Češi po bezchybné práci ovládli čtvrtfinále 4:1. Němce trestali v přesilovkách

Veledůležitý čtvrtfinálový duel měla ve čtvrtek odpoledne na programu česká hokejová reprezentace v rámci letošního mistrovství světa ve Finsku. Jejím soupeřem byli Němci, kteří nakonec doplatili na svou nedisciplinovanost, neboť nabídnuté přesilovky dokázali svěřenci kouče Kariho Jalonena bez problémů využít. Češi nakonec díky tomu a i díky výkonu Davida Krejčího, jenž zaznamenal jeden gól a dvě asistence, ovládli čtvrtfinále výsledkem 4:1 a můžou tak vylížet semifinálového soupeře. Ten bude znám až po večerních duelech.

Narozdíl od posledního duelu v základní skupině proti Finsku hrají svěřenci Kariho Jalonena od začátku čtvrtfinálového utkání naprosto odlišně a jinak a to je pochopitelně dobře. Od začátku je vidět na české straně aktivita, do prvních střeleckých příležitostí se dostával hvězdný David Pastrňák s Davidem Krejčím, ale ani jeden jejich pokus nezamířil mezi tři tyče. Dalšího Krejčího pokus byl pak tečován Hertlem. Pak už se ale první formace prosadila. Po třech minutách hry už mohl vystřelit Červenka, ale nakonec se rozhodl dát puk na Krejčího a ten posunul z mezikruží na Davida Pastrňáka a ten už skóroval, 1:0. Češi tak tehdy využili první svou přesilovou hru v zápase. Útočení ze strany Čechů nepolevilo ani poté. Záhy totiž od modré čáry páli jen těsně vedle Kempný. Druhou branku zařídilia první formace opět v přesilovce a to v 11. minutě, kdy Krejčí tentokrát přihrál doprava na Červenku a ten tak zvýšil na 2:0. Němci hrozili při hře pět na pět především z rychlých kontrů, ze kterých pětkrát mířil během první třetiny puk na Vejmelku, ten byl ale ve všech případech pozorný. Následně po druhém českém gólu totiž například zahrozil střelou z první Michaelis, což byla největší šance Němců.

To na začátku druhé dvacetiminutovky se Němci dlouho nedostali k nějaké své příležitosti, jelikož svůj Češi tlak tehdy zvyšovali na tolik, že tři minuty bez přerušení drželi Němce u jejich branky a ti se tak z tohoto sevření nemohli dlouho vymanit. Během této pasáže zakončoval po Krejčího křížné přihrávce dbře postavený Sklenička, ale Grubaeura nepropálil, stejně jako z mezikruží osamocený Černoch. Poté, co tuto divokou pasáž pro Němce ukončil uklidňujícím zákrokem Grubauer, pak mohl zvýšit české vedení Blümel po přečíslení, ale ten tehdy německého muže s maskou nepřekonal. Němci dlouho skutečně od návratu na led dlouho nezahrozili, jednalo se kdyžtak spíše o zblokované pokusy jako tomu bylo v případě Gawankeových střel. V polovině zápasu dostali Němci první přesilovou hru, ale tu přes své ostřelování Vejmelkovy branky nevyužili, Fischbuch jen od modré vyzkoušel pozornost českého gólmana. Krátce na to ale byli Němci potrestáni, konkrétně Holzer šel na trestnou. Tuhle početní výhodu opět Češi dokázali využít a to poměrně záhy poté, co se puk dostal ke Krejčímu a ten z levého kruhu zamířil přsně do odkryté klece, jelikož měl Gruabeuer problémy s přesunutím se, 3:0. Následně čtvrtý český gól mohl přidat Blümel, kdyby uspěl ve své brejkové příežitosti, ale Grubauer skvěle přečetl hru a vyjel daleko od své branky, aby znemožnil útočníkovi zakončení. Za chvíli zahrozil z otočky Reichel a pak se Němci postarali o velké zmatky před Vejmelkou, kdy u tyčky mohl puk zasunout Fischbuch, ale nepovedlo se mu to, Loibl už jen dorážel do Vejmelky. Další velkou možnost měli Němci tehdy, kdy Plachta vystihl Krejčího přihrávku ve středním pásmu a poté co unikal k Vejmelkovi přihrál bekhendem Noebelsovi a ten trefil nakonec pravou tyč a to i díky Vejmelkově zákroku. Na druhé straně se objevil před Grubauerem sám Smejkal, ale neuspěl. Druhá třetina se dohrávala ve svižném tempu, skore se ale už neměnilo a nic na tom nezměnila ani závěrečná Reichelova střela.

Jako první se ve třetí třetině se dostal ke střele z levého kruhu Hertl, jehož ale tehdy nakonec Grubauer vychytal. Poté zkoušel zajet pomalu až do branky Vrána, ale v brankovišti puk zalehli Němci. Vrána to pak zkoušel pro změnu rychlou střelou po buly. Na Němcích ale bylo vidět, že se snaží dát rychlý gól, aby měli dost času na zdramatizování zápasu. Blízko k němu měli nejprve po Plachtově střele od modré, po které se Češi snažili všemožně i nemožně dostat kotouč daleko od Vejmelky, který ani pomalu nevěděl, kde puk je. Plachtovu střelu však před tím zblokoval Jordán, jenž byl trefen do ruky a následně tak musel být nějakou dobu ošetřován na střídačce. Následně se pokoušel z lepší pozice se skóre něco udělat Červenka, ale ten tehdy Grubauera nepřekonal. Němci byli postupem času čím dál nebezpečnější. Ocitli se třeba ve svém druhém přečíslení v tomto zápase, tentokrát šli dopředu Michaelis s Ehlizem, prvně jmenovaný tomu druhému ale nakonec nepřihrál přesně. Zanedlouho se před Vejmelkou zjevili sami Plachta s Michaelisem, kteří ale byli Skleničkou ubráněni. Pak fauloval Kundrátek a devět minut před koncem to tak zkusili Němci bez brankáře. Dlouhé tři minuty během ní  mačkali českou čtveřici v českém obranném pásmu. Nejprve se po Seiderově střele Němcům nepovedlo dorazit puk za Vejmelkova záda, poté, co Noebels Seiderovi přihrál na modrou už ale úspěšný se svým pokusem byl, 3:1. Krátce na to mohli Pastrňák spolu s Krejčím uklidnit Čechy, kdyby však po několikeré výměně kotouče Pastrňák nenechal vyniknout Grubauera. Němci to dopředu nadále samozřejmě zkoušeli a když zbývaly do konce zápasu čtyři minuty, zkusili to znovu bez gólmana. Během tohoto power-play byli opět blízko gólu, Richel však z hranice brankoviště trefil pouze břevno. Nyní už se ale podařilo Čechům skórovat do odkryté klece, konkrétně Smejkalovi ze středního pásma od střídaček, 4:1. Tehdy už se čeští fanoušci mohli pomalu začít radovat a přestože to Němci v samotném závěru opět zkoušel v šesti s odkrytými zády, ke změně skóre už to nevedlo. Šimek ukončil toto dobře odpracované utkání z české stranyvýhozem k prázdné brance, kterou ji jen těsně minul.

Češi tak tedy po třech letech konečně postupují do bojů o medaile na mistrovství světa.

Konečný výsledek čtvrtfinále MS v hokeji 2022 ve Finsku (26.5.2022):

ČR - Německo 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)Branky a nahrávky: 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf) - 54. Seider (Noebels, Plachta). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 3:0. Diváci: 4290

Úvodní sestavy:

Německo: Grubauer (Niederberger) – Seider, M. Müller (C), Holzer (A), J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke – Plachta, Michaelis, Ehliz – Pföderl, Reichel, Noebels (A) – Karachun, Loibl, Fischbuch – Soramies, Kastner, Schmölz – Ehl. Trenér: Toni Söderholm

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Sklenička, Šimek, Jordán – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Zohorna, Hertl, Blümel – Smejkal, Kämpf, Vrána – Stránský, Černoch, Flek – Špaček. Trenér: Kari Jalonen

Související

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy