Za Růžičku jsem rád, řekl olympionik Červenka

Praha - Roman Červenka musel v únoru strávit potupu českých hokejistů na olympijských hrách v Soči, sen o triumfu s ambiciózním Petrohradem se mu rozplynul ve stejné fázi play off KHL, a tak si chce spravit chuť na květnovém světovém šampionátu v Minsku.

Zklamání hodil mistr světa z roku 2010 za hlavu, těší se na další výzvu a také na obnovenou spolupráci s trenérem Vladimírem Růžičkou.

"Je to sport. Když to nevyjde, už nad tím nemá cenu přemýšlet. Je to škoda, ale pro mě alespoň sezona ještě pokračuje," vrátil se Červenka k více než týden starému vyřazení Petrohradu s Jaroslavlí. Podle něj SKA doplatil na chyby, které tým provázely už v základní části. "Ale těžko být konkrétní. Těžko se o tom mluví, po bitvě je každý generál."

V Petrohradu se rozloučili s finským koučem Jukkou Jalonenem a celým realizačním týmem, odvolán byl i generální manažer Alexej Kasatonov. Mužstvo bude nově trénovat Vjačeslav Bykov. "Netušil jsem, že to odnese i manažer. Trenéry jsem předpokládal. Jalonenovi končila smlouva, bylo jasné, že ji s ním asi neprodlouží. Zklamání bylo velké, bylo jasné, že změny nastanou. Možná s nimi ještě není konec," uvedl Červenka.

Petrohrad stále v KHL marně útočí na triumf, přestože získává ta nejzvučnější jména. Jako před tímto ročníkem, kdy angažoval střelce Ilju Kovalčuka, který opustil navzdory platné smlouvě New Jersey. Podle Červenky ale nestojí letos za vyřazením velký tlak na hvězdné mužstvo.

"Nepodařily se jiné věci. V play off se prostě projevily chyby, které se stávaly už v základní části. Konkrétně s Jaroslavlí jsme pokazili druhý zápas, v kterém jsme sedm minut před koncem vedli 4:2. Za stavu 2:0 v sérii by si asi ani Jaroslavl nemyslela, že by mohla postoupit. Najednou to otočili a série se úplně změnila," řekl Červenka.

Může jen smutně sledovat, jak Jaroslavl aktuálně prohrává s pražským Lvem v semifinále 0:3 na zápasy. "Lvu výborně chytá gólman. To samozřejmě neznamená, že náš by nechytal. Jaroslavl se taky mohla uspokojit, protože vyřadila dva favority. Najednou dělají chyby, které proti nám nedělali. Nechávají se zbytečně vylučovat, co jsem četl. Ale zápasy jsem neviděl, těžko soudit," řekl.

Červenka byl rád, že mohl po vyřazení brzy z Petrohradu vyrazit za národním týmem namísto tréninku v klubu. Zatímco kluboví spoluhráči musí dále trénovat, on s gólmanem Alexandrem Salákem mají před sebou ještě další výzvu. "Byl bych rád, kdyby se aspoň na mistrovství světa něco povedlo," doufá Červenka, že bude mít ještě prostor prodat dobrou formu.

V deseti zápasech play off zaznamenal 17 bodů za šest branek a 11 asistencí. Ve formaci s Patrickem Thoresen a Tonym Martenssonem se mu dařilo. "Forma byla dobrá, v sezoně asi nejlíp načasovaná. Začali jsme hrát jako lajna pohromadě, byli jsme ta první, která to táhne. Začali jsme si věřit. Jen škoda, že jsme nehráli dál. Cítil jsem se silný," litoval.

V reprezentaci by měl patřit k lídrům. "Uvidíme, kdo přijede. Samozřejmě každý je rád, když má v týmu nějakou pozici. Čím větší bude, tak budu radši. Pořád je ale do mistrovství světa dost času a člověk neví, co se stane," nechtěl předčasně rozebírat svou roli v Minsku.

Opět si zahraje pod Růžičkou, který nahradil po olympiádě Aloise Hadamczika. "Jsem rád, že to trénuje on. Udělal úspěchy a myslím, že je šance udělat další," řekl Červenka. Pod Růžičkou dostal šanci v extralize, stal se v ní hvězdou a získal i titul na světovém šampionátu v roce 2010.

Související

Fanoušci na stadionu

Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit, seřval Lukašenko hráče

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.
Česká hokejová osmnáctka

Osmnáctiletí hokejisté ve finále na USA nestačili. I tak si připisují na své konto historický úspěch

Lappeenranta - Poté, co včera naši junioři dokázali postoupit přes silné Kanaďany výhrou 4:3 po prodloužení do finále, se v neděli podvečer postavili proti dalšímu těžkému soupeři. Tentokrát proti Američanům. Ty museli naši mladíci porazit, aby tak mohli slavit historickou zlatou medaili. Nakonec se ukázalo, že hvězdy a pruhy byly nad naše síly a tak po prohře 5:2 bereme medaile stříbrné. I ty jsou pro náš juniorský hokej obrovský úspěch.

Více souvisejících

Hokej MS18 Roman Červenka SKA Petrohrad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy