Až ruská agrese skončí, Rusko a Bělorusko se vrátí rovnou do elitní divize, tvrdí IIHF

Ruská a běloruká hokejová reprezentace jako součást mistrovstv světa je v současnosti zřejmě vzdálenou hudbou budoucnosti a to především kvůli právě probíhající ruské agresi na Ukrajině. Přesto Mezinárodní hokejová federace IHFF v pátek uvedla, že až tato eskalace skončí, obě reprezentace se vrátí rovnou do elitní divize mistrovství světa. V nadcházející sezóně 2022/23 však bude mezinárodní hokej nadále obě reprezentace postrádat.

Připomeňme, že současné sankce na ruský a běloruský hokej se týká nejen seniorských reprezentačních týmů, ale i dalších věkových kategorií, které se nemůžou účastnit svých mezinárodních turnajů. Stejně jako letos, tak i příští rok tak bude jen šestnáct účastníků seniorského mistrovství světa. Otázkou ale je, jak to tentokrát bude se sestupem a postupem mezi divizemi. Do elitní divize by podle stávajících pravidel měly postoupit dvě mužstva ze skupiny a divize I.. V momentě, kdy by byly do elitní divize zpátky vpuštěny týmy Ruska a Běloruska, tak by ze skupiny A divize I. mezi elitu nikdo nepostoupil.

K rozhodnutí IIHF o případném návbratu Ruska a Běloruska mezi elitu uvedl šéf IIHF Luc Tardif následující: "Aby bylo vše zřejmé a jasné – toto rozhodnutí nijak nenaznačuje návrat ruských a běloruských týmů do soutěží IIHF."

Pro web IIHF pak Tardif ve svém vyjádření pokračoval: "Kongres však potřeboval udělat toto rozhodnutí, aby měli členové IIHF do budoucna jasno o podmínkách spojených s reintegrací těchto zemí do programu IIHF. Rada IIHF bude vývoj války na Ukrajině nadále sledovat."

IIHF byla jednou z prvních mezinárodních sportovních organizací, která reagoval na ruskou agresi na Ukrajinu a již koncem února rozhodla o vyloučení Ruska a Běloruska z mezinárodních hokejových turnajů, přičemž toto rozhodnutí platí do odvolání. Už po skončení letošního MS ve Finsku však bylo jasné, že Rusko a Bělorusko nebude na mezinárodním poli ani v sezóně 2022/23. "Věřili jsme, že se situace zlepší, čekali jsme proto nejdéle, jak jen to bylo možné. Ale žádná změna nepřišla a my jsme museli před další sezonou přijmout nějaký jasný závěr. Vyloučení obou týmů se promítlo odshora až dolů v celé té struktuře. Není to jednoduché, ale nelze s tím teď nic moc jiného dělat než čekat, jak se bude situace vyvíjet dál," nechal se slyšet Luc Tardif už v květnu.

V Rusku se prolýchá, že se chtějí vrátit na mezinárodní scénu a ideálně v roce 2024, kdy MS pořádá Česko. Všechno záleží ale na vývoji války na Ukrajině a je tak stále těžko zodpovězenou otázkou, kdy se obě reprezentace vrátí.

"Nejzazší lhůtou pro nějaké rozhodnutí týkající se Ruska a Běloruska jsou poslední zápasy ve skupinách na příštím mistrovství světa seniorské kategorie mužů, abychom mohli připravit program šampionátů na výroční kongres," dodala k tomu IIHF, jejíž kongres je naplánován do Tampere na 25. až 27. květen 2023.

Související

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 56 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy