Češi kvůli špatné druhé třetině prohráli 1:6. Kanada duel ovládla a kontrolovala

Češi hráli o sobotním podvečeru na letošním mistrovství světa ve Finsku semifinálový duel s favorizovanou Kanadou. Přestože to v něm zpočátku vypadalo nadějně, jelikož Češi díky Krejčího trefě v přesilovce vedli 1:0, nakonec favorit přeci jenom ukázal svou sílu. Rozhodla především druhá třetina, v níž i kvůli českým zbytečným vyloučením "javorové listy" vstřelily čtyři branky a Čechům, kterým se tak rázem rozpadla hra a kteří opět nedokázalli vstřelit gól ve hře pět na pět, tak rázem zhasla naděje na postup do prvního finále MS od roku 2010. Do toho se tedy Češi nepodívají, naopak v neděli sehrají duel o třetí místo s Američany.

Zdálo se, že Češi navážou na čtvrtfinálový duel s Německem a že budou v hojném počtu opět trestat soupeře v přesilových hrách. Ale k první naší přesilovce muselo uběhnout prvních pět minut. Za tu dobu stačil Vejmelka několikrát zakročit nejen proti Cozensovi, ale proti zakončením Chabota, přičemž při jednom z nich reflexivně zasáhnul betonem. To na druhé straně se o první české zakončení postaral Flek, ale s jeho ránou si tehdy Driedger dokázal s poklidem poradit. Pak ale přišlo prvních pár rychlých kontrů z české strany, nejprve Červenka jel v tandemu s Kundrátkem, jemuž přihrál do druhé vlny, ale Kundrátek jen prověřil Driedgera. A poté, co se Blümel dral před Driedgerem marně do zakončení, tu byli s rychlým kontrem tentokrát Kämpf s Vránou. Ten druhý jmenovaný se svou střelou ale taktéž neuspěl. dyž pak byl před odkrytou brankou faulván Pastrňák, následovala čtyřminutová přesilovka. Ta se zprvu českému týmu příliš nevedla a to i kvůi rychlém přistupování Kanaďanů k českým hokejistům. Ti ale přeci jen nakonec uspěli, když se s pukem dostal do útočného pásma Krejčí a ten golfovým úderem nakonec po osmi minutách otevřel skóre, 1:0. Následně se s nepříznivým stavem snažil na druhé straně něco udělat Barzal, ale neúspěšně. Následovala však dvojice dalších přesilovek, ale jak už bylo výše zmíněno. Tentokrát se v nich Čechům tolik nedařilo. Blízko gólu v nich byl tehdy Hronek, jenž se snažil dorážet u kanadské branky. Pak to zkoušel na druhé straně Cozens, Blümel však za chvíli vyslal do brejku Hertla, ale ten tehdy proti Driedgerovi neuspěl. V další velké možnosti se pak po Smejkalově přhře zpoza branky dostal Černoch ale tetn z blízkosti minul. Vejmelka po většinu třetiny chytal bezchybně a nadále pokračoval ve svých famózních výkonech, krátce před přestávkou ale už byl krátký na Cozensovu dorážku, která ustanovila skóre po první třetině na 1:1.

Kdo z českých fanoušků čekal, že po návratu na kluziště bude český tým nadále hru kontrolovat a držet tak  své příznivce v naději na to, že by to mohlo s postupem tentokráte vyjít, již úvod druhé třetiny ho musel vyvést z omylu. Od počátku druhého dějství totiž bylo na Kanaďanech vidět, že jsou nebezpečnější a jako první zasahovat opět Vejmelka, když si tehdy poradil s Cozensovými zakončeními. Český muž s maskou si pak poradil i s Chabotovou střelou. Opravdu, jak postupoval čas, favorizovaná Kanada vystrkovala růžky a bylo jen otázkou času, kdy udeří. Po příhře Barzala zleva to při Cumtoisově střele zblízka ještě nebylo. Vrána se sice pokoušel s vývojem hry něco udělat, když dostal puk do útočného pásma a pak ho dostal i díky odrazu před Driedgera, Kämpf se pak ale k dorážce nedostal. A pa to přišlo. Vše to začal svým vyloučením Pastrňák, který se ale z trestné záhy vrátil na led, když přesilovku využil Lowry střelou z předbrankového prostoru, 2:1 pro Kanadu. Pak se česká hra jaksi někam vytratila a proto nebylo divu, že za chvíli už Kanaďané vedli 3:1. To pro změnu Johnson zužitkoval přihrávku zprava. To už si musel Kari Jalonen vzít oddechový čas, ale ani poté se česká hra nikterak nezlepšila. Byl totiž zbytečně vyloučen Krejčí a tuto přesilovku opět soupeř využil, když se z pravého kruhu trefil Barzal, 1:4. Češi se pak hledali a snažili se střelami něco změnit, Hertl ani Pastrňák ale neuspěli. Pastrňák se pak nedostal ani k dorážce po Jordánově střele a nic na skóre nezměnil ani Vrána z brejku. Ke konci druhé třetiny už jen Kanaďané po většinu času drželi Čechy v jejich obranném pásmu, navíc byl ještě vyloučen Kempný.

Proto tak tedy na úvod třetí třetiny nastoupili Češi ve čtyřech, ovšem své oslabení nakonec přečkali bez úhony. Realizační tým české reprezentace se snažil s nepříznivým vývojem zápasu ještě něco udělat a tak se rozhodli pozměnit složení útoků. Ovšem ani to se nakonec nepodařilo, jelikož na 5:1 se podařilo zvýšit Sillingerovi poté, co se do útočného pásma dostal s pukem. Od té doby už bylo na Kanaďanech vidět,v jaké jsou v pohodě, za to Češi se marně hledali. Naději jim mohlo dát trestné střílení, které bylo nařízeno po faulu na ujíždějícího Fleka. Pastrňák ale v této příležitosti Driedgera nepřekonal. Ve svých následných příležitostech neuspěli Blümel s Hertlem a i když se o něco Češi snažili, Kanaďanům se vždy podařilo nakonec dostat puk daleko do bezpečí a v klidu tak duel kontrolovali. Přitom taktéž zaměstnávali Vejmelku, ten ale jejich pokusy kryl. Nestačil ale na Cozensovu střelu po nedorazech v české obraně a Češi tak už prohrávali 1:6. A to i proto, že neuspěla česká trenérská výzva kvůli domnělému ofsajdu. Ten tedy nebyl a Češi proto pak hráli přesilovku. V té gól už naštěstí nepadl, stejně jako po zbytek zápasu, který už se jenom dohrával. Když ve svcých šancích neuspěli ani Červenka, ani Blümel, bylo všem jasné že Čechům zbydou nejen oči pro pláč, ale i nedělní duel o bronz, který sehrají s Američany.

Konečný výsledek, semifinále MS v hokeji 2022 ve Finsku (Tampere) - (28.5.2022):

Česko - Kanada 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)Branky a nahrávky: 8. Krejčí (Červenka, Hronek) - 20. Cozens (Dubois), 28. Lowry (K. Johnson, Chabot), 29. K. Johnson (Mercer), 31. Barzal (Cozens, Batherson), 44. Sillinger (J. Anderson), 53. Cozens (Batherson, Whitecloud). Rozhodčí: Rekucki (USA), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Briganti (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 9047.

Úvodní sestavy:

Kanada: Driedger (Tomkins) – Chabot, Graves, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo – Batherson, Dubois, Cozens – Anderson, Barzal, Sillinger – Comtois, Lowry, Roy – Johnson, Gregor, Mercer – Geekie. Trenér: Claude Julien

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Šimek, Sklenička, Jordán – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Stránský, Černoch, Flek – Špaček. Trenér: Kari Jalonen

Související

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy