Itálie po Dánech trápila i Francouze, ti vyhráli v prodloužení. Rakousko prohrálo s Nory

Užuž to vypadalo, že by mohla Itálie na tomto šampionátu získat tři body, ovšem 66 vteřin před závěrečnou sirénou o svoje hubené vedení 1:0 nakonec přišla. Francie vyrovnala a duel tak dotáhla do prodloužení. V něm pak hned v vodu rozhodl o francouzském vítězství Hugo Gallet. Ve druhém středečním odpoledním zápase pak Rakušané nenavázali na svoji úterní historickou výhru nad Čechy a tentokrát Norskem prohráli 3:5, přestože to byli naši jižní sousedé, kteří otevřeli skóre a do stavu 2:2 hráli vyrovnaný zápas.

Duel outsiderů ze skupiny A mezi Francií a Itálií začali lépe hokejisté z Apeninského poloostrova, kteří poprvé o sobě dali vědět po sedmi minutách hry, kdy Giosova rána mířila jen těsně vedle. Ohrožení branky přišlo i na druhé straně, kdy Llorcovu střelu tečoval Chakiachvili, ale jen do gólmana Bernarda. Následovali nevyužité přesilovky na obou stranách, ve 14. minutě poté zakončoval neúspěšně Miglioranzi. V 15. minutě pak bojovně hrající Italové se dočkali vedoucí branky a to při svém oslabení, kdy se do brejku dostal Frigo, jenž bekhendovým blafákem nakonec rozdostnil Italy, 1:0. Přesilovka sice pokračovala, ale Francouzi ji nevyužili. Neuspěli ani Fleury, ani Rech, jenž trefil brankovou konstrukci. Krátce před první pauzou pak z otočky zahrozil na italské straně Petan.

Ani ve druhé části se nedařilo využít přesilové hry, jak na jedné, tak na druhé straně. Ve 27. minutě byl před italskou brankou závar, v němž se nejlépe zorientoval Rech, ale neuspěl. I v této části hry mohlo dojít ke gólu v oslabení, o který by se opět postarali Italové, Kostnerovi se ale tehdy gólmana Buyseho nepodařilo překonat. Za chvíli mohl za Francii skórovat Auvitu, ale dopadl stejně jako následně Fleury, Leclerc, Bertrand či Rech. Gól zkrátka nepadl.

Běžela 45. minuta, když Italové tentokrát mohli skórovat v přesilovce, Mantenutovi se to ale nepodařilo. Protože se Italům nepodařilo využít ani další přesilovku, duel dospěl k závěrečné francouzské power-play. A během ní se povedlo Fleuryho střelu ztečovat do italské sítě Sacha Treille, 1.1.

Čtyřiašedesát vteřin po začátku prodloužení pak střelou z mezikruží rozhodl Gallet.

Rakousko tentokrát nepřekvapilo. Na Rosseliho Olsena a spol. nestačilo

Že to budou mít Rakušané tentokrát o něco těžší, než aby znovu předvedli překvapení, poznali naši jižní sousedé už po pěti minutách hry, kdy se do první šance dostal Lilleberg, ten si však tehdy na gólmana Kickerta nepřišel. Poté Seveřany oslabil Ken André Olimb a právě během této rakouské početní výhody v 7. minutě otevřel skóre Heinrich, jehož branku ještě posvětilo video zkoumající na základě norské trenérské výzvy, jestli nedošlo ke kontaktu s norským gólmanem Haukelandem.

Následovalo další norské oslabení, což ale nakonec Seveřanům nemuselo nikterak vadit, jelikož během něj poprvé ukázal na kluzišti Rosseli Olsen, který po brejku vyrovnal na 1:1. Norové pokračovali nadále ve své nedisciplinovanosti, ale ani další přesilovka Rakušanů nebyla využita. Stejně tak své využití nenašly ani dvě přesilovky Norů, přičemž v jedné z nich byl ve velké šanci ke konci první třetiny Hoff.

Tato přesiilovka Norů byla rozpůlena první pauzou a právě po návratu na led se Norům konečně podařilo skórovat. Pouhou vteřinu po vypršení rakouského trestu stav na 2:1 otočil Martinsen. I tehdy is vzal soupeř trenérskou výzvu a i tehdy vyzyvatelé neuspěli se svou námitkou. Následující přesilovka Norů jejich třetí gól nepřinesl a proto tak mohl ve 27. minutě vyrovnat svou tečí Haudum, 2:2.

Záhy zase mohlo vést Norsko, kdyby ovšem Trettenes nemminul kotouč před odkrytou klecí. Ve 32. minutě ale gólová norská radost přeci jen přišla, když se do rakouské branky Hagova střela dostala od Röymarkovy brusle. Rakouské naděje nazvrat zhatil ve 43. minutě svým vyloučením do konce zápasu Wimmer, během tohoto trestu byl sice na druhé straně vyloučen Rosseli Olsen, ale poté, co byl následně z Rakušanů vyůločen Schneider, hrálo se pět na tři. A právě během této početní výhody vstřelil svůj druhý gól v zápase Roselli Olsen.

Poté Jakobssen seděl dvě minuty na trestné, ale když na ni byl Röymark, v 57. minutě snížil na 3:4 Schneider. Při rakouské hře bez branáře ale nakonec třináct sekund před sirénou na konečných 3:5 upravil Rönnild.

Konečné výsledky zápasů MS v hokeji 2022 ve Finsku (18.5.2022):

SKUPINA A (Helsinky):

Francie - Itálie 2:1 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)Branky a nahrávky: 59. S. Treille (Fleury, Auvitu), 62. Gallet (T. Bozon) - 15. Frigo. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Öhlund (Švéd.) - Niittylä (Fin.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 6:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 1543.

Sestavy:

Francie: Buysse - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Bault - Fleury, S. Treille, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Rech, Texier, Boudon - K. Bozon, Ritz, Leclerc - Fabre. Trenér: Philippe Bozon.

Itálie: Bernard - Di Perna, Trivellato, Miglioranzi, Pietroniro, Glira, Gios, Spornberger - Frigo, Hannoun, Petan - Sanna, S. Kostner, D. Kostner - Frank, Mantenuto, Mantinger, McNally - Deluca, Traversa, Insam - Magnabosco. Trenér: Greg Ireland

SKUPINA B (Tampere):

Norsko - Rakousko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)Branky a nahrávky: 8. Rosseli Olsen (K. A. Olimb), 21. Martinsen (Johannesen, Rosseli Olsen), 32. Röymark (Haga, Nörstebö), 48. Rosseli Olsen (Martinsen, K. A. Olimb), 60. Rönnild (Jakobsson) - 7. Heinrich (Wukovits, Schneider), 27. Haudum (Unterweger, Ganahl), 57. Schneider (Wukowits, Heinrich). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 6:3, navíc Wimmer (Rak.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 6137.

Sestavy:

Norsko: Haukeland - Johannesen, Lilleberg, Krogdahl, Nörstebö, Rokseth, Klavestad, Kasastul - K. Olimb, Geheb, Rosseli Olsen - Röymark, Martinsen, Haga - Trettenes, Jakobsson, Hoff - Brekke Henriksen, Salsten, Rönnild. Trenér: Petter Thoresen.

Rakousko: Kickert - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Hackl, Wimmer - Lebler, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, T. Raffl - Feldner, Wukovits, Ganahl - Schwinger, Achermann, Huber - Brunner. Trenér: Roger Bader

Související

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS FRA Tým Hokej MS NOR Tým hokej

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy