ZOH: Semifinálové hokejové duely určily dvojici pro finále. Švédové v severském derby úspěšnější, Kanada porazila Američany

Soči – Hokejový turnaj pod olympijskými kruhy v ruském Soči došel už do semifinálových duelů. V pátek se rozhodovalo o tom, který ze čtyř týmů bude bojovat o zlato a který pouze o bronz. První, kdo se představili divákům, byly týmy Švédska a Finska. Tým Suomi senzačně ve čtvrtfinále vyřadilo domácí Rusko a nyní měl před sebou dalšího těžkého soupeře. Hráči Tre Kronor měli celkem jednoduchou cestu do semifinálových bojů. Nad Slovinci vyhráli 5:0 a mohli se tak radovat z postupu. Druhou dvojici tvořily dva zámořské národní týmy: USA a Kanada. Američani, jak známo, přešli přes nás, když nad našimi hokejisty vyhráli 5:2. Kanada se docela trápila s Lotyšskem, ale nakonec zvítězila 2:1.

V první dvacetiminutovce severského derby mezi Švédskem a Finskem gól nepadl. Víc aktivně hráli ze začátku modrožlutí, naopak nijak moc hokej dopředu nehrála země tisíce jezer. Švédové, kteří v tomto duelu byli povážováni za mírného favorita, zkoušeli jak je na tom s pozorností finský gólman Kari Lehtonen, jenž nastoupil na místo nemocného Tuukka Raska, který ležel v posteli s horečkou. Ve druhé polovině první třetiny už hra byla celkem vyrovnaná z obou stran. Finové měli i výhodu dlouhé přesilovky 5 proti 3, jenže tu tým, který hájí modrou a bílou barvu, nedokázal využít. První gól tak mohli diváci vidět ve 27. minutě. Skóre otevřeli hráči Finska, když se k vyhozenému puk dostal na modré čáře Olli Jokinen, odtud tento finský hráč vypálil na brankáře Lundqvista, n gól prošel pod jeho betony až za brankovou čáru. Branku ještě zkoumal videorozhodčí, ten však gól uznal a ve Finsku se mohli začít radovat. Švédům se povedlo vyrovnat stav utkání o pět minut později. Ve 32. minutě totiž chtěl puk vyhodit Maatta, jenže kotouč zachytil Backstrom, ten přihrál do mezikruží Jonathanu Ericssonovi. Už on mohl vystřelit, ale ještě mu najížděl Loui Erikssson, který měl snadnou práci puk vstřelit do odkryté klece. A ve 37. minutě už se Švédové mohli radovat z toho, že dali vedoucí branku. To totiž modrožlutý tým hrál přesilovku, když na trestné lavici seděl Olli Jokinen, v ní měl puk na své holi u modré čáry Erik Karlsson, který vypálil tvrdou a přesnou ránu. Po druhé třetině to bylo 2:1 pro Švédy a tímto výsledkem vlastně i celý zápas skončil. V závěrečné části se ještě Finové pokoušeli o vyrovnání, ale na výborného Lundqvista ve švédské kleci prostě neměli. Zápas tedy skončil 2:1 pro Švédy, kteří postupují do nedělního finále.

I zápas mezi Kanadou a Amerikou byl hodně zajímavý a to i přesto, že padl pouze jeden gól. První třetina byla ve velmi svižném, prostě zamořském tempu. K vidění bylo spoustu šancí. Chybělo jediné a to góly. Kolébka hokeje měla většinou více ze hry, ovšem na velké to bylo vyrovnané. První a zároveň jediný gól tohoto utkání vstřelil zanedlouho po začátku druhého dějství Jamie Benn, jenž tečoval ve 22. minutě střílený centr před branku, kterou hájil Quick. Kanada tak vedla 0:1 a po druhé třetině tak byla blíže k účasti v olympijském finále. Po vstřelení této branky měli i mnoho skvělých střeleckých příležitostí na to, aby byl jejich gólový náskok ještě větší. Američané nebyli v tomto utkání tak draví a rychlí jako ve čtvrtfinále proti českým reprezentantům. Výborný zápas skončil tedy nakone fotbalovým výsledkem 1:0 pro Kanadu, co třetí třetina branku nepřinesla. Javorové listy vyhrály i díky skvěle chytajícímu Careymu Priceovi.

FINÁLOVÁ DVOJICE – finále se koná v neděli ve 13:00

Švédsko – Kanada

BOJ O BRONZ – utkání se hraje v sobotu od 16:00

USA – Finsko

KONEČNÉ VÝSLEDKY SEMIFINÁLOVÝCH DUELŮ:

Švédsko – Finsko 2:1Branky: 32. Eriksson, 37. Karlsson – 27. Jokinen

USA – Kanada 0:1Branka: 22. Benn

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Hokej OH

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy