezd – Radulov

Slovinsko – USA 1:5Branky: 60. Rodman – 2., 5. a 32. Kessel, 33. McDonagh, 44. Backes

Finsko – Kanada 1:2 po prodl.Branky: 39. Ruutu – 13. a 63. Doughty

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Hokej OH

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 17 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy