ZOH: Čeští hokejisté po výprasku od USA opouštějí v tichosti Soči. Seveřani i zámořští reprezentanti jdou dál

Soči – Den poté, co se odehrály osmifinálové zápasy, se na olympijských kluzištích v ruském Soči sehrály čtvrtfinálové duely. První, kdo se představil ve středu v bojích o semifinále, byly týmy Švédska a Slovinska. Slovinské mužstvo je překvapením tohoto olympijského turnaje, do této fáze postoupilo přes Rakušany, když nad nimi vyhrálo 4:0. Ve skupině potrápilo silné Rusko a vyhrálo i nad Slováky. Nyní byli jejich soupeřem hokejisté Tre Kronor, kteří prošli skupinou C naprosto suverénně. Nad našimi reprezentanty vyhráli v úvodu turnaje 4:2, Švýcary porazili 1:0 a Lotyše 5:3. Dalším čtvrtfinálovým duelem byl zápas mezi Finskem a domácím Ruskem. Rusko bylo pod obrovským tlakem jak ze strany fanoušků, tak i ze strany médií. Všichni očekávali, že bude bojovat o příčky nejvyšší. Po středečním čtvrtfinále je jasné, že tomu tak nebude. Večer se odehrály dva zbývající zápasy. Kanada nastoupila proti Lotyšsku, které v osmifinále Švýcarsko. A bylo vidět, že do čtvrtfinále lotyšský tým nepostoupil jen tak náhodou. Problém s pobaltským týmem měly i javorové listy. Od šesti hodin večerních středoevropského času začal očekávaný duel mezi Američany a našimi hokejisty. Ti však ale na turnaji skončili, neboť je hvězdy a pruhy přehrály 5:2.

V úvodní třetině prvního čtvrtfinále mezi Švédy a Slovinci byl k vidění především velmi opatrný hokej. Otevírací gól tohoto utkání vstřelil až v závěru první dvacetiminutovky Alexander Steen, jenž doklepával puk do prázdné sítě. Slovinský národní tým hrál stejně sympatický hokej jako v jeho zápasech předešlých. V hale Bolšoj hodně diváků fandilo těmto papírovým outsiderům tohoto čtvrtfinále. Doufali, že předvedou opět nějaký senzační výsledek. I po druhé třetině stále existovala jistá naděje slovinského týmu. Stále mohli myslet na postup mezi čtyři nejlepší týmy tohoto turnaje. Slovinsko kvalitně bránilo a pokud se přeci jenom dostali Švédové do šance, v kleci byl skvěle chytající gólman Kristan. Třetí třetina už byla ovšem v režii skandinávského týmu. Druhý švédský gól vstřelil ve 42. minutě, kdy modrožlutí předvedli rychlou útočnou akci, na jejíž konci byla Erikssonova přihrávka zpoza branky na Daniela Sedina, jenž byl úplně volný a ten pak prudkou ranou zvýšil na 2:0. Potřetí se Švédové mohli radovat ve 49. minutě. Tentokrát branku přidal ten, který při té druhé švédské přihrával. Eriksson gólovou střelou od modré čáry svou zemi rozjásal. Brankostroj pokračoval v 52. minutě, kdy Hagelin dostal puk opět od skvěle hrajícího Erriksona a pak bez problémů umístil kotouč mezi brankářovi betony. Hagelin pak vstřelil pátý poslední gól svého mužstva. Tentokrát mu přihrál Karlsson, který Hagelina našel milimetrovým pasem a střele branky pak mohl pouze nastavit dobře svoji hůl. Švédsko vyhrálo nad Slovinskem vysoko 5:0 a postoupilo do semifinálových bojů.

Začátek duelu mezi Finskem a Ruskem nenasvědčoval nijak tomu, že by mělo dojít k jednomu z největších překvapení olympijského hokejového turnaje. Zápas začali dobře domácí Rusové, které otevřelo skóre zápasu v osmé minutě. Dacjuk si najel s kotoučem na pravý kruh, podíval se, kde stojí jeho spoluhráč Kovalčuk a ten pak po získání puku tvrdou ranou vstřelil gól na 0:1. Vedení však sborné nevydrželo dlouho. Tým Suomi vyrovnal už v 10. minutě, když branku vstřelil Juhamatti Aaltonen poté, co se s pukem dostal před brankáře Varlamova. Fin brankáře překvapil svým zakončením, když byl u pravé tyče ruské branky. V 18. minutě už Finové stav otočili. To se Granlundovi podařilo obrat o kotouč Vojnova. Finský hráč se pak dostal do útočné třetiny podél mantinelu na levé straně kluziště, pak přihrál třiačtyřicetiletému veteránovi Selannemu a ten mazácky vstřelil vedoucí gól. Třetí gól Finů padl v prostřední části zápasu. Ve 26. minutě nejdříve nesedla střela Selannemu, puk však propadl před ruského gólmana, všiml si ho Granlund a ten pak z velmi ostrého úhlu dokázal zvýšit na 3:1. Zápas nakonec tímto výsledkem i skončil a ruští fanoušci pak své hokejisty vypískali. Finové si tak v semifinále zahrají se Švédskem.

V dalším čtvrtfinálovém zápase se střetli Kanaďané s Lotyšskem. A nutno říct, že pobaltská země dokázala potrápit kanadské reprezentanty. Javorové listy sice vstřelily první gól tohoto utkání, když ve 14. minutě se k puku dostal po přihrávce zpoza branky Patrick Sharp a ten zakončoval do téměř odkryté sítě. Vyrovnávací branka přišla o dvě minuty později. Darzinš, který unikl obráncům, vstřelil branku svým bekhandovým zakončením. Jinak Kanaďané pořád dirigovali hru a Lotyši skvěle napadali. Pobaltský tým se často dostával do protútoků. Na další gól si museli hokejoví fanndové počkat až do 54. minuty. Poté, co si obránci Kanady přihrávali mezi sebou kotouč na modré čáře, vypálil přesně k pravé tyči lotyšské svatyně Shea Weber. Kanada nakone tento duel vyhrála, ale jednoduché to nebylo. Bylo to velké drama a to až do samotného konce. Kanada tak tedy postoupila do bojů o medaile.

Ve čtvrtém poslednímm čtvrtfinále se utkali Američani s Českou republikou. Českému týmu v tomto důležitém utkání o bytí či nebytí na tomto hokejovém turnaji chyběl Barinka, jenž byl zraněn. Nahradil ho tedy Patrik Eliáš, který se tak po dlouhé době vrátil do hry. Američani otevvřeli skóre zápasu, naštěstí naši hokejisté vyrovnali, i když nutno dodat, že se štěstím. Během duelu však nám Američané ukázali svou sílu a po dvou třetinách to už bylo 4:1. Ve třetí třetině se snažili ze začátku naši hráči stav dorovnat, ve 42. minutě však Kessel přidal pátou branku. Bylo jasné, že z toho postup našeho mužstva do semifinále nekouká. V 54. minutě ještě snížil Hemský na 5:2, ale to bylo z naší strany vše. Český tým skončil ve čtvrtfinále a Američané si zahrají o finále s Kanadou. A Češi mlčky odjíždějí po tomto výprasku ze Soči.

SEMIFINÁLOVÉ DVOJICE – semifinále se hrají 21. února

Švédsko – FinskoKanada – USA

KONEČNÉ VÝSLEDKY ČTVRTFINÁLOVÝCH DUELŮ:

Švédsko – Slovinsko 5:0Branky: 19. Steen, 42. Sedin, 49. Eriksson, 52. a 57. Hagelin

Finsko – Rusko 3:1Branky: 10. Aaltonen, 18. Selanne, 26. Granlund – 8. Kovalčuk

Kanada – Lotyšsko 2:1Branky: 14. Sharp, 54. Weber – 16. Darzinš

USA – Česká republika 5:2Branky: 2. van Riemsdyk, 15. Brown, 20. Backes, 30. Parise, 43. Kessel – 5. a 54. Hemský

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Hokej OH

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy