Hokejového MS se zúčastní i třinecký Ocelář Voženílek. Tým se musí obejít bez zraněného Jiříčka

Již tento pátek odstartuje v pořadí už 87. mistrovství světa, které se tentokrát bude konat ve finském Tampere a lotyšské Rize. V neděli po posledním přípravném zápase v rámci Českých hokejových her v Brně, ve kterém Češi nestačili na Švýcarsko (2:3), kouč Kari Jalonen oznámil veřejnosti seznam hráčů, kteří budou reprezentovat Česko od 12. května právě na tomto světovém šampionátu. 

Nominaci mimo jiné získal třeba čerstvý mistr extraligy a jedna z hlavních postav třineckého úspěchu v letošním play-off Daniel Voženílek, čímž tak byla potvrzena jeho skvělá sezóna. Součástí reprezentace bude na šampionátu i jiný extraligový útočník Ondřej Beránek z Karlových Varů. Ze zámoří posiluje tým třeba Filip Chytil z New York Rangers. Dalšími Čechy z NHL jsou pak Vejmelka, Zbořil, Kaut a Kubalík. Kdo však o mistrovství na poslední chvíli kvůli zranění přišel, je obránce David Jiříček. 

Na nominační tiskové konferenci nešetřil kouč Kari Jalonen, kromě něhož se zmiňovaného brífinku zúčastnil i generální manažer reprezentace Martin Havlát, na adresu Daniela Voženílka chválou. "Byl nejužitečnějším hráčem v play-off. Daří se mu i nyní. V sobotu i v neděli ukázal, že je ve formě. Takové hráče potřebujeme a chceme mít v týmu. Udělal velký pokrok. Byl s námi už ve Švýcarsku a zlepšil se," uvedl konkrétně finský stratég v českých službách, jenž věří stejně jako jeho svěřenci minimálně v zopakování loňského bronzového úspěchu. 

Prozradil však, že do poslední chvíle si nebyl jist, koho nakonec na letošní šampionát povolá a kdo nakonec zůstane o něj ochuzen. "Abych byl upřímný, letos nebylo tak jednoduché udělat poslední rozhodnutí. Loni to bylo o něco jednodušší finalizovat tým. Tento rok jsme opravdu museli projít hráče podrobně, a proto nám to tak trvalo. Mám z týmu radost, máme různé hráče pro různé role s přínosem pro tým. Tak jsme chtěli tým sestavit. Chci poděkovat všem hráčům, kteří byli poslední měsíc v přípravném tréninkovém kempu a kteří se nedostali do závěrečné nominace. Všichni odvedli dobrou práci a byli součástí týmu," řekl dále Jalonen. 

Delší dobu bylo jasno snad jen o gólmanské trojici, kterou budou tvořit Šimon Hrubec, Karel Vejmelka a Marek Langhamer. Přítomni na MS budou pak obránci Jakub Zbořil, Michal Kempný, Michal Jordán, David Němeček, Tomáš Dvořák, Ronald Knot, Jan Košťálek a Tomáš Kundrátek a vedle zmiňovaných forvardů Voženílka s Beránkem se v kádru nacházejí ještě útočníci Roman Červenka (kapitán), Jiří Černoch, Jiří Smejkal, Filip Chlapík, Dominik Kubalík, Jakub Flek, Lukáš Sedlák, Michael Špaček, Martin Kaut, Vladimír Sobotka, Filip Chytil a David Tomášek. V týmu tak je hned deset pamětníků loňské jízdy za bronzem. 

"Asi bychom byli rádi, kdyby celá ekipa z Bostonu dorazila a mohla za reprezentaci hrát, ale každý má nějaký důvod, proč tady nakonec není. Je to jiné, než to bylo třeba loni. Chybí tady nějaká velká hvězda, ale jsem velmi spokojený s tím, jak jsme tento týden hráli. A tomuto týmu prostě věřím. Myslím si, že v Rize může uspět a že tam můžeme hrát velmi dobře," připomněl Jalonen možnost vzít reprezentanty z Bostonu, který nečekaně vypadl hned v úvodu letošního play-off NHL, i to, že kvůli zranění se šampionátu tentokrát nemůže zúčastnit po Jaromíru Jágrovi asi největší možná česká hvězda David Pastrňák. 

Pro kapitána Červenku to pak bude již jubilejní desáté mistrovství, kterého se zúčastní, přičemž na svém kontě má i čtyři olympijské starty a v roce 2016 hrál i na Světovém poháru. 

Nominace českých hokejistů na mistrovství světa v Rize a Tampere (12.–28. května): 

Brankáři: Šimon Hrubec (Curych/Švýc.; 31 zápasů), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.; 13), Karel Vejmelka (Arizona/NHL; 12) 

Obránci: Tomáš Dvořák (20 zápasů/1 branka), Jan Košťálek (oba Pardubice; 19/4), Michal Kempný (70/7), David Němeček (oba Sparta Praha; 24/1), Tomáš Kundrátek (Kometa Brno; 98/11), Michal Jordán (Rapperswil-Jona/Švýc.; 110/5), Ronald Knot (Tucson/AHL; 9/1), Jakub Zbořil (Boston/NHL, 2/0) 

Útočníci: Ondřej Beránek (38/7), Jiří Černoch (oba Karlovy Vary; 38/8), David Tomášek (44/13), Vladimír Sobotka (oba Sparta Praha; 57/10), Filip Chlapík (27/6), Michael Špaček (oba Ambri-Piotta/Švýc.; 48/9), Lukáš Sedlák (Pardubice; 20/5), Jakub Flek (Kometa Brno; 61/15), Daniel Voženílek (Oceláři Třinec; 4/1), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 182/50), Filip Chytil (New York Rangers/NHL; 30/8), Martin Kaut (San Jose/NHL; 13/2), Dominik Kubalík (Detroit/NHL; 75/26), Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švéd.; 57/10) 

Související

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 
MS v hokeji

Rakušané předvedli s Kanadou senzaci nejvyšší jakosti, přesto prohráli v prodloužení. Francie porazila Polsko

První dvě třetiny večerního duelu v pražské O2 Areně směřovali k očekávanému jasnému vítězství Kanady nad Rakouskem. Nejprve odskočili zámořští reprezentanti do dvougólového vedení zásluhou Cozense a Guhleho. Přestože pak Nissner snížil na 2:1, do konce druhého dějství navýšili Kanaďané své vedení na 6:1. Třetí třetinu tak hodlali odehrát profesorsky, což se jim ale nakonec vymstilo. Rakušané totiž za mohutné podpory většiny fanoušků v libeňské aréně jako bájný fénix vstali z popela a dopracovali k nevěřitelnému vyrovnání na 6:6. Rozhodlo až prodloužení, ve kterém se krátce po jeho začátku trefil Tavares. Ve druhém večerním duelu MS podle očekávání Francouzi porazili Poláky, kteří ale opět zaujali, především pak jejich gólman narozený v Česku Tomáš Fučík svými zákroky. Nakonec ale i tak Francouzi vyhráli 4:2. 

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy