MS v hokeji: Švýcaři přejeli Kazachstán, Francie zdolala Norsko

Minsk – První víkend na mistrovství světa se nesl ve znamení velkého dohánění, když se postupně odehrálo celkem šest zápasů. Češi v tom svém ostudně prohráli a je proto dobře, že se dařilo alespoň slovenské reprezentaci.

Ta si, stejně jako náš výběr, poradila celkem hravě s Itálií, kterou přestřílela 4:1. Byl to přitom nesmírně důležitý zápas, protože kdyby slovenský výběr opět prohrál, reálně by mu hrozil sestup z elitní skupiny pro mistrovství.

Až doposud totiž na šampionátu porazil jen Nory a to je málo. V zápase však byli svěřenci trenéra Vůjtka od začátku velmi aktivní a své soupeře v podstatě k ničemu nepouštěli. Výsledek tak nebyl žádným velkým překvapením, avšak slušně zamíchal s naší skupinou.

Celkově totiž mají Slováci v tabulce sedm bodů, stejně jako Norové a Francouzi, kteří na sebe dnes narazili ve vzájemném duelu. Ten sice vyhráli reprezentanti země galského kohouta, avšak až po samostatných nájezdech.

Zpočátku to přitom vypadalo na další debakl. Francouzi prohrávali už 0:2, jenže ve druhé třetině se zasloužili o parádní obrat na 3:2. V poslední dvacetiminutovce se pak vedení přelévalo ze strany na stranu a 4:4 po 60 minutách hry bylo víceméně spravedlivým výsledkem.

Boj o čtvrté a páté místo ve skupině, poslední dvě postupové příčky, bude skutečně tuhý. A Čechům dost možná bude chybět bod, o který přišli s Dány. Ti už ale, stejně jako Italové, nemají šanci do vyřazovací části postoupit.

Zajímavá utkání ovšem nabídla rovněž druhá skupina. Rusové v ní bez zaváhání rozdrtili sebevědomé Lotyše, kteří dokázali vzdorovat v podstatě jen na začátku úvodní třetiny a s výsledkem 1:4 neměli moc co dělat.

Další velké překvapení z jejich hokejek tudíž nepřišlo a zaskočit za ně museli domácí Bělorusové, jenž navzdory neslavnému vstupu do zápasu dokázali otočit a porazit Němce vysoko 5:2.

Díky tomu mají už 9 bodů a mohou dál snít o účasti ve čtvrtfinále. To je naopak, stejně jako účast mezi elitou, na hony vzdálené Kazachstánu, který ani přes sympatický výkon nedokázal porazit Švýcary a musel skousnout drtivý výsledek 6:2.

Švýcarsko – Kazachstán 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)Branky: 10. Kukan, 15. Hollenstein, 28. Weber, 38. Ambühl, 44. Cunti, 47. Blum – 51. Krasnoslobodcev

Bělorusko – Německo 5:2 (1:2, 1:0, 3:0)Branky: 16. Stepanov, 35. Ugarov, 43. Grabovskij, 45. Platt, 50. Grabovskij – 9. Hospelt, 12. Barta

Lotyšsko – Rusko 1:4 (1:3, 0:1, 0:0)Branky: 8. Indrašis – 11. Tichonov, 16. Širokov, 19. Tichonov, 29. Kalinin

Francie – Norsko 5:4 po sam. nájezdech (0:1, 3:1, 1:2 – 0:0)Branky: 38. Roussel, 38. Treille, 39. Roussel, 43. Bellemare, rozhodující nájezd da Costa – 12. Trygg, 22. Ask, 42. Sörvik, 46. Olimb

Slovensko – Itálie 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)Branky: 11. Ďaloga, 24. Viedenský, 35. Tatar, 49. Miklík – 39. Egger

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS BLR Tým Hokej MS FRA Tým

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy